HTC Rhyme
recenze

HTC Rhyme

Nesmrtelný sympaťák
76

Jedno překvapení střídá druhé, v kladném slova smyslu. Do redakce nám zavítal doslova krásný telefon. Osloví precizním dílenským zpracováním, kvalitními materiály. Překvapí v možnostech nastavení fotoaparátu a nabídne propracované uživatelské prostředí. Mezi Androidy drží jeden primát. V recenzi se dozvíte, jaký.

HTC Rhyme jde do boje s cílem zapůsobit na city především ženské části zákaznictva. Od jiných zařízení se chce odlišit nezvykle bohatým prodejním balením. Velký důraz byl kladen na design, vytříbenost materiálů i dílenské zpracování. Hardwarová oblast disponuje výkonným procesorem Qualcomm MSM8255 s čipsetem Scorpion pracujícím na frekvenci 1 GHz s pamětí RAM 768 MB. Z vlastností vyčnívá i baterie vyšší kapacity 1 600 mAh. Bude tato kombinace vlastností cestou k úspěchu? Co víme jistě, na trhu není příliš mnoho zařízení, které by měly jako svoji prioritu vzhled.

HTC Rhyme - oficiální fotografie

Technické parametry HTC Rhyme

Kompletní specifikace
Konstrukce119 × 60,8 × 10,9 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper LCD, 3,7" (480 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetQualcomm S2 MSM8255, CPU: 1×1 GHz
PaměťRAM: 786 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2011, ?

HTC Rhyme – videopohled

Obsah balení

  • Baterie typu Li-ion 1 600 mAh
  • Nabíječka
  • Špuntová sluchátka
  • Datový MicroUSB kabel
  • Pouzdro
  • Multimediální/nabíjecí kolébka
  • Světluška
  • Prospekty a návody CZ/SK

Světluška indikující příchozí událost, multimediální kolébka (dok)

Design a konstrukce: troufnu si na každého

V diskuzích, článcích a kuloárech, kde se hodnotí nové telefony, začíná být nejužívanějším slovem „tuctovka“ – rozvedu-li to, tak „tuctový design“. A já se přikláním ke stejnému názoru. Máme co dočinění se stále stejnými konstrukcemi, vzhledy, barevnými variantami. Kde je špetka inovací? Nápadu? Pak jsou tu ale některá zařízení typu HTC Rhyme nebo Droid Razr, kterým bychom křivdili, kdybychom je házeli do jednoho pytle.

U Rhymu si dali designéři opravdu záležet. Koncept telefonu rozhodně není přes „kopírák“, ale má svůj vlastní, neotřelý a hlavně – neokoukaný design. Námi barevná testovaná varianta se mísí s krémovou/hnědou barvou, která je v různých částech telefonu doplněna o libovolné odstíny.

Po prvním uchopení jsem byl překvapen podílem kovových materiálů. Celá přední část je lemována kovovým lemem, který je na bocích tenčí a naopak ve spodní a vrchní bradě je masivnější. Samotná konstrukce telefonu je opravdu pevná. Nedochází k prohýbání, či jiným nestabilním projevům.

Celá plocha přední části telefonu je osazena minerálním, nepoškrábatelným sklem s rukopisem Corning Gorilla Glass. Celá plocha je navíc obehnána mírně vyvýšeným tenkým proužkem z plastu, jenž by měl předcházet poškrábání displeje, při položení danou části na rovné povrchy. Odolnost vůči škrábancům i jiným poškozením je zatím stoprocentní. Vadí mi ale snadné ulpívání otisků a jiných nečistot. Citlivost dotykové plochy je na standardní úrovni. Ochranné sklo vzalo pod svá křídla i čtveřici senzorových kláves ve spodní části, vítáme jejich podsvětlení i vibrační odezvu. Intenzita vibrací je o něco silnější, škoda chybějící možnosti nastavení její intenzity.

Pod mřížkou sluchátka se nenápadně ukrývá dioda, signalizující různé události. Průběh nabíjení, indikuje červeným světlem. Nabitý telefon pak poznáme podle zeleného světla. Zmeškané volání, přijatá zpráva, či jiná událost nám napoví blikáním zeleného světla v pravidelných intervalech.

Na bocích telefonu se výrobce snažil vyvarovat zbytečného přesycení různými konektory nebo klávesami. Levá strana skýtá plastovou záslepku. Manipulace s ní vyžaduje delší nehty, na svém místě drží obstojně, ale její spojovací mechanismus nepůsobí kdovíjak odolně. Pod záslepkou se nalézá microUSB datový konektor, plnící funkci nabíjení i propojení s PC, případně přenosu souborů díky USB Mass Storage. Na pravém boku drží monopol pouze tenčí, ale protáhlejší klávesa pro regulování hlasitosti. Mechanickou spoušť fotoaparátu zde bohužel nenajdeme.

Na popis zadní strany se doslova těším. Při pohledu na celý telefon se mi tato část jeví jako nejzajímavější. Dvě třetiny této části patří odnímatelnému zadnímu krytu, s příjemnou úpravou na dotyk, která zabraňuje nechtěnému vyklouznutí z ruky. Ač je kryt plastový, neprohýbá se a nedochází ani k povrzávání. Sundáme-li jej, naskytne se nám pohled na hermeticky uzavřené útroby. Veřejnosti je přístupný pouze slot na paměťové karty a slot na SIM kartu. Baterie není odnímatelná i když ji můžeme spatřit.

Dalším prvkem, je masivní kovový pruh, který navazuje na postranní kovový lem. Na jeho ploše můžeme nalézt hrdě vytesané označení výrobce HTC. Zbytek zadní strany pak završuje plastová či spíše pryžová část, velmi světlé béžové barvy s optikou fotoaparátu, lemovanou zlatým kruhem. V těsné blízkosti najdeme přisvětlovací diodu i úzkou štěrbinu reproduktoru. Pod fotoaparátem nalezneme pinový konektor, pro připojení multimediální a nabíjecí kolébky.

Na adrese vrchní boku pak přivítáme rodinu v čele s hudebním 3,5mm konektorem jack, mikrofonem pro eliminaci nežádoucích ruchů a klávesu pro vypnutí telefonu či odemčení displeje. Dílenské zpracování novinky můžeme ohodnotit jako prvotřídní. Zde, ať hledáme jak chceme, žádnou skulinku či vadu nenajdeme. Ať se jedná o kvalitu materiálů, jejich lícování, přítomnost nežádoucích zvuků, či jiné neduhy. Jediným rizikovým faktorem v budoucnosti může být zadní kryt, který nemusí zcela lícovat a dosednout na své místo. Zatím ale nic nenaznačuje tomu, že by se tak mělo stát.

Baterie a výdrž: to nemůže být Android

Od chytrých zařízení všeobecně neočekávám kdovíjak dlouhou pohotovostní výdrž. Ať výrobce uvádí jakékoliv hodnoty z říše snů, beru je s úsměvem. Se stejnými pocity jsem přistupoval i k této novince. HTC Rhyme je osazeno baterií o kapacitě 1 600 mAh. Říkám si, nic výjimečného, opět to bude jednodenní telefon. Naprosto jsem se zmýlil. Již při prvních okamžicích s telefonem jsem si začal říkat, to snad není možné? Například při hodinovém poslechu hudby do sluchátek a aktivovaných datech na pozadí (synchronizace) ubyla energie z celkové kapacity o tři procenta. Pokud jsem měl například deaktivována mobilní data a měl jsem aktivovanou pouze bezdrátovou síť Wi-Fi a deset minut jsem prohlížel webové stránky skrze Operu, tak za 10 hodin, při desítce zpráv a desítce hlasových minut ubylo z baterie 10 - 15 %.

Baterie je na svém místě napevno ukotvena, nelze vyjmout ani s ní jinak manipulovat

Při standardnímu zápřahu, který zahrnoval nonstop data, 15 minut prohlížení webových stránek denně, desítku pořízených fotografií, 20 minut uskutečněných hovorů a 30 přijatých zpráv, indikovala baterie na konci dne stav 75 %. Celková výdrž? Bilance na konci druhého dne činila kolem 25 - 35 %. To jsou hodnoty, které jsem snad zatím nezaznamenal u žádného jiného zařízení Androidu ve střední třídě, o high-endových zařízeních nemluvě.

Zvuk: talentovaný amatér

Zvukové možnosti nepasují novinku do role fajnšmekra v této oblasti. Kdo již měl nějaké to HTC v ruce, bude zhruba vědět, jak si výrobce vede v této oblasti. Drobný reproduktor, jehož místo je v zadní části telefonu, je slušným, nikoliv nadšeným pracantem. Přesto mě jeho hlasitost mile potěšila a rozhodně je nadprůměrná. Kvalita zvukového přednesu je na průměrné úrovni mezi mobilními telefony celkově. Ve vyšších hlasitostech je zjevná rezonance.

Displej: miluji přirozeno

Dotykový displej, velikosti 3,7 palce, nabízí zobrazovací technologii Super LCD s dostatečným rozlišením 480 x 800 bodů. Technologie Super LCD je příznačná pro své rozumné podání barev, vyznačuje se slušným kontrastem i dobrými pozorovacími úhly. Z podání bílé jsem měl ale občas rozporuplné dojmy. Bílá totiž spíše směřovala ke žlutému nádechu. Čitelnost na přímém slunci trochu pokulhává, na daném výsledku se podílí i značné ulpívání otisků a mastnot.

Uživatelské prostředí: krása v ruce s náročností

Pilířem celého zařízení je operační systém Android 2.3.5 Gingerbread s grafickou nástavbou HTC Sense 3.5. Nástavby konkurenčních výrobců zaostávají především v možnostech personalizace a grafických prvků.

Nástavba HTC Sense 3.5 je promyšlená do detailu, v základu nechybí množství graficky vydařených widgetů

Z jakého konce to vzít? Začnu u pohotovostních obrazovek, kterých je sedm a jejich počet je pevně dán. Stávající počet nelze navýšit, jednotlivé obrazovky můžeme jedině zredukovat. Kdo si potrpí na widgety, bude Sense chválit do nebe. Stávající nabídka zahrnuje více než dvacítku widgetů. To ale není zdaleka všechno. Některé widgety jako kalendář, hudební přehrávač, twitter jsou rozřazeny do několika typů, lišících se dle velikosti. Hudební přehrávač tak může být zobrazován jako malé okénko nebo velký widget, zobrazující booklet alba, zaplňující celou plochu pohotovostní obrazovky. Zdařilý widget vytáhne námi oblíbené kontakty z telefonního seznamu a přenese je na pohotovostní obrazovku a to včetně obrázku, pokud je přiřazený. Můžeme si nechat zobrazit i došlé textové zprávy nebo události ze sociálních sítí.

V případě, že budeme nějaký widget postrádat. Není žádný problém stáhnout si další widgety, v tomto případě máme k dispozici hojnou nabídku ke stažení. Stávající nabídka widgetů ke stažení se zastavila na počtu 88. Komu nejsou widgety po chuti, může přenést své oblíbené aplikace na jednotlivé obrazovky. Vytvářet můžeme i složky.

Samostatnou kapitolou je displej. Můžeme zvolit ze tří druhů scén, které obsahují widgety vztahující se ke specificky zaměřené scéně. Tři přednastavené scény jsou sociální, zábavné nebo HTC. Například zábavná scéna zahrnuje widgety pro rádio, výpis zpráv, widget hudebního přehrávače a záložek webového prohlížeče. Další sekcí jsou vzhledy, podílejí se zejména na konkrétním barevném odlišení pohotovostní obrazovky o předem danou tapetu.

V tapetách můžeme zvolit námi preferovanou pro pohotovostní obrazovku nebo uzamykací obrazovku. Úžasně propracovanou tapetou je animované počasí, zobrazující nejenomže aktuální počasí, které je doplněno o animace a dokonce i o zvuky, například ptactva. V praxi pokud zvolíme počasí, tak na displeji se v první řadě zobrazí teplota, např. 3 stupně celsia se zamračenou obrazovkou. Na displeji se zobrazí animace oblačnosti. Toto je opravdu originální tapeta. Pokud jsem někomu ukázal "počasí" na obrazovce, setkal jsem se s reakcemi typu "WOW".

Nástavba Sense 3.5 je promyšlená do detailu, v základu nechybí množství graficky vydařených widgetů

Uzamykací obrazovka je názorným příkladem toho, jak má být taková obrazovka zpracována a zároveň slouží jako inspirace pro ostatní výrobce. Při uzamčené obrazovce máme na výběr čtyři zástupce, kteří mohou být aktivování tahem prstu, bez nutnosti odemykat zařízení. Samozřejmě tito zástupci nemají své pozice pevně dány. Je pouze na nás, zda si vybereme fotoaparát, hudební přehrávač, zprávy, e-mailového klienta, nebo cokoliv jiného. Zároveň nejsou diskriminovány ani stažené aplikace. I je můžeme přiřadit jako zástupce na uzamčenou obrazovku.

I když výrobce na nabídce widgetů nijak nešetřil, jedna pohotovostní obrazovka je osazena tzv. Hlavním widgetem. Tento widget zobrazuje pět bočních zástupců. Každý zástupce umožní vstup do přiřazené aplikace nebo rozkliknutí rychlé nabídky, zobrazující náhledy. Například u zpráv můžeme vstoupit do jeho prostředí nebo si nechat vyjet nabídku posledně přijatých zpráv. Tento widget mimo těchto aplikací zobrazuje i datum s hodinami či aktuální počasí s malým grafickým náhledem.

Notifikační lišta má hned několik významů. Jednak vidíme přehled posledně spuštěných aplikací, mezi nimiž můžeme popojíždět tahem prstu do strany. Dále vidíme souhrnný přehled zmeškaných událostí. V rychlém nastavení můžeme aktivovat mobilní síť, bezdrátové sítě, bluetooth nebo režim letadlo. Užitečnou pomůckou je přehled o operační paměti RAM, vidíme aktuálně použitou a dostupnou volnou paměť.

Uzamykací obrazovka může vypadat podle našich představ, včetně 4 upravitelných zástupců

Hlavní menu, které je rozčleněné do sektorů, nelze plynule procházet. Vždy tahem prstu skončíme na konci konkrétního sektoru, který pojme až dvacet aplikací. Ve spodním panelu můžeme překlikávat mezi výpisem všech aplikací, nejčastěji používaných aplikací či staženými aplikacemi. Pod kontextovou nabídkou nalezneme volbu odebrat aplikace.

Výsuvná lišta a prostředí hlavního menu

Celé prostředí s nástavbou Sense je dobře optimalizované, reakce jsou plynulé a svižné. Samozřejmě takto vyšperkovaná nástavba má kromě výše zmíněných pozitiv i negativa. Negativem je její velikost, ale i hardwarová náročnost. Nemůžeme tak očekávat bleskurychlé reakce. Tím ale neříkám, že prostředí je pomalé, naopak. Ostatně parametry nám sdělují přítomnost jednojádrového procesoru Qualcomm MSM8255 s čipsetem Scorpion, grafickým akcelerátorem GPU Adreno 205 a operační pamětí RAM 768 MB. Pro potřeby uživatelů je k dispozici celková paměť 582 MB. Zbylá kapacita slouží pro grafické operace. Po zapnutí zařízení je ale k dispozici paměť pouze 170 MB. Čili samotný systém spořádá více jak 400 MB paměti, což rozhodně není málo.

Multimediální funkce: bohaté věno

Rhyme po stránce zábavy rozhodně nebude nudit. Hned z kraje si udělá dobrou vizitku prostřednictvím dobře zpracovaného hudebního přehrávače. Knihovna řadí hudební obsah podle interpretů, alb, skladeb, seznamů stop nebo žánrů. Při přehrávaném songu se zároveň zobrazuje booklet alba, pokud je přiřazený. Bez složitého vstupování do pod nabídek se obejdeme při úpravě zvuku. Přímo při přehrávané skladbě můžeme vybrat profil zvukového ekvalizéru, či efekt SRS.

Kvalita reprodukované hudby do sluchátek, nemyslím tím dodávaná pecková sluchátka, která se hodí opravdu pro poslech v nouzové situaci, ale vlastních kvalitnější, přinese uspokojivý zvuk na slušné úrovni. Ocenil bych ale větší dynamiku, středy i basy.

Čtečka knih představuje elektronické knihkupectví, kde můžeme zdarma stahovat i nakupovat knižní tituly. Současná nabídka zatím čítá poměrně velmi skromnné množství. Stáhl jsem například titul Umění války. Tento titul i ostatní tituly jsou prozatím zdarma, smířit se musíme pouze s anglickou lokalizací.

Funkci osobního trenéra nahradí aplikace Endomondo. V ní si můžeme zvolit typ sportovní disciplíny jako běh, kolo, bruslení, běžky a mnohé další. Navolit si můžeme i vzdálenost nebo cíl naší trasy. Naše výsledky pak můžeme poměřovat s přáteli.

Friendstream je shromažďovacím centrem, kde se střetávají různí zprostředkovatelé sociálních sítí. Aplikace pracuje s účty Twitter, Facebook a Flickr. Komfort aplikace nezaostává za jinými aplikacemi, určenými pro sociální sítě. Nechybí přehled komentářů, statusy, fotografie či aktualizace stavů.

HTC Likes je obdoba Android Marketu, z rukopisu vývojářů HTC. Nalezneme zde specifický obsah v podobě aplikací i her. Stávající obsah zatím není příliš bohatý. U každé aplikace můžeme vidět komentáře i zda se líbí nebo ne.

Alternativou Android Marketu je HTC Likes

Po herní stránce si novinka poradí i se slušnými herními tituly nebo 3D hrami. Adreno 205 se postará o dostatečný výkon. V zařízení je předinstalována hra Teeter. Cílem je v bludišti dopravit kuličku do správné jamky. Na této cestě jsou ale pasti v podobě nesprávných jamek, kterým se kulička musí vyhnout.

Filmové kino můžete okusit s aplikací Watch, která zatím čítá pouze skromnou sbírku všelijakých trailerů filmových trháků. Například Eat Pray Love Trailer. Všechny trailery jsou ke stažení zdarma. V této aplikace se dají zakoupit i celé filmy, ovšem služba není dostupná v ČR.

Zrcadlo, zrcadlo, kdo je nejkrásnější? Přeci já, pokud to tedy poznám skrze přední kameru o rozlišení VGA. Počkat, ještě vyčistit. Teď už nevypadám tak zle. Bez legrace, tato aplikace slouží k pořizování portrétů. Nutno počítat s velmi špatnou kvalitou výstupu z této kamery. Videa zvládne Rhyme levou zadní. Mezi přátely najde bežné formáty MP4, AVI. Dále i kodeky Xvid, DivX. Umožní plynule přehrávat videosoubory v rozlišení 720p.

Fotoaparát: to je make-upu

Ačkoliv HTC Rhyme neobdrží nálepku fotomobil, výrobce si zřejmě myslí něco jiného. Rhyme přichází s řadou inovací v softwarové oblasti. Fotoaparát obdržel nové funkce Instant Shutter a panoramatický režim. Tento režim je plně automatizovaný, po pořízení snímků stačí pouze po směru scény držet fotoaparát a jet po směru. Po celou dobu nám "vodováha" říká, zda jsme v rovině. Snímání dalších snímků je automatické a nakonec zařízení samo slepí snímky a vytvoří panoramatický snímek.

U předchozí recenze jsem vyčetl danému zařízení, strohé až základní prostředí fotoaparátu. V případě této novinky začnu zcela z opačného konce. Málokteré zařízení se může pochlubit tak komplexním prostředím zahrnující pokročilé možnosti.

Než pořídíme snímek, můžeme si vybrat barevný odstín. V efektech nalezneme úpravu pro zkreslení snímku, medailonek, hloubku pole ostrosti, tečky, starobylý efekt, stupně šedi, sépiový efekt a další efekty. Již valná většina dnešních zařízení obsahující fotoaparát nabízí i režim scén. Nebudu popisovat režim scén do detailu, nabídka konkrétních scén se neliší od zařízení jiných výrobců. Ve scénách jsem ale narazil na dva profily, které nejsou tak běžné. Jedná se o podsvícení HDR a také o scénu "Bílé tabule".

Další nekončící možnosti, jak vylepšit snímek, nalezneme v kapitole nastavení. Můžeme nastavit samospoušť, úpravy snímků k nimiž náleží korekce expozice, ostrosti snímku, sytosti i kontrastu. Nastavit můžeme vyvážení bílé i hodnotu citlivosti ISO (100-800). Pří focení standardní scény zvolíme režim 4:3, krajináři pak uvítají možnost širokoúhlé obrazovky 5:3.

K lepší obrazové kvalitě přispěje volba automatického vylepšení snímku. Aktivovat nebo deaktivovat můžeme automatické zaostřování. Po pořízení snímků se zjeví v levém rohu volba "vylepšit". Pod danou volbou nalezneme dlouhou, nekončící frontu různých režimů (automatické vylepšení, skořice, vysoký kontrast, přeexponovaný, třpyt, živé, teplý, chladno, antický, starobilý a další). Nakonec s volbou detekce obličeje nám neunikne žádný portrét.

Ukázkové snímky:

Panoramatický snímek, složený přímo v telefonu

Poslední snímek pořízený v HDR režimu

Vlevo standardní snímek, vpravo aktivován efekt bílé pozadí

Mrzí mě, že kde výrobce exceluje, a tím myslím softwarovou oblast a prostředí fotoaparátu, tak výrazně ztrácí v hardwarové oblasti. Fotoaparát dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 5 Mpx. Výrobce si ale nedělá příliš velkou hlavu s kvalitou snímků. Rhyme si nese dědictví a nešvary starších zařízení. Opět snímky ve zhoršených světelných podmínkách vykazují narůžovělý střed.

Obrazová kvalita je slabá, kde kvalita fotoaparátu ztrácí, tam se výrobce snaží vše zachránit přehnaným softwarovým doostřením snímků. Stále si nemohu odpustit výtku, že výrobce neučinil žádný pokrok, vedoucí ke zkvalitnění snímků a fotoaparát jako takový nelze označit za špičku. A nevidím důvod, proč by zařízení byť s nižším rozlišením, nemohlo pořizovat kvalitní snímky. Dokážou to jiná zařízení, například Galaxy Ace od Samsungu fotí o poznání lépe.

Pořízení snímků od namáčknutí spouště až po samotné vyhotovení je poměrně rychlé, během zaostřování ověří naše sluchové schopnosti zaostřovací motorek, který je hlasitý. Kamenem úrazu i překážkou pro fotoaparát jsou scény zblízka, respektive makro režim. Fotoaparát prostě neumí zaostřit na požadovanou scénu, ale vše ostatní je ostré. Ač se jednalo o vzdálenost 15 nebo 20 cm. I když jsem se snažil zaostřit na větev nebo celý list, nedošlo ke korektnímu zaostření. Celkově makro snímky, když se podařilo správně zaostřit, jsou nekvalitní. Především slabá obrazová kvalita a ostrost snímku.

Pořizování videí je v rozlišení 720p (1 280 x 720 bodů). Výsledná kvalita pořízených sekvencí je dostatečná pro prezentaci na monitoru.

HTC Rhyme – testovací video - exteriér

HTC Rhyme – testovací video - exteriér

Telefonování: telefonicky a sociálně

V HTC Rhyme najdeme telefonní seznam pod položkou lidé. Myšlenkou je co nejpřehlednější uspořádání kontaktů s minimem grafických prvků či jiných vymožeností. Ke každému kontaktu můžeme přiřadit ikonu, vybrat vyzváněcí tón. Nežádoucí kontakty můžeme zablokovat. Opět nechybí velké množství detailů, jmenovitě typů čísel, e-mailových adres, které můžeme ke každému kontaktu vložit.

Telefonní seznam je provázaný se sociálními sítěmi, umí zobrazovat aktuální statusy, multimediální obsah, i slučovat kontakty

Jednotlivé kontakty můžeme čerpat ze SIM karty formou zálohy z paměťové karty nebo ze sociálních sítí nebo z Google zálohy. Nechybí inteligentní vyhledávání kontaktů, postupným zadáváním znaků nebo čísla z úvodní obrazovky. Kvalita zvuku ze sluchátka při hlasovém hovoru je dostatečná. Občasné problémy jsem zaznamenal při hovoru, kdy si protější strana stěžovala na horší zvuk. Při aktivovaném hlasovém hovoru dojde díky proximity senzoru k automatickému uzamčení klávesnice.

Zprávy: psaní na milion způsobů

U mnohých zařízení s Androidem mi vadí nulové možnosti při výběru softwarové klávesnice. Většinou se musím smířit se softwarovou QWERTY klávesnicí. Rhyme mi udělal radost, přichází hned se třemi typy klávesnic (QWERTY, alfanumerickou či tzv. Kompaktni, kdy každá klávesa obsahuje dvě písmena). Osobně považuji softwarové klávesnice v zařízení HTC ze špičku, na poli klávesnic. Psaní ať na jednom typu nebo na druhém typu je velmi svižné. Prostorové uspořádání klávesnic nedovoluje žádné prodlevy ani překlepy. Jedním klikem můžeme aktivovat i prediktivní slovník T9.

I náročný uživatel si vybere z různých typů klávesnic, které jsou cíleny pro uživatele jak s menšími tak většími prsty

Co jsem ihned deaktivoval, byly vibrace. Ačkoliv jsou jako odezva užitečné, zde ve mně spíše vzbuzovali špatné pocity. Vibrace totiž nejsou příliš synchronizované s rychlejším tempem psaní. Přijaté zprávy jsou řazeny ve formě konverzací s náhledem obrázku pokud je přiřazený v telefonním seznamu. E-mailové zprávy jsou tradičně v tandemu klientů Gmail a Pošta. Oba klienti podporují přidání vícero účtů, nechybí možnost příloh i okamžité synchronizace.

Ostatní oblast zpráv zahrnuje v základu nevídaný Facebook chat, klienta pro Twitter i aplikaci sociální sítě Facebook.

Organizační funkce a GPS: diktát podle učebnice

HTC Rhyme mi opět připomenul, jak má vypadat telefon, který dokonale obslouží jakékoliv aspekty kancelářské práce. Vestavěný kalendář nabízí přehled náhledů (měsíční, denní). V jednom celku ukáže také všechny položky pod názvem agenda. Pokud jsme často někam zváni, uvítáme položku pozvánky. V kalendáři můžeme vyhledávat jednotlivé položky. Můžeme si určit, které kalendáře chceme nechat zobrazovat a které naopak ne. Kalendář můžeme bez problémů synchronizovat s Google účtem nebo rozhraním HTC Sync.

Grafické ztvárnění poznámek se mi velmi zamlouvá. Jednotlivé poznámky jsou znázorněny ve formě listu z kroužkového šanonu. Každé poznámce můžeme přiřadit vlastní název. Propracování poznámek spatřuji v možnosti přídání přilohy a dokonce zvukové nahrávky, což rozhodně není běžné. Navíc poznámku můžeme přiřadit k již existující události v kalendáři. Skvělé řešení.

Zvláště poznámky se vyznačují svojí propracovaností. Nechybí možnost přidání přílohy, zvukové stopy

V úkolech můžeme vytvářet vlastní seznamy, do nichž pak vkládáme jednotlivou agentu. U každého nového úkolu můžeme zadat stupeň priority ve třech stupních (vysoká, normální, nízká). Dále si navolíme, zda ji chceme mít opakovanou či pouze jako jednorázovou událost. A zvolíme si, zda bude mít časovou lhůtu, kdy ji máme splnit nebo ne.

Interní GPS modul spolupracuje s Google Mapami verze 5.12. V posledních verzích se mnohé zlepšilo a především lze Google Mapy s rezervou použít již jako plnohodnotnou navigaci. Nechybí hlasová navigace, mapové podklady můžeme stahovat do mezipaměti. Bohužel je počet stažených částí map limitován. Fixace satelitů je takřka okamžitá a chválit můžeme i stabilní signál.

TIP: Vyzkoušeli jsme nové offline Google Mapy pro Android

Polaris Office je kancelářský balík v plné verzi. Umí číst, editovat i vytvářet dokumenty ve formátech Word, Powerpoint i Excel. Adobe Reader je pomocníkem pro práci s elektronickými dokumenty ve formátu PDF.

Datové a ostatní funkce: kam se ztratil flash?

Jako silný přeborník se jeví Rhyme v oblasti datových technologií. Vedle již dávno nepsaného standardu v podobě GPRS/EDGE jsou k dispozici i rychlejší technologie v podobě 3G, HSDPA 14,4 Mbps a HSUPA 5,76 Mbps. Opomenout nesmíme ani Wi-Fi s b/g/n certifikací, navíc všechen multimediální obsah můžeme sdílet s ostatními zařízení prostřednictvím DLNA.

Internetový prohlížeč se pasuje do role špičkového prohlížeče. Podporuje práci s více okny, plynulé vykreslování byť i náročnějších internetových stránek pro něj není žádným oříškem. Tak trošku jako zjevení krista působí při pokusu přehrání YouTube videa hláška "Tento typ obsahu není podporován". Prohlíženou stránku můžeme sdílet prostřednictvím sociálních síti a na Dropbox. Lidé s horším zrakem si mohou přizpůsobit velikost písma. Záložkám můžeme přidávat štítky nebo můžeme vstoupit do kategorie často zobrazované stránky.

YouTube videa? Co to je? Internetový prohlížeč si bohužel neporadí s novějším flashem

Výrobce nešetřil na množství předinstalovaných aplikací, řada z nich je opravdu velmi užitečná. Jednou z nich je i aplikace Dropbox. Jde o aplikaci s přístupem na webové úložiště, kde každý uživatel obdrží s bezplatnou registrací zdarma až 2 GB paměťového prostoru. Místo využijete k archivaci fotografií, dokumentů či jiných souborů.

Aplikace akcie přináší aktuální dění ze světa finančních trhů. Čerstvé informace přínáší server Yahoo!Finance. Vidět můžeme například informace z různých indexů jako IXIC, FTSE, GOOG nebo 2468.WT.

Přenosný Wi-Fi hotspot využívá datových technologií 3G (nebo GPRS/EDGE) a sdílí jej pomocí Wi-Fi. Vytvoří tzv. Přípojný bod, ke kterému se mohou připojit ostatní zařízení v patřičném dosahu. Zvolit si můžeme typ zabezpečení. Když jsem u Wi-Fi, mohu pochválit velmi dobrý signál, kde jiné zařízení již mají třeba jednu čárku, tak Rhyme ukazuje signá 3 čárky ze 4.

Monitor používání nad námi drží ochrannou ruku. Ukazuje nám přehled přesených/odeslaných mobilních dat za aktuální den, celkový počet příchozí/odchozích hovorů v minutách a také celkový přehled odeslaných a přijatých zpráv.

Aplikace přenést se spáruje prostřednictvím Bluetooth s jiným zařízením. Dokáže přenést z tohoto zařízení zprávy, kontakty telefonního seznamu i položky kalendáře.

Při aktivování režimu doku a následného připojení do multimediální kolébky se z našeho mobilního telefonu stane multifunkční zařízení. Zastane totiž funkci stolních hodin, meteorologické stanice i hudebního či multimediálního přehrávače. Zvuk z kolébky mě opravdu nečekaně, v pozitivním slova smyslu, překvapil. Hlasitost reprodukce je na velmi vysoké úrovni, s přehledem rozezvučí dvě větší místnosti. I při nejvyšších hlasitostech není znát pokles kvality zvuku.

Po připojení telefonu do kolébky se automaticky spustí příslušná aplikace, telefon se rázem promění ve stolní hodiny a hudební přehrávač v jednom

Kdo má problémy s častým a nekončícím bojem při nočních návratech domů a nevidí na zámek, uvítá aplikaci světlo. Ve třech stupních můžeme zvolit intenzitu reprodukovaného světla z diodového LED blesku. Světlo je na nejvyšší stupeň poměrně intenzivní a účinně osvětlí scénu ve vzdálenosti třech metrů.

Zhodnocení: krasavec o jehož život se bát nemusíme

Na HTC Rhyme můžeme nahlížet pod různými úhly. Přihlédneme-li k prodejní ceně, může se nám zdát mírně vysoká. Podobně vybavená (mnohdy i lépe) zařízení stojí o více jak dva tisíce méně. Ovšem nemůže přehlédnout několik skutečností. Mimo funkcí nemůžeme brát jako samozřejmost perfektní zpracování a líbivý design. Mimo to, který jiný výrobce přidává do prodejního balení dobíjecí a multimediální kolébku, kožené pouzdro, sluchátka či světélko indikujicí přijaté události? Novinka chce být především označována za stylové zařízení a v tomto směru se ji to daří na výbornou.

Ovšem jedinou přednostní není pouze vzhled, zpracování nebo bohaté prodejní balení. HTC Rhyme nemá zásadní nedostatky. Ano, mohl mít třeba vyšší rozlišení fotoaparátu. Ale k čemu? Jaké má v praxi vyšší rozlišení smysl? Stávající rozlišení je dostatečné, ale všema deseti bych přivítal lepší obrazovou kvalitu. HTC se povedlo připravit i stabilní, rychlý a vyladěný telefon. Přidanou hodnotou je i nadprůměrně vysoká, ne-li nejlepší pohotovostní výdrž mezi Androidy za poslední roky. Zejména jedná-li se o vyšší střední třídu. Zvukové možnosti jsou na slušné úrovni. Sám za sebe mohu HTC Rhyme doporučit. Pokud víte, co od něj očekávat, tak nezklame. Vše co avizuje splní, bez zbytečných řečí.

htc-rhyme
Klady
  • Bohaté prodejní balení
  • Excelentní pohotovostní výdrž na jedno nabití
  • Bohaté možnosti nastavení fotoaparátu, scény, efekty
  • Vydařený design
  • Kvalitní použité materiály, zahrnující i kov
  • Vynikající dílenské materiály
Zápory
  • Prostředí Sense má velké hardwarové nároky
  • Fotoaparát až příliš softwarově doostřuje
  • Dotykový displej se snadno ušpiní
  • Protistrana si často stěžovala na zvuk z mikrofónu
  • Baterie je napevno nainstalována
Diskuze ke článku
Rostislav Berka
V "mínusech" máte dvakrát uvedenou tu samou věc - kvalitu mikrofonu. Jinak dobrá recenze. :-)
Michal
Dobrý den. Čím si vysvětlujete tu překvapivě vysokou výdrž zařízení? Přeci jen, telefonů s podobnou výbavou je několik, ale žádný z nich takhle dlouho nevydrží.
Pavel
Dobrý den, funguje blikající kostka na všech telefonech s 3,5 jackem?

PS: nemůžete prosím něco udělat s čitelností kontrolníxh kódů? Toto PS píši po šestém pokusu opsat kód správně:)
Pavel
Teď jsem jej přečetl napoprvé.. Když mám být konkrétní, tak mi dělo problém nejspíš poznat 1 od 7, ještě jsem nevěděl jestli to bylo 0 nebo 9 s krátnou nožičkou...už nevím. Nic proti tomu nemám, jen jsem se opravdu snažil napsat dotaz a nešlo to. A omlouvám se, máte pravdu, přeslechl jsem.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze