Testujeme cenově dostupnou Nokii G22 s opravářskou sadou od iFixit

1
Testujeme cenově dostupnou Nokii G22 s opravářskou sadou od iFixit
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Potěší 90Hz obnovovací frekvence, jemností ani maximálním jasem však displej neoslní
  • 12nm procesoru Unisoc T606 dělá společnost 4 GB RAM
  • Telefon dorazil se sadou od iFixit, chystáme pro vás test výměny baterie

HMD Global v rámci veletrhu MWC 2023 představilo hned několik novinek, z nichž tou nejlépe vybavenou je smartphone Nokia G22, který právě dorazil do naší redakce. Nokia G22 láká kromě nižší ceny, která by se měla pohybovat okolo pěti tisíc korun, například na 90Hz displej, 50Mpx fotoaparát nebo garanci dvou aktualizací systému. Jaké jsou naše dojmy z používání?

Environmentální design pro geeky?

Nokia G22 spoléhá na kompletně plastovou konstrukci, která je však zajímavá tím, že umožňuje uživatelskou výměnu baterie či displeje bez ztráty záruky. Z těchto důvodů se Nokia spojila se společností iFixit, která pro ni zajistí náhradní součástky, ale hlavně nástroje nutné pro výměnu a také podrobné návody. K telefonu jsme obdrželi také opravářskou sadu, s níž se pokusíme sami vyměnit baterii, což by mělo podle výrobce trvat pouhých 5 minut (či méně). Novinka potěší také alespoň základní certifikací zvýšené odolnosti IP52 či slotem pro paměťovou kartu.

Designově výrobce vsadil na lesklá záda, která se naštěstí příliš nešpiní a přímo v balení se nachází rovněž silikonové pouzdro. Zařízení za kompaktní vzhledem k rozměrům rozhodně označit nelze, přesto se vcelku příjemně drží v dlani.

90Hz displej a 12nm procesor Unisoc

Obrazovka Nokie G22 si zachovává vcelku velkou uhlopříčku 6,5" a jedná se o panel typu IPS LCD. V dané cenové třídě nepřekvapí širší rámečky (zejména pak brada) či starší kapkovitý výřez, potěší však 90Hz obnovovací frekvence. Maximální jas 500 nitů je bohužel v některých případech (sledování venku na ostrém slunci) již na hraně komfortního používání, stejně tak by potěšilo vyšší rozlišení než 1 600 × 720 pixelů. Kladně vnímáme naopak ochranu Corning Gorilla Glass 3, což má být stále nejtvrdší sklo v portfoliu Corningu.

V oblasti výkonu Nokia G22 nijak nefascinuje, zejména kvůli nasazení 12nm procesoru Unisoc T606. Ten nás na jednu stranu v pozitivním slova smyslu překvapil tím, že zvládne zajistit vcelku plynulý chod (ve společnosti pouhých 4 GB RAM), na stranu druhou by si novinka zasloužila o něco modernější/výkonnější čipset, který by byl také energeticky efektivnější.

Ptejte se na to, co vás zajímá

Nokia G22 je vybavena rovněž 50Mpx hlavním snímačem v doprovodu dvojice 2Mpx senzorů či 8Mpx selfie kamerky. Brzy vám přineseme klasický fotočlánek, kde budete moci kvality fotoaparátu posoudit, mezitím se nás můžete ptát na vše, co vás ohledně Nokie G22 zajímá.

Nokia G22

Rozměry165 × 76 × 8,5 mm, 196 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 30 FPS
Procesor
Paměťúložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor5 050 mAh