Testujeme Alcatel One Touch Hero: první dojmy z nadějného obra

36

Značka Alcatel One Touch nyní patří čínskému výrobci TCL, stále má však v našich končinách své jméno. Nyní se na našem trhu objevil zajímavý tabletofon One Touch Hero, který se pokusí nechat v minulosti domněnky, že Alcatel je dobrý pouze mezi levnějšími telefony. Novinka nabízí magické flipové pouzdro, nádherný displej i pěkný design.

Alcatel One Touch Hero Dual

Značka Alcatel One Touch se na náš trh na několikátý pokus úspěšně vrátila zhruba před dvěma lety. Od té doby jsme zaplaveni nepřeberným množstvím modelů, které však spojuje jediné – většinou nízká cena. Až na pár výjimek z řady Idol se jedná o cenově dostupné modely z nižší, maximální střední třídy. Tentokrát se však TCL nadechuje k mnohem vyšším metám a zároveň se pokusí promluvit také do v současnosti oblíbené kategorie tabletofonů.

Dříve nebo později zaujme

Alcatel One Touch Hero testujeme ve variantě Dual, tedy s podporou dvou SIM karet, které jsou typu micro. První dojem se novince rozhodně daří. Upoutá kovově modrou barvou, která budí dojem, že je telefon opravdu zhotoven z hodnotných materiálů. Po uchopení však zjistíte, že je telefon plastový, ale krásně pevný a s příjemnou povrchovou úpravou.

Čelní strana rovněž upoutá každého technologického nadšence. Výrobce se totiž vyšvihl s velkým displejem, který rozhodně neplýtvá místem a zasahuje až do samotných okrajů. Celkově tak působí ještě větší, než ve skutečnosti je. Na druhou stranu, šestipalcová úhlopříčka uspokojí asi každého a FullHD rozlišení vytváří jemnost 367 PPI. Displej je typu IPS a jeho kontrast je mezi telefony okolo 10 000 Kč špičkový. Viditelnost z ostrých uhlů je nekompromisní, stejně jako čitelnost na ostrém slunci. Bod pro Alcatel.

Kouzelný flip

Pokud vás Alcatel nezíská svým vzhledem nebo displejem, rozhodně to nevzdává a jen vyčká, až si projdete základní balení. V něm se totiž kromě běžných zbytečností k nabíjení či poslechu hudby, skrývá ještě speciální flipové pouzdro, které chrání displej. To se připne do konektorů na zadní straně telefonu, pevně se přichytí a drží na svém místě. Pouhá ochranná funkce by sice byla fajn, ale asi bychom se tu zde tak nerozepisovali. Flipové pouzdro je totiž aktivní a umí spoustu věcí.

V prvé řadě se po otevření telefon odemkne a naopak. To jste asi čekali, nic nového pod sluncem. Ta pravá paráda, kterou zaručeně oslníte okolí, přichází nyní. Z čelní strany pouzdra je oku viditelné jen logo výrobce. Zhruba uprostřed se však nacházejí neviditelné LED diody. Ty dokáží zobrazit například aktuální čas, ikonkou informovat o novém e-mailu, SMS zprávě, zmeškaném hovoru, nabíjení či zvonícím budíku. LED diody nejen svítí, ale také se dokáží animovat. Působí to velmi efektně. Samozřejmě si můžete nastavit, na jaké události má flipové pouzdro informovat.

Stylus

Pakliže by vás ani praktické a efektní flipové pouzdro nepřesvědčilo, vytahuje Alcatel ještě třetí trumf, kterým je integrovaný stylus. Mnohé tabletofony se sice honosí obřími displeji, ale praktický stylus postrádají. Hero jej má přímo v těle a stačí ho tedy pouze vytáhnout. Stylus je lehký a pohodlně se drží. Nenabízí však žádné speciální tlačítko. Přesto se s ním pojí hned dvě aplikace, které by šlo ovládat i prstem, avšak stylus je mnohem vhodnější. První se jmenuje Fast Math a jde o kalkulačku, do které napíšete celý příklad, klidně i s odmocninou a telefon jej vypočítá. Druhá aplikace je Scribe Note a jde o poznámkový blok, kam můžete zapisovat prostým psaním. Mezi možnostmi je i převedení psaného písma na klasické patkové.

Prostředí a ovládání

O prostředí se stará operační systém Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean, což je již poměrně starší verze a je tak škoda, že Alcatel nenasadil novější. Tentokrát nejsme svědky čistého Androidu a nadstavba od Alcatelu mění ikonky, vzhled odemykací obrazovky a také podobu naposledy spuštěných aplikací. Možná právě proto se nepodařila optimalizace a to i přesto, že v těle telefonu tepe čtyřjádrový procesor a 2 GB RAM, ze kterých zbývá 1,2 GB volných. Přechody mezi nabídkami působí lehce trhaně a to i ve chvíli, kdy telefon není zahlcen náročnými aplikacemi.

Závěr prvních dojmů z Alcatelu One Touch Hero bude patřit fotoaparátu, který nabízí rozlišení 13 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED diodu. Samotné prostředí je značně přepracováno. Ovládací prvky jsou velké a menu jednoduché, bez zbytečně podrobného nastavení.

Ukázkové fotografie

Technické parametry Alcatel OneTouch Hero Dual

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 81 × 8,5 mm, 177,6 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:45 hodin
Dostupnostbřezen 2014, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
Zemědělec
Alcatel mobily jsou držáci.Sám mám Acatel X. a máma ma Alcatel one touch DB. na nasi dedine mame nejlepsi smartfouny.
dakr1
Škoda chybějící podpory paměťových karet a použitého procesoru. Za tuto cenu tam mohlo být klidně čtyřjádro Snapdragon s taktem minimálě 1,7 GHz pro každé jádro a Adreno 320.
pdd
to ze se seka u me rozhodlo ze pujdu asi do G2-ky :)
lojza
ufff, 10 tacu, novinka a nema to LTE...jak vidim mediatek je to jasny. kde vaznou mediateky s LTE a hlavne elan nasazovat je, kdyz v "LTE křovákově" jakým čr bez pochyby je se už LTE zavadi take ? velmi by me zajimal rozdil ceny mediatek vs. qualcomm s LTE. A magorie s 5,5 - 6 palci, to je taky maso !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze