Nokia XR21 je extrémně odolný smartphone, který zvládne i ty nejtvrdší podmínky

První dojmy
14
Nokia XR21 je extrémně odolný smartphone, který zvládne i ty nejtvrdší podmínky
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Novinka se pyšní certifikacemi IP69K, MIL-STD-810H i programovatelnými tlačítky
  • 6,49" Full HD+ displej chrání Gorilla Glass Victus
  • O výkon se postará Snapdragon 695 s podporou 5G

Nokia dnes představila nejnovější přírůstek s označením Nokia XR21. Novinka, která se prezentuje jako chytrý ekvivalent legendární Nokie 3310, odolá pádům, prachu, ale i vodě, navíc slibuje dlouhou výdrž na nabití či nadstandardní záruku i softwarovou podporu výrobce.

Odolná, přesto civilní

Nokia XR21 se parametry řadí k jedněm z nejodolnějších telefonů na trhu, a to nejen přirovnáním k ikonické (rovněž extrémně odolné) Nokii 3310, ale také splněním těch nejnáročnějších standardů. Z výčtu je rozhodně vhodné jmenovat certifikaci IP68 a také IP69K, která je zárukou toho, že novinka bez úhony zvládne i stříkající vodu o teplotě až 80 stupňů Celsia do tlaku 100 barů. To je mimochodem vyšší hodnota než tlak nutný k roztržení požární hadice. Kromě toho však výrobce zajistil také certifikaci MIL-STD-810H, která má u tohoto telefonu značit schopnost zvládnout pád z výšky až 1,8 metru a přežít extrémní teploty i vysokou vlhkost.

Co nás však překvapilo, je fakt, že navzdory tomu působí Nokia XR21 naživo relativně civilně. Nejedná se tedy o klasický obrněný tank, který takto odolné smartphony mnohdy připomínají. 231 gramů pak vzhledem k dobrému rozložení celkové hmotnosti rovněž nepůsobí nijak přehnaně, ani rozměry 168 × 78,58 × 10,45 mm telefon nijak nešokuje. Zřejmě nikoho pak nepřekvapí (vzhledem k environmentálnímu přístupu Nokie), že tělo je vyrobeno ze 100% recyklovaného hliníku, ovšem povrchová úprava boků i zad (ta se jeví jako kompletně plastová) je ze zdrsněného plastu. Textura materiálu pak napomáhá jistému úchopu i v případech, kdy bude telefon či ruka uživatele mokrá, což jednoznačně chválíme.

Nokia XR21

Další výhodou novinky je dvojice programovatelných tlačítek na levé a horní straně nad rámec klasických ovládacích prvků na pravém boku. Ta lze nastavit na krátký stisk a dlouhé podržení. U testovaného modelu jsme si tak zvolili zmáčknutím levého pořízení screenshotu a dlouhým podržením aktivaci svítilnu. Horním červeným tlačítkem pak na krátké stisknutí můžete měnit například zvukový profil a dlouhým podržením zase vytočit nouzové kontakty, možností je však spousta. Budoucí majitele potěší i spolehlivá čtečka otisků prstů ve vypínacím tlačítku na boku.

Dlouhá výdrž i 120Hz displej

Ačkoliv se novinka prezentuje především jako odolné zařízení, nemusí se stydět ani za zbylou výbavu, konkrétně například výdrž. Integrovaná baterie o kapacitě 4 800 mAh má nabídnout v kombinaci se Snapdragonem 695 skutečně dlouhou výdrž, podle výrobce až dva dny na plné nabití a zatím se zdá, že by to mohla být pravda. Maximální 33W nabíjení je však nutné zajistit vlastním adaptérem, neboť v balení najdeme standardně již jen USB-C/USB-C kabel.

Na čelní straně se pod ochranným sklem Gorilla Glass Victus ukrývá 6,49" Full HD+ displej, jenž je sice pouze typu IPS LCD, podporuje však až 120Hz obnovovací frekvenci. Dle výrobce činí jeho maximální jas 550 nitů, což není nijak oslnivá hodnota. K odolnému telefonu také patří možnost displej ovládat s mokrými prsty či v rukavicích.

Z další výbavy stojí za zmínku i stereo reproduktory s hlasitostí až 96 dB či fotovýbava čítající 64Mpx hlavní snímač (f1.79) s podporou AI i nočního režimu v doprovodu 8Mpx ultraširokoúhlého objektivu (f/2.2) s rozsahem 112 stupňů a čelní 16Mpx kamerky (f/2.45). Objektivy na zadní straně pak chrání Gorilla Glass DX+, jež umožňuje ke snímačům nechat proniknout 98 % světla.

Ptejte se, co vás zajímá

Nokia XR21 se jeví jako ideální smartphone pro ty, kteří chtějí odolné zařízení s programovatelnými tlačítky, hlasitými reproduktory či 3,5mm jackem a dlouhou výdrží. Povzbudivá je rovněž softwarová podpora v podobě garance tří velkých aktualizací Androidu (méně už fakt, že telefon dorazil s Androidem 12, i když by mělo zařízení údajně velmi brzy obdržet Android 13), čtyř let měsíčních bezpečnostních záplat a nadstandardní tříletou zárukou. Klíčová však bude cena. Pokud se výrobci podaří Nokii XR21 správně nacenit, mohlo by se jednat o prodejní trhák. Nezbývá tak než doufat, že cena novinky nebude až příliš ambiciózní. Jako vždy i tentokrát platí, že se nás můžete v komentářích ptát na vše, co vás ohledně Nokie XR21 zajímá.

Nokia XR21

Rozměry168 × 78,6 × 10,5 mm, 231 g
DisplejTFT IPS, 6,49" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px
ProcesorQualcomm Snapdragon 695,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 800 mAh
Diskuze ke článku
Maggie Bell
Maggie Bell
To je ostuda zase android 12
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Takže dvě velké aktualizace ale budeme říkat že máme 3 roky 😂..
Michal Blaha
Michal Blaha
Ekvivalent Nokie 3310 má vydržet 22 dní, ne dva 😃
Jaroslav Paleček
Jaroslav Paleček
Hlavní snímač je od Samsungu nebo od SONY? Jaký má režim ostření?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze