To nejlepší od Sony je tady. Xperia XZ2 Premium má 4K displej či duální fotoaparát

43
To nejlepší od Sony je tady. Xperia XZ2 Premium má 4K displej či duální fotoaparát
  • Vzhledově novinka vychází ze starší Xperie XZ2
  • Hlavní inovace spočívá v duálním fotoaparátu na zadní straně
  • Verze Premium již tradičně nabízí HDR displej se 4K rozlišením
  • Nechybí zvýšená odolnost nebo stereo reproduktory

Vcelku nenápadně týden odstartovalo japonské Sony. Svůj nejvybavenější telefon výrobce představil bez větších fanfár, což může být lehce překvapivé. Xperia XZ2 Premium vás vzhledově nepřekvapí, neboť je zejména z čelní strany zcela shodná s o něco starší Xperií XZ2. Rozměry zařízení však lehce narostly a mnohé pak doslova šokuje hmotnost. Sony má očividný problém udržet váhu svých smartphonů v rozumných mezích, protože 236 gramů (ano, tolik novinka váží) je již skutečně hodně.

Sony Xperia XZ2 Premium

Omluvou však může být opravdu špičková výbava, která začíná už u displeje. Sony nasadilo 5,8palcový panel s poměrem stran 16:9, HDR a extrémně vysokým 4K rozlišením. Dle výrobce má být displej až o 30 % jasnější než u předchůdce v podobě Xperie XZ Premium. O ochranu se postará sklíčko Gorilla Glass 5. Bohužel ani to není záruka velké odolnosti, neboť displej se shodnou ochranou se u Xperie XZ2 škrábal více než snadno.

Nad a pod displejem jsou sice rámečky, avšak podstatně menší, než na které si u Xperií pamatujeme. Navíc do těchto míst Sony umístilo své tradičně skvělé stereo reproduktory. Počítat můžete i se zvýšenou odolností s plněním certifikace IP68. Telefon tudíž nerozhází prach ani voda.

Na zadní straně, která je velmi zaoblená a taktéž skleněná, najdeme naprostou novinku v řadách Sony. Je jí duální fotoaparát. Ten hlavní má 19megapixelové rozlišení se světelností f/1,8. Sekundární monochromatická kamerka má 12 megapixelů a světelnost f/1,6. Potěší pětiosá elektronická stabilizace obrazu SteadyShot. Sony se může pochlubit také vysokou hodnotou ISO pro fotografování, a to až 51 200. Samozřejmostí je dále podpora super zpomalených videí s 960 snímky za vteřinu při Full HD rozlišení. Doplňme, že čelní kamerka má 13 megapixelů.

Zadní strana je nově domovem také čtečky otisků prstů. Po zkušenostech s Xperií XZ2 je jasné, že i na Xperii XZ2 Premium bude její ovládání opravdu velmi nepohodlné a čtečka ve výsledku skoro k ničemu. Umístění do středu zadní strany Sony jednoduše nedomyslelo.

Hardwarová výbava je samozřejmě poplatná nejvyšší třídě. Sony novinku osadilo procesorem Snapdragon 845 a 6GB operační pamětí. Drobné zklamání panuje u interní paměti, kde je nabízeno „jen“ 64 GB. U Premium verze bychom přeci jen rádi viděli „něco navíc“. Naštěstí jsou podporovány paměťové karty až do kapacity 400 GB. Spolehnout se můžete i na slot pro dvě nano SIM karty. Další konektivita je zajištěna rychlým LTE či podporou Bluetooth 5.0, které bude zapotřebí, neboť musíte zapomenout na přítomnost 3,5mm jacku. Jediným konektorem je USB-C, které má na starost úplně vše. Pro využití klasických drátových sluchátek využijete nezbytnou redukci.

Sony Xperia XZ2 Premium

Ačkoliv před sebou máme poměrně velké zařízení, baterie tomu neodpovídá. Kapacita se zastavila na 3 540 mAh. Prosté číslo vypadá nedostatečně, avšak Sony umí z baterií vymáčknout maximum a lze odhadovat, že dva dny na nabití nebudou žádný problém. Radost pak mnohým udělá podpora bezdrátového nabíjení.

Nová Sony Xperia XZ2 Preimum bude nabízena v černé a stříbrné verzi. Celosvětovou dostupnost výrobce stanovil na letní měsíce a cenu prozatím tají. Pokud však klasická Xperia XZ2 aktuálně stojí bezmála 20 tisíc korun, lze odhadovat, že verze s přídomkem Premium bude atakovat 23tisícovou hranici.

Sony Xperia XZ2 Premium

Sony Xperia XZ2 Premium

Rozměry158 × 80 × 11,9 mm, 236 g
DisplejTFT IPS, 5,8" (3 840 × 2 160 px)
Fotoaparát19 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 540 mAh, doba nabíjení: 1:35 hodin

Zdroj: sonymobile.com

Diskuze ke článku
Michal
Zázrak se stal displej 16:9 díky bohu aspoň nějaký normální mobil, ale tu baterku tam mohli dát aspoň 4000mah, a video 4K60fps, vnitřní paměť 64GB jako vážně viděl bych tam tak 256GB nebo 512GB
Petr
Sony opet jednou vypalilo konkurenci rybnik. Nejlepsi telefon roku 2018 a o parnik pred zbytkem pole. Tradicne skvela vydrz, perfektne odladene prostredi a ukazkova podpora. Bravo Sony...
Peter
No mne sa zda podla obrazkov, aj podla rozlisena a rozmerov, ze to nema pomer stran 18:9 ale 16:9.
lendelos
som velmi zvedavy na ten fotoaparat, tym sa ale Sony chvali vzdy a vzdy je to "ubohe"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze