Testujeme „recyklovanou“ Nokii X30 5G s ochranou IP67 a 90Hz AMOLED displejem

První dojmy
7
Testujeme „recyklovanou“ Nokii X30 5G s ochranou IP67 a 90Hz AMOLED displejem
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Novinka využívá 100% recyklovaný hliník a ze 65 % recyklovaný plast
  • Telefon příjemně padne do dlaně, pohodlně lze dosáhnout také na tlačítka
  • Čtečka otisků prstů se nachází v displeji a je optického typu

Vrcholem současné nabídky smartphonů Nokia je model X30 5G, který jsme si mohli vyzkoušet již v rámci berlínského veletrhu IFA 2022 a nyní se podíval i k nám do redakce. Novinka zůstává věrná environmentální filozofii společnosti a zároveň láká na fotovýbavu či zvýšenou odolnost. Čím dalším nás zaujala?

100% recyklovaný hliník

Společnost HMD Global, která v současnosti drží licenci k výrobě smartphonů Nokia, klade, podobně jako například výrobce Fairphone, velký důraz na environmentální přístup, a tak není divu, že má novinka hliníkový rámeček pocházející ze 100% recyklovaných zdrojů, ale také záda tvořící ze 65 % recyklovaný plast.

Testované barevné provedení s označením Cloudy Blue, které by však šlo bez problémů označit i za stříbrné, přitom působí elegantně, ale nikoliv nudně a telefon velmi příjemně padne do dlaně. Chválíme rovněž tradiční umístění fyzických ovládacích prvků (vypínacího tlačítka a kolébky hlasitosti) na pravém boku, kde je lze snadno nahmatat a velice se nám zamlouvá i zvýšená odolnost dle certifikace IP67, která je v dané cenové třídě stále ojedinělá.

AMOLED s průstřelem a fotoaparát s OIS

Čelní stranu vyplňuje 6,43" obrazovka typu AMOLED, která nabídne maximálně 90Hz obnovovací frekvenci a uživatelé si mohou vynutit buďto pouze 60 Hz, nebo adaptivně se měnící frekvenci s maximem až 90 Hz. Displej chválíme rovněž za relativně malý průstřel, který lemuje stříbrný proužek, či spolehlivou čtečku otisků prstů. Ta je optického typu a nachází se relativně blízko „bradě“. Co v dané cenové třídě zaujme, je rovněž přítomnost skla Gorilla Glass Victus, kterým se chlubí rovněž obdobně drahá Xperia 10 IV. V neposlední řadě stojí za zmínku dostatečný maximální jas, který umožňuje pohodlné používání i na přímém slunci.

V mírně vystouplém fotomodulu pak na uživatele čeká primární 50Mpx senzor (o velikosti 1/1.56") s clonou f/1.8, fázovým ostřením a optickou stabilizací, která by měla vylepšit nejen kvalitu nočních snímků. Doplňuje jej 13Mpx ultraširokoúhlý objektiv s rozsahem 123 stupňů a světelností f/2.4, bohužel však pouze s fixním ostřením. Ihned po prvním spuštění fotoaplikace telefon upozorní na režim Noc, Kino (u natáčení videí), ale třeba také Dual Sight schopný simultánního záznamu na selfie kamerku i zadní (hlavní) snímač. Limitací spojenou s použitým čipsetem Snapdragon 695 je pak možnost natáčet maximálně ve Full HD kvalitě.

Tři roky podpory a USB-C kabel

V balení X30 5G, které je z environmentálních důvodů menší a obsahuje pouze USB-C/USB-C kabel, výrobce uložil kartičku, která upozorňuje na příslib tří let softwarové podpory včetně tří velkých aktualizací OS a měsíčních bezpečnostních záplat. Nokia X30 5G míří v těchto dnech do prodeje v testované barevné variantě Cloudy Blue ve verzi 8/256 GB za doporučenou cenu 12 999 Kč.

Nokia X30 5G

Rozměry158,9 × 73,9 × 8 mm, 185 g
DisplejAMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 695, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB
Akumulátor4 200 mAh
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Jako by to Nokia četla, když sme tu psali, že je celkem dobře vybavená a vypadá dobře.... prásk a zabíjí to cenou 😂
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
UFS 2.2 - 128GB
UFS 3.0 - 256GB
Tohle nechápu proč to Nokia udělala.
Ondřej Hajda
Ondřej Hajda
Těším se na recenzi, jsem zvědavý na kvalitu fotek a na video. Na Nokii se mi líbí, že u natáčení videa má super zvuk díky vícero mikrofonům. Je to určitě kandidát na nástupce mojí 8.1.
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Předraženej krám s malou baterkou.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze