Testujeme Alcatel One Touch X´Pop: první dojmy

11

Do naší redakce doputoval první letošní Alcatel. Jde o nejvyšší model řady Pop, která by měla oslovit co nejširší spektrum zákazníků. Výbavou se řadí do střední třídy a útočí velkým displejem, 5megapixelovým fotoaparátem či sloty na dvě SIM karty. Zajímavá je rovněž startovací cena.

Alcatel One Touch X´Pop - oficiální fotografie

V lednu jsme se dočkali představení nové řady Pop od Alcatelu. Tento dříve francouzský výrobce, dnes patřící pod čínské TCL, se na náš trh v loňském roce vrátil. Prozatím se zdá, že jeho návrat je úspěšný. Zabodoval telefony nižší střední třídy, které nabídly zajímavý poměr cena/výkon a také například sloty na dvě SIM karty. Na tom chce Alcatel stavět i letos.

Je to obr

Design Alcatelu vás asi na zadek neposadí. Jde o další, troufám si říci, bezduchou placku. Především čelní strana je nezajímavá a kromě rozměrného displeje zaujme snad jen méně tradičně vytvořená mřížka reproduktoru. Lehké oživení představuje také lesklá linka po obvodu telefonu, která je výrazněji vidět pod displejem, neboť je zde přechod zkosen. Zadní strana už vypadá o něco lépe a z dálky by mohla připomínat kov. Po prvním úchopu zjistíte, že jde jen o měkčený plast. Oblé boky zajišťují pohodlné držení telefonu. Co mě na zadní straně asi nejvíce zarazilo, byl poměrně značně vystouplý fotoaparát. Samotné sklíčko je ale naštěstí zapuštěné a poškrábat by se nemělo.

Na první pohled Alcatel zřejmě příliš nezaujme

Kvalita zpracování je na velmi solidní úrovni a drobnou výtku mohu mít snad jen k zadnímu krytu, který se mírně prohýbá. Nejde však o nic hrozného. S ohledem na velikost telefonu, rozměry činí 131 x 68 x 10,9 milimetrů, ještě vcelku potěší hmotnost 138 gramů. Volně se přesuneme k displeji, na nějž chce Alcatel především lákat. Jeho úhlopříčka poskočila na 4,5 palce a rozlišení jest 960 x 540 pixelů. Vzhledem k ceně jde o slušný displej, který potěší i pozorovacími úhly. Méně už mizernou čitelností venku a také přitahováním otisků prstů.

Retro prostředí

Poměrně nemilým překvapením je použití Androidu v rok a půl staré verzi 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Loni jsme to Alcatelům ještě mohli s přivřením oka odpustit, ale nyní už opravdu ne. Samotné prostředí je spíše čistšího charakteru a Alcatel vylepšoval jen decentně. Škoda je to například u fotoaparátu, jehož prostředí vypadá zastarale a především se méně pohodlně ovládá. Dalším problémem je optimalizace prostředí. Ačkoliv má One Touch X´Pop relativně schopný hardware, dvoujdárový procesor s taktem 1 GHz a 512 MB RAM, kdy reálně zbývá zhruba 120 MB RAM, běh není plynulý.

Velký displej patří kvalitou do průměru

I po zapnutí bez instalování desítek aplikací se animace trhají, telefon přemýšlí a stále se na něco čeká. Celé je to zarážející především proto, že starší modely takové problémy nemívaly. Utěšovat se lze tím, že tento problém může velmi snadno napravit aktualizace.

Stejně jako starší modely, jsou i ty letošní doslova napěchovány aplikacemi navíc. Nechybí AVG AntiVirus, čtečka QR kódů, poznámkový blok Evernote, LinkedIn, Office Suite či správce souborů. Dostalo se také na hry, které zastupuje Little Big City a Shark Dash. V podstatě lze tedy říci, že pro základní správu telefonu a jeho využívání máte vše k dispozici. Pokud byste si chtěli něco doinstalovat, není problém. Interní paměť nabízí prostor o velikosti 1,2 GB.

Dalším trumfem, kromě displeje, bude pro Alcatel tradiční podpora dvou SIM karet. Ty jsou stále typu mini SIM (běžné) a vkládají se nad sebe. Po jejich vložení je vždy nutné vyjmout baterii. V telefonu se nachází praktický správce SIM karet, kde si zvolíte, jaká SIM karta má sloužit jako primární pro hovory, SMS a data. Případně nezvolíte nic a telefon se vždy zeptá.

Fotoaparát

Na závěr prvních dojmů se podíváme na fotoaparát. Ten Alcatel osadil 5 megapixely, automatickým ostřením, přisvětlovací LED diodou a již zmiňovaným nepříliš vzhledným prostředím. Z výsledných snímků příliš nadšeni nebudete. Chybí jim totiž potřebná ostrost a většina snímků vypadá lehce rozmazaně a to i za denního světla. Rovněž hladina šumu by mohla být nižší. Potěší snad jen vcelku věrné barevné podání.

Ukázkové fotografie

Alcatel One Touch X´Pop aktuálně testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod tímto článkem. Odpověď najdete pod svým dotazem nebo ji zahrneme do psané recenze, kterou pro vás chystáme.

Technické parametry Alcatel OneTouch X'Pop

Kompletní specifikace
Konstrukce131 × 68 × 10,9 mm, 139 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetMediatek MT6577, CPU: 2×1 GHz, GPU: PowerVR SGX531
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2013, 4 990 Kč
Diskuze ke článku
petr
Fuj, to je krám :-/
Borec
takže vlastně nic na tom nefunguje jak má :) Jaká je ta cena ? Přehlédl jsem ji ?
IQLogic
Celé zle ...
PCKarlos
To co je už v Číně OUT, je u nás IN. Procesor Mediatek MTK6577 je již zastaralý, a 512 MB paměti je výsměch. Ale aspoň se rozšíří nabídka dualSIM telefonů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze