Duální fotoaparáty v telefonech: Apple iPhone 7 Plus není první

34

Včera večer Apple prezentoval své nové modely, které se s číslovkou 7 budou následujících 12 měsíců vystavovat na postu vlajkových lodí americké společnosti. Větší verze s přídomkem Plus je letos odlišená například duálním fotoaparátem na zadní straně. V žádném případě nejde o novinku, se kterou by přišel až včera Apple. Nabízí ji mnoho výrobců už poměrně dlouho, každý však trochu jinak.

Apple iPhone 7 Plus

TIP! Apple iPhone 7 (Plus) oficiálně: voděodolnost, stereo zvuk a nové barvy

Trocha historie

Dvojici fotoaparátů na zadních stranách telefonů jsme mohli prvně vidět už v roce 2011. Vzpomínáte? LG Optimus 3D nebo HTC EVO 3D. Oba modely nabízely na svou dobu nezvykle dvě čočky. Důvod jejich nasazení byl prostý a vyplýval už názvu obou telefonů. Mohli jste velmi snadno vytvářet 3D obsah, tedy fotografie a videa. Lákavá možnost však uživatele neoslovila a z telefonů se zcela vytratila. Zdálo se, že dvěma fotoaparátům na zadní straně odzvonilo.

Přečtěte si: 3D duel: LG Optimus 3D versus HTC EVO 3D


LG Optimus 3D a HTC EVO 3D

Opět HTC

Pár let se zdálo, že experimenty se dvěma fotoaparáty jsou minulostí, jenže se do toho opět vložilo HTC. Píše se rok 2014 a je představen model One (M8). Na jeho zádech se vyjímal fotoaparát se 4 megapixely, které výrobce označil jako Ultrapixely. Kousek vedle se však krčila ještě druhá kamerka. Ta měla rozlišení 2 megapixely a samostatně se s ní fotografovat nedalo. Sloužila jako měřič hloubky ostrosti. Telefon si vlastně uvnitř ke každému snímku uložil jakousi 3D mapu, ze které poznal, co je vepředu a co vzadu. Po vyfocení jste mohli hrát dodatečně se zaostřením. Automaticky si vybrat osoby, které fotíte a telefon rozostřil pozadí za nimi. Nutno podotknout, že na funkci se HTC opravdu dobře připravilo i po softwarové stránce a od počátku s ní bylo možné snadno a rychle pracovat. Přesně stejnou funkci nyní o dva roky později představil Apple i u svého iPhonu 7 Plus. Nestihl ji ale připravit včas a s novým telefonem startovat nebude. Uživatelé ji dostanou jako update později v tomto roce.

TIP! Recenze HTC One (M8) – Repríza na jedničku

HTC One (M8) se dvěma fotoaparáty na zadní straně

Přidávají se další

Rok 2014 však vzestup duálních fotoaparátů nepřinesl a HTC v tom zůstalo víceméně samo. Současně ani samo nevědělo, zda v tom pokračovat. Přímý nástupce One M9 už duální fotoaparát neměl a objevil se znovu až u „bratrance“ One M9+. Funkce byla naprosto totožná, jen na ni již HTC nelákalo na každém kroku.

HTC One M9+
Dvě kamerky má také novější HTC One M9+

Až v letošním roce se s telefony majícími duální fotoaparát roztrhl pytel. Jmenovat můžeme například LG a jeho model G5. Ten nabízí hlavní 16megapixelový fotoaparát a hned vedle má další čočku, tentokrát s 8 megapixely. Její hlavní výhodou je, že je širokoúhlá a dokáže zachytit scénu o šířce 135 °. Oba fotoaparáty spolupracují, a můžete tak na jeden snímek dostat například i celý žižkovský vysílač, což je jinak takřka nemožné. Obdobných funkcí se dočkáme také v novém LG V20.

Nepřehlédněte: Recenze LG G5 – Focení může být zábava

LG G5

A následovaly další telefony. V živé paměti jistě máte Huawei P9, který nabídl další schopnost dvou snímačů. Oba disponují 12megapixelovým rozlišením, avšak ten hlavní zaznamenává klasické RGB spektrum barev, zatímco pomocná kamerka je pouze černobílá. Její výhodou je, že ve výsledku fotoaparát dokáže zachytit více světla. Současně může P9 pomocí druhé kamery také ostřit, kdy si změří vzdálenost od snímaného objektu.

TIP! Recenze Huawei P9 – Elegán s duší a výkonem

Huawei P9

Modely se dvěma fotoaparáty dokáží nabídnout také čínští výrobci, například Xiaomi. Jeho model Redmi Pro nabízí hlavní 13megapixelový snímač a vedle další podpůrnou kamerku. Ta však většinu času není aktivní. Připnout ji musí uživatel a slouží k možnosti přeostřování výsledných snímků. Jde tedy o shodnou možnost, kterou nabízí HTC One (M8) nebo v budoucnu nový iPhone 7 Plus.

Xiaomi Redmi Pro

Přidal se i Apple

V září 2016 se duální fotoaparát poprvé objevuje také na produktu od Applu. Konkrétně se jedná o iPhone 7 Plus. Oba snímače má novinka blízko vedle sebe a nabídnou shodné rozlišení 12 megapixelů. Zatímco první funguje jako klasický širokoúhlý objektiv, v případě sekundární kamerky jde o teleobjektiv pro dvojnásobný zoom bez ztráty kvality.

Jaký vybrat? iPhone 7 (Plus) a jeho předchůdci. V čem jsou novinky lepší?

Apple iPhone 7 Plus

Apple nezapomene ani na oblíbené možnosti přeostřování, avšak zatímco na ostatních modelech jste vše mohli využívat rovnou, software pro přeostřování a rozmazávání pozadí v novém iPhonu 7 Plus chybí. Apple ale přislíbil, že jej brzy dodá formou aktualizace. Mělo by se tak stát ještě v tomto roce.

Diskuze ke článku
ICE
Tuším, že za tu nedodanou 100% funkčnost do termínu keynote asi někdo u Applu zaplatil místem nebo ztrátou dovolené. U José by to asi tak bylo.
dunco
Vam uz tady hrabe z toho Apllu.
X
Prijdou i dalsi clanky na tema v cem Apple nebyl prvni?
Palobn
Nebol spomenutý Honor 6+, ktorý z dvoch identických 8Mpix snímačov skladá 13Mpix snímku.
Inak toto je typický Apple; počká si na zakopnutie súperov a potom príde s funkčným riešením.Nepochybujem,že Ip7/7+bude patriť medzi najlepšie fotomobily.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze