Testujeme Google Pixel 7a. Dává ve střední třídě smysl?

7
Testujeme Google Pixel 7a. Dává ve střední třídě smysl?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Telefon má robustní konstrukci i zvýšenou odolnost
  • Veskrze povedený je i OLED displej
  • Samozřejmostí je již podpora sítí 5G i v ČR
Za zapůjčení Google Pixel 7a děkujeme Alza.cz, kde si mobil můžete rovněž zakoupit.

Do redakce se nám aktuálně dostal i letošní Pixel 7a spadající do poctivé střední třídy, který se snaží vymoženosti Pixelů dostat i do cenově dostupnějších pater. V zásadě byste si jej na první pohled možná mohli splést i s Pixelem 7, avšak některé odlišnosti tu přeci jen jsou.

Google Pixel 7a

V prvé řadě je Pixel 7a ještě o něco menší a nebojím se říci, že rozhodně není přerostlý. Naopak, dnešní optikou jde o příjemně rozměrný telefon, který snadno dostanete i do kapsy. Za vyzdvihnutí stojí opravdu velmi precizní zpracování, které jde na vrub hliníkovému rámu. Zda byste možná hádali sklo, a to i při osobní zkušenosti, nicméně jde o plast. Prozatím však dobře odolávající případným škrábancům. Líbí se mi i bytelná boční tlačítka, která sice působí trošku tužším dojmem, avšak alespoň jste si vždy bezpečně jistí, že jste je stiskli. Vše pak podtrhuje i zvýšená odolnost proti vodě a prachu dle IP67.

Google Pixel 7a

Prodejní balení je nepřekvapivě spíše skromné. Vyjma samotného telefonu zde najdete ještě manuály, USB-C kabel a ještě redukci z USB-A na USB-C. Nabíjecí adaptér už se sem nevešel.

Okamžitě se vám jistě zalíbí displej. 6,1" OLED panel má Full HD+ rozlišení a 90Hz obnovovací frekvenci. Panel je krásně čitelný, a to i venku. Příjemná je haptická odezva, v tomto Pixely excelují. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass 3 a spolehnout se můžete i na Always-On.

Výkon dodává procesor Google Tensor G2 společně s 8GB RAM. Výkonu má telefon dost, jen se při náročnějších úkonech trošku více zahřívá v horní části zadní strany. Toto má snad vyřešit Android 14, avšak ten se prozatím na náš kousek ne a ne dostat. Interní paměť pojme 128 GB a je nerozšiřitelná. Po prvním zapnutí zbývá pro vaše data zhruba 112 GB místa.

Ačkoliv má baterie jen skromných 4 385 mAh, výdrž se jeví jako nadprůměrná. Při náročnějším používání není potřeba telefon nabíjet každý večer. Bohužel 18W nabíjení svou rychlostí moc nenadchne a počítejte zhruba s hodinou a půl. Alternativou je pak ještě i bezdrátové nabíjení s maximálním výkonem 7,5 W.

Google Pixel 7a v redakci nadále testujeme a pokud vás o něm cokoliv zajímá, zeptejte se přímo v diskuzi pod tímto článkem.

Google Pixel 7a

Rozměry152 × 72,9 × 9 mm, 193 g
DisplejOLED, 6,1" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx
ProcesorGoogle Tensor G2,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 385 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin
Diskuze ke článku
Jan Kasik
Jan Kasik
prostě za ty koruny bez chyb
Radoslav Pitoňák
Radoslav Pitoňák
Mám ho nějaku dobu a bateria mi pride šílené slabá. Neviem ako jste ho testovali, ale som rad že mi vydrží do večera (1800)
Fotky a videa při slabom světle sú zufale.

Ale inak super. Na dobrom světle fotky a videa luxusne.
Marek Ftacik
Marek Ftacik
prostě nedává
Vladimír Nerud
Vladimír Nerud
Mám ho od května, hned jsem šel na Android 14 beta, proti 13 se výdrž zlepšila. Fotky, hlavně noční, jsou parádní. Chybí mu dedikovaný teleobjektiv, ale přesto nemohu fotkám se zoomem moc vytknout. Co se týká cena/výkon, tak asi nejlepší telefon na trhu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze