Telefon, nebo čtečka knih? Vyzkoušeli jsme TCL 50 Pro NXTPAPER s kouzelným displejem

1
Telefon, nebo čtečka knih? Vyzkoušeli jsme TCL 50 Pro NXTPAPER s kouzelným displejem
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Speciální displej nabídne 6,8" uhlopříčku i podporu 120Hz obnovovací frekvence
  • Posuvným tlačítkem lze proměnit obrazovku z barevné na černobílou
  • TCL 50 Pro NXTPAPER je dokonalým smartphonem pro náruživé čtenáře

Kromě zajímavého konceptu společnosti TCL, který umožňuje používat senzory pro biometrické rozpoznání obličeje skryté pod displejem bez rušivého výřezu či průstřelu, tento čínský výrobce během veletrhu IFA 2024 představil také několik novinek z kategorie smartphonů a tabletů. TCL 50 Pro NXTPAPER je pak zajímavě vybaveným smartphonem, který zaujme především displejem a svou superschopností transformovat se na čtečku knih.

Displej v hlavní roli

TCL 50 Pro NXTPAPER nás zajímal především kvůli displeji, který nabídne 6,8" uhlopříčku a navzdory použité technologii nechybí ani podpora 120Hz obnovovací frekvence. Rozdíl oproti běžným zobrazovacím panelům je každopádně ihned patrný, neboť je obrazovka matná s výjimkou prostoru průstřelu pro selfie kamerku, kde můžeme spatřit klasické lesklé sklo. Matná povrchová úprava je velmi příjemná na pohled a výrobce umožňuje obrazovku i různě nastavit dle potřeb uživatele.

Speciálním prvkem je poté posuvný přepínač na boku telefonu, kterým se zařízení uvede v podstatě do režimu elektronické čtečky knih, resp. ji displej připomíná, ačkoliv můžete v tomto režimu spustit třeba i aplikaci YouTube. Změna zobrazení je postupná a trvá přibližně 2 až 3 sekundy, výsledek však skutečně stojí za to a pro někoho, kdo rád často čte knihy (či texty obecně), se může jednat o velkou přidanou hodnotu.

Smartphone jako takový pak konstrukčně nijak zvlášť neoslní, záda mají ne tak docela běžný design, který působí vcelku „pouťově“ a rámečky jsou plastové, což je s přihlédnutím k ceně pochopitelné. Co je zajímavé, je integrace 3,5mm audiokonektoru, který se dnes již příliš nevidí. Z hardwarové výbavy potěší štědré interní úložiště o kapacitě 512 GB. Podporovány jsou dokonce i paměťové karty, ovšem vzhledem k velikosti úložiště vlastně ani nejsou potřeba. Alespoň na první pohled pak vypadá solidně i fotovýbava, která čítá 108Mpx primární senzor, 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv a 2Mpx makro snímač.

V oblasti baterie výrobce nasadil 5 010mAh článek s podporou 33W nabíjení, takto výkonný napájecí adaptér se navíc bude rovnou nacházet v balení. Nové TCL 50 Pro NXTPAPER bude na českém trhu nabízeno v balíčku s flipovým pouzdrem a dotykovým perem za 7 999 Kč. Start prodeje je naplánován na druhou polovinu září.

Diskuze ke článku
Jaroslav Paleček
Je to zajímavé zařízení. Budu rád, když otestujete. Můžu se zeptat, záda jsou z normálního plastu, který klouže v ruce?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze