T-Mobile jako první v ČR představuje mobilní volání přes Wi-Fi

  • T-Mobile spustil do interního provozu službu Wi-Fi volání. Je založena na technologii Voice over
  • Wi-Fi (VoWiFi), která umožňuje standardní mobilní volání a posílání SMS/MMS přes Wi-Fi síť. Prostřednictvím této technologie zákazník uskutečňuje hovory nebo posílá zprávy se svým telefonním číslem úplně stejně jako v mobilní síti. Během několika týdnů spustí operátor službu Wi-Fi volání do komerčního provozu.
T-Mobile

Wi-Fi volání nalezne uplatnění zejména v místech, kde mohou být problémy se sílou či kvalitou signálu mobilní sítě. Zákazníci ho využijí například pro telefonování v suterénních prostorech (restaurace, bary, taneční kluby), uvnitř budov se silnými stěnami nebo v ocelových výrobních halách a skladištích. V místech, kde je šíření mobilního signálu omezeno, často bývá k dispozici Wi-Fi síť, která – v kombinaci s technologií VoWiFi – dokáže mobilní síť nahradit.

Wi-Fi volání ve zkratce:

  • Zákazník může se svým telefonním číslem volat z Wi-Fi stejně jako z mobilní sítě
  • Volání ve špičkové kvalitě i v místech s omezeným šířením mobilního signálu
  • Při odchodu z Wi-Fi pokrytí hovor plynule přejde do sítě LTE

„Spuštěním Wi-Fi volání potvrzuje T-Mobile svou pozici jasného lídra na poli inovací v telekomunikačních službách,“ říká Milan Hába, ředitel technologických a obchodních inovací v T-Mobile, a dodává: „Po úspěšném spuštění Voice over LTE letos v květnu nyní představujeme další pokrokovou a pro zákazníky velmi užitečnou službu.“

Wi-Fi volání přináší, podobně jako VoLTE, velmi kvalitní přenos hlasu s potlačením ruchů z okolí. Spojení hovoru je rychlé, služba rovněž podporuje posílání SMS a MMS. Pokud je v daném místě Wi-Fi síť dostupná, telefon ji využije zcela automaticky. Zákazník se přitom nemusí obávat ztráty signálu při odchodu z Wi-Fi pokrytí – v takovém případě hovor plynule přejde do sítě LTE (jako VoLTE hovor). Stejný princip se uplatní při přechodu z LTE do Wi-Fi.

Z logiky věci je tedy jasné, že telefon musí podporovat VoLTE. Tady je kámen úrazu, protože T-Mobile prozatím nabízí jen pár zařízení, které VoLTE, podporují. Jsou jimi Samsung Glaxy S5, Galaxy S6, Galaxy S6 edge, Microsoft Lumia 640 LTE a Apple iPhony 6 (Plus) a 6S (Plus).

T-Mobile

Počet telefonů, které podporují VoLTE, tedy není velký a ještě s tím se nese další háček. Výrobce musí vydat softwarovou aktualizaci, aby se mohly hovory VoWiFi uskutečňovat. Záleží tedy i na tom, jak se výrobce k technologii postaví a zda vydá aktualizaci, která VoWiFi umožní. Pokud ano, je nutné v nastavení tuto funkci potvrdit. Pak už jen telefon v horní liště upozorní na zapnutí této služby, v seznamu hovorů ale nenaleznete, zda byl hovor skutečně přes VoWiFi uskutečněn, nebo zda šlo o běžné volání přes mobilní sítě. Bohužel, není možné si vybírat, zda budete volat přes VoWiFi nebo přes mobilní síť, stejně, jako teď není možné zvolit spojení přes VoLTE.

A jak daleko je T-Mobile s touto novinkou? Prozatím se jedná o interní provoz, který byl spuštěn 2. listopadu a první telefon, který tuto funkci oficiálně podporuje je Galaxy S6 edge. V horizontu několika týdnů nabídne T-Mobile VoWiFi firemním zákazníkům a během první poloviny příštího roku by měla být služba dostupná i rezidentním klientům. Služba bude účtována podle tarifu zákazníka.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Luke
Zajímavá zpráva. Jen by mě zajímalo? Bude to omezené na nějaké telefony (s wifi) nebo to bude jak u VoLTE, kde zákazník s L640 může službu využívat a já s dvakrát dražším modelem L830 VoLTE využít nemohu?

Dále, píšete, že při přerušení WIFI se to připojí na VoLTE, ale to umí využít pár mobilních telefonů a LTE není všude. Tedy, když nebudu mít ten správný telefon a nebo nebude k dispozici síť LTE, tak telefonní hovor spadne?

Díky
Frenky
Copak mi to jenom připomíná....... že by 3Gzónu od Vodafonu?
František E.
Nechce redakce vydat článek s technickým popisem, jak to přesně funguje? Musí to podporovat telefon (můj telefon asi těžko pozná, že může volat přes WiFi) nebo to funguje prostřednictvím nějaké aplikace, kterou T-Mobile vydá ke stažení? Co když budu na WiFi někde v zahraničí? Bude to účtovat roamingové poplatky (i když jakému operátorovi by to platili) nebo to půjde přes internet, jako bych byl v ČR (chápu, asi hodně naivní představa)? Spousta otázek :-)
Petr
Jen PR kecy :( Jak to funguje? Libovolný telefon s wifi? Umožní mi to volat, i když telefon zapnu tam, kde je jen wifi, tj. nepřejdu ze signálu operátora nebo projdu územím úplně bez signálu? Funguje přepínání i z běžného hovoru (ne VoLTE)? Funguje s neVoLTE telefony? Jaké jsou omezeni té wifi sítě, aby to jelo? Mohu být za NATem, firewallem? Co když mobilní signál mám, ale volání má špatnou kvalitu, mohu přechod na wifi nějak vynutit? A opačně, mohu zamezit použití wifi, pokud by například byla draze placená (hotspot od tabletu v cizině)?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze