Testujeme HTC Rhyme: první dojmy, fotografie a video

7

Elegantní design, zajímavé barevné odstíny, kovové materiály, nevyjímatelná baterie a štědré příslušenství v prodejním balení. Už víte o čem hovořím? Řeč je o HTC Rhyme. Zařízení, které ladí na notu ženskému vkusu. Nejenom. Zařízení nás svým vzhledem velmi zaujalo, překvapilo ale i příslušenství.

Telefon právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi pod článkem a my vám odpovíme buď v diskuzi, nebo odpovědi zahrneme přímo do recenze.

HTC Rhyme - oficiální fotografie

HTC Rhyme, pod dřívějším kódovým označením Bliss představuje notnou dávku elegance, vkusu a designu, který nelze označit za odfláknutý. HTC Rhyme se nemusí obávat konkurence. V prodeji není mnoho zařízení, které by byly určené pro ženy a nabídly design, odlišující se od běžných černých placek. Do redakce jsme dostali HTC Rhyme v elegantní béžové barvě (Hour Glass Bundle).

Vzhled telefonu bychom mohli popisovat opravdu dlouho. Ve stručnosti zmíním klíčové skutečnosti, o bližších detailech se rozepíšu až v samotné recenzi. Na přední straně je výrazným prvkem kovovým lem, který je ve spodní a vrchní části masivnější a je vyveden ve sladěné hnědé barvě. Dále zde nalezneme další plochu, která zaplňuje zbylé prostory přední strany. Displej kryj praktické ochranné sklo Corning Gorilla Glass s odolností vůči škrábancům i jinému hrubšímu zacházení. Vytknout mohu jen často pootevřená vrátka pro vstup otisků a mastnosty, které rádo zobrazuje. Spodní část okupuje čtveřice senzorových kláves s dobrou citlivostí.

Na zadní straně se nacházejí tři předěly. Spodní pogumovaný v hnědě vyvedené barvě s úpravou, zabraňující nechtěnému vyklouznutí drží na svém místě velice pevně. Nad ním je masivní kovový pruh s hrdě vyrýsovaným nápisem HTC. Zbylou horní částí ve světlé béžové barvě tvoří opět pogumovaný plast s fotoaparátem, reproduktorem a pinem pro synchronizaci s nabíjecí a zvukovou kolébkou. Celkové dílenské zpracování mohu bez výhrad hodnotit slovem skvělé. Nic nevrže, nikde se nekoná žádná vůle, prohýbání nebo nedejbože povrzávání.

HTC Rhyme i přes své zaměření nabídne slušnou hardwarovou výbavu. V základních specifikacích stojí za zmínku jedno-jádrový procesor o taktu 1 GHz Qualcomm Snapdragon MSM8255 s čipsetem Scorpion. Operační paměť RAM nabídne hodnotu 768 MB, pro potřeby uživatelů je k dispozici pouze 582 MB. Prostředí Sense je samo o sobě náročné a své nároky ukazuje například na volné paměti RAM, která po zapnutí činí pouhých 160 MB.Při té příležitosti zmíním i žalostně dlouhý start po zapnutí telefonu až po naskočení obrazovky s vložením PIN kódu. Vše trvá 40 sekund.

HTC Rhyme – videopohled

První krůčky s telefonem se zaměřují na objevování nástavby Sense 3.5, která má velmi propracované možnosti customizace, volby widgetů včetně mnoha typů zobrazení. Na úvodní obrazovku můžeme umístit aplikace, které v sobě dále ukrývají posuvník, skýtající další možnosti. Velmi zdařilé je i zobrazení počasí, včetně pěkných zvuků, např. zpívání ptactva. Počasí můžeme mít aktivované i při zamčené obrazovce s animacemi. Dle konkrétního počasí a teploty jsou k počasí přiřazené i názorné snímky.

Hlavní menu je oddělováno horizontálními liniemi, které nedovolují plynulé skrolování od začátku menu až po jeho samotný konec, což není praktické. Ve spodní části jsou tři ikony, znázorňující všechny aplikace, často používané aplikace nebo stažené aplikace. Reakce jak v hlavním menu, tak i v celém prostředí jsou velmi svižné, občas by ale mohla být plynulost prováděných úkonů ještě rychlejší. Ač je Sense nejpropracovanější nástavbou mezi výrobci vůbec, tak prvenství v podobě nejrychlejší nástavby si neodnáší.

Poslední částí prvních dojmů o které se musím podělit je pohotovostní výdrž. Týdny? Měsíce možná i roky jsem nedržel v ruce žádné jiné chytré zařízení, nepočítám-li Symbian, které by nabídlo tak bravurní hodnoty v oblasti výdrže. Večer kolem deváté hodiny mám baterii s procentuálním stavem 32%. Zařízení jsem vyjmul z nabíječky ale už včera ráno v sedm hodin. Za tu dobu jsem uskutečnil asi 4 desítky textových zpráv, byl jsem takřka hodinu na internetu, pořídil jsem několik snímků a uskutečnil asi dvě desítky hlasových hovorů. A to vše navíc při online synchronizaci s asi šedesáti došlými e-maily. Aktivován byl 3G režim. Výdrž je tedy jedním slovem velmi dobrá a HTC Rhyme by tak při běžném používání měl vydržet zhruba dva dny nebo více. To je mezi Androidy poměrně vzácný výsledek.

Maličkosti, které potěšily

HTC Rhyme dostalo do vínku pořádnou nálož příslušenství v prodejním balení, včetně unikátní kostičky – o té vám povím ale až v samotné recenzi. Potěšila pohotovostní výdrž dílenské zpracování a poměrně svižné reakce. Pozitivně hodnotím i propracovanou nástavbu Sense s mnoha možnostmi a prvky vlastního přizpůsobení. Dotykový displej je kvalitní a poskytuje věrné zobrazené díky technologii Super LCD. Plus si zaslouží také rychlé reakce fotoaparátu a bohaté možnosti jeho nastavení, zvláště nové režimy a inteligentní panoramatický režim.

Maličkosti, které nepotěšily

Fotoaparát se snaží, ale na fotkách je patrný přílišný doostřovací softwarový algoritmus. Makro snímky jsou nekvalitní, často bylo velmi obtížné zaostřit na scénu, kterou jsme požadovali, byť se jednalo i o delší vzdálenosti. Sense a celé prostředí má plynulé a svižné reakce, nikoliv ale bleskurychlé. Něpotěší ani průměrný zvukový výstup, jak do sluchátek, tak při hovoru. Mínus si zaslouží také nekonečně dlouhý start telefonu při zapnutí telefonu.

Technické parametry HTC Rhyme

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 60,8 × 10,9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,7" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 786 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, ?

Telefon právě testujeme. Ptejte se nás na to, co vás zajímá. Otázky pokládejte v diskuzi pod článkem a my vám odpovíme buď v diskuzi, nebo odpovědi zahrneme přímo do recenze.

Diskuze ke článku
nvondr
Bylo by možné alespoň ve zkratce porovnat s HTC sensation? Ne každá žena je nenáročný uživatel. I když se mi líbí design telefonu a jeho poplňky, chci v současnosti co nejkvalitnější telefon.
mark
jak je na tom telefon s prehravanim DivX AVI a podobnych formatu videa? prehrava uz v zakladu?
Lenka
Dobrý den, chtěla jsem ještě zeptat na porovnání s HTC SENSATION XE. Zajímalo by mě u kterého telefonu je pohodlnější ovládání a práce? Od telefonu chci hlavně pohodlné psaní SMS zpráv a poslouchání hudby, nebo prohlížení internetu, nejsem si ovšem jistá jestli u sensationu xe je to pohodlné při jeho rozměrech. A popřípadě který telefon by ste mi raději doporučil?
Kristýna
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějaká pravděpodobnost, že se postupem( ne zase tak dlouhého) času telefon zlevní? Na mé poměry je moc drahý. A ještě mám jednu otázku: nevíte jak je to u mobilních operátorů? Zda např. Vodafone bude tento model htc prodávat? Děkuji za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze