T-Mobile ČR oznámil finanční výsledky za rok 2010

V roce 2010 se T-Mobile musel vypořádat s řadou výzev, jako byla třeba doznívající ekonomická recese, tlaky ze strany EU a silná konkurence na trhu, které bránily vytvoření příznivých podmínek pro další růst. T-Mobilu se podařilo udržet si svou pozici v mobilním segmentu, rozšířit nabídku služeb a uvést i některé nové, například T-Mobile TV. Operátor také značně investoval do budování sítě 3G.

T-Mobile logo

Tip: přečtěte si také článek – O2 ČR oznámilo finanční výsledky za rok 2010

Společnost T-mobile, podobně jako nedávno O2, zveřejnila svoje nejen finanční výsledky za uplynulý rok 2010. Podobně, jako v případě již zmiňovaného O2 se jedná o poměrně rozsáhlou zprávu, se kterou vás nebudeme obtěžovat a dodáme vám pouze přehled toho nejdůležitějšího. Pokud by vás ale zajímal detailnější pohled na to, jak si T-mobile v roce 2010 vedl, pak vás na konci článku odkážeme na web operátora, kde si celou zprávu můžete přečíst.

2010 "suma sumárum"

V meziročním srovnání zůstal celkový počet zákazníků využívajících služeb společnosti T-Mobile na stejné úrovni – k 31. prosinci 2010 jich bylo celkem 5,5 milionu, přičemž počet tarifních uživatelů činil bezmála 2,8 milionu. Celkové tržby se meziročně snížily o 7,1 % na necelých 29,3 miliardy Kč. Upravený ukazatel EBITDA dosáhl na přibližně 13,9 miliardy Kč a upravená marže EBITDA na 47,7 %. Měsíční průměrná útrata na zákazníka (ARPU) činila 417 Kč.

Čtěte: T-Mobile zvyšuje FUP u tarifu Internet v mobilu Klasik

"V posledních letech jsou podmínky na trhu neobyčejně náročné, a proto můžeme být s dosaženými výsledky více než spokojeni. Podařilo se nám udržet stabilní zákaznickou základnu a vykázat stabilní finanční výsledky, ale také jsme úspěšně vstoupili do nových oblastí," říká Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile Czech Republic.

Finanční výsledky

Společnosti T-Mobile se podařilo dosáhnout uspokojivých finančních výsledků, a to i přes doznívající negativní dopad celosvětové finanční krize a pokračující regulační tlaky ze strany Evropské komise. Společnost vykázala tržby v celkové výši 29,2 miliardy Kč, přičemž tržby ze služeb dosáhly 27,3 miliardy Kč. Upravený ukazatel EBITDA (zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací) činil 13,9 miliardy Kč, upravená marže EBITDA tak dosáhla 47,7 %.

Čtěte: Telefónica O2 a T-Mobile uzavřely smlouvu o sdílení 3G sítě

V případě ukazatele ARPU (průměrná měsíční útrata na zákazníka) došlo k meziročnímu poklesu o 10,1 %, ke konci prosince 2010 činil tento ukazatel 417 Kč. Vliv na pokles tohoto ukazatele mělo zejména uvedení tarifů nové generace, průběžná migrace na předplacené služby a regulační zásahy. Tržby z nehlasových služeb vzrostly na 24 % z tržeb ARPU.

Kompletní přehled hospodářských výsledků T-mobile ČR najdete zde

Finanční výsledky T-mobile ČR za rok 2010

Zdroje: TZ T-mobile

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze