Nokia G42 je „So Purple“ i první levný uživatelsky opravitelný 5G telefon

3
Nokia G42 je „So Purple“ i první levný uživatelsky opravitelný 5G telefon
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • V útrobách najdeme moderní Snapdragon 480+ i 5 000mAh baterii
  • Uživatelsky lze vyměnit konektor USB-C, baterii i displej
  • Výrobce láká rovněž na tříletou záruku či 50Mpx fotoaparát

Nokia, kterou v současnosti vlastní společnost HMD Global, se v poslední době stále více zaměřuje na environmentální smartphony, které mají nejen odpovídající (obsah) balení, ale rovněž využívají k přírodě šetrné materiály a je možné je do jisté míry uživatelsky opravit. V tomto duchu dorazila i nejnovější Nokia G42 ve fialovém odstínu „So Purple“, která míří do vod nižší (střední) třídy.

Nokia G42 je líbivější nástupce opravitelného telefonu s 5G (UNBOXING)

Balení, které nepřekvapí

Nokia razí u svých nejnovějších smartphonů šetrné balení k přírodě, které využívá recyklovaný papír či sójový inkoust, ale rovněž neobsahuje žádné „zbytečnosti“, jako je třeba adaptér. V krabičce jsme tak našli pouze samotný telefon, nástroj pro vytažení SIM slotu, papírové příručky vyžadované legislativou a datový/napájecí kabel typu USB-C/USB-C.

Po vytažení telefonu z krabičky vás pak vcelku jistě zaujme fialový barevný odstín „So Purple“, který se výrobci skutečně povedl. Telefon díky němu vypadá mladistvě, ostatně je pravdou, že na mladší publikum také cílí, a matná záda jsou bezpochyby praktickou volbou z hlediska viditelných otisků. Rozměry se zastavily na hodnotě 165 × 75,8 × 8,55 mm a hmotnost na solidních 194 gramech, o malý ani extra lehký telefon se tedy nejedná, na druhou stranu nejsou uvedené rozměry ani hmotnost v daném segmentu nijak neobvyklé.

Z prvních dojmů lze pochválit umístění čtečky otisků prstů na pravém boku, na kterou lze komfortně dosáhnout, v případě nahmatání horní části hlasové kolébky však už může být nutné mírně „ručkovat“. Na levém boku pak najdeme slot pro dvě nanoSIM či kombinaci jedné nanoSIM a jedné microSD karty o maximální kapacitě až 1 TB. Telefon rovněž nabídne (na danou cenu) solidní odolnost dle IP52, přičemž neschází ani 3,5mm jack, hlasitý reproduktor je však bohužel pouze jeden.

HD+ displej a 5 000mAh baterie

Z dalších zajímavostí rozhodně stojí za zmínku IPS LCD displej o uhlopříčce 6,56", který nás zklamal nižším rozlišením HD+. Přeci jen v relaci okolo šesti tisíc korun (oficiální česká cena zatím nebyla stanovena, v zahraničí se však jedná o 249 eur) najdeme již i AMOLED panely s Full HD+ rozlišením či 120Hz obnovovací frekvencí, zatímco zde se obnovovací frekvence zastavila na 90 Hz. Potěší však alespoň ochranné sklo Gorilla Glass 3 a zvědaví jsme i na nový 5G procesor Snapdragon 480+.

Nokia G42

Právě ten dělá z Nokie G42 první 5G smartphone na světě, který má být uživatelsky opravitelný v dané cenové třídě, tedy do 6 tisíc korun. Konkrétně se jedná o možnost výměny baterie, USB-C portu či displeje, podobně jako u Nokie G22, kde jsme baterii měnili. Kapacita bateriového článku pak činí 5 000 mAh a dle výrobce by měla zajistit spolehlivou třídenní výdrž, o čemž se rovněž hodláme přesvědčit. Maximální nabíjecí výkon přitom činí 20 W.

Ptejte se, co vás zajímá

Nokia G42 dorazila s Androidem 13 a výrobce garantuje minimálně dvě velké aktualizace na Android 15, tři roky bezpečnostních záplat a také nadstandardní tříletou záruku. Nezapomeňme dodat, že zadní stranu osadil 50Mpx hlavním snímačem (bez OIS) v doprovodu 2Mpx makra a bokeh senzoru. Novinku právě začínáme testovat a vy se nás již nyní ptejte na vše, co vás ohledně Nokie G42 zajímá.

Nokia G42

Rozměry165 × 75,8 × 8,6 mm, 193,8 g
DisplejTFT IPS, 6,56" (1 612 × 720 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 480+,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
No super. Jen jestli není lepší vzít 2ks G42 ale od Motoroly 🤣
DakeTheRaper
DakeTheRaper
Fairphone vám očividně nic neříká
Kisuke CZE
Kisuke CZE
Naposledy upraveno: 30. 6. 2023 13:34
Vypadá to velmi dobře. Konečně telefon s Androidem co není úplný lowend a nechybí tomu úplně základní věci které má i telefon za 500 (jako microSD slot a jack).

K dokonalosti zdá se chybí už jen zmenšit výšku (na cca 150 mm), a úplně nejlíp odebrat ten hnusný výřez.

Ale co mne zajímá - jak se odnímá ten zadní kryt, aby se človek dostal k baterce? Hádám správně že nestačí oddloubnout nehtem jako u starších Samsungů, HTC a podobných strojů?
Podle ifixit by to melo jit. Muzete otestovat do videorecenze?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze