Sympatická Sony Xperia L u nás v prodeji: kolik stojí?

31

Letos na tuzemský trh uvedla pobočka Sony zatím pouze dva nové mobilní telefony. Předně vlajkový model Xperia Z s top výbavou čítající třeba pětipalcový displej nebo skleněné provedení a následně Xperii E, která boduje především nízkou cenou. Nově příchozí Xperia L, přichází s výbavou nižší střední třídy a určitě zaujme nejednoho z vás.

Na konci března Sony představilo dvojici novinek – vybavenou Xperii SP a o něco levnější Xperii L. Druhá jmenovaná designově vychází z loňských dvojčat Xperia E/E Dual. Na tiskových fotografiích si je neznalý člověk snadno splete. Všechny tři modely totiž mají charakteristicky zkosené spodní a horní hrany, což přispívá k parádnímu úchopu, například při hraní her a také prohnutou zadní stranu. Na živo už ale každý rozdíl bezpečně pozná.

Xperia L je totiž oproti loňským modelům znatelně větší. V řeči čísel je to 128 milimetrů na výšku, 65 milimetrů na šířku a 9,7 milimetrů v profilu. Hmotnost pak činí poctivých 137 gramů. Xperia E respektive Xperia E Dual však měří pouze 113 × 61 × 11 milimetrů s hmotností 115 gramů. Rozdíl je znát i při pohledu na úhlopříčku displeje, která u Xperie L narostla na 4,3 palce. S tím se pojí také vyšší rozlišení FWVGA, tedy 854×480 pixelů. Displej opět používá technologii TFT LCD. Zapomenout nesmíme ani na tradiční designový prvek Sony - diodu ve spodní bradě, která umí při různých aktivitách, jako je třeba změna pozadí, svítit rozličnými barvami.

Preview - Sony Xperia L představena: kompaktní novinka střední třídy

Co se týče dalších parametrů, nemůžeme opomenout procesor – dvoujádro S4 Plus s taktem 2×1 GHz a grafikou Adreno 305, paměť – 8 GB vnitřní úložiště, které je rozšiřitelné microSD kartami a 1 GB RAM, fotoaparát – 8 Mpx snímač Exmor RS s hardwarovou spouští, LED diodou, autofocusem a podporou režimu HDR, či konektivitu, kde se nachází HSDPA, Wi-Fi, ale také NFC. Na vším bdí operační systém Android 4.1 s nadstavbou od Sony, která přináší hned několik příjemných vylepšení.

Xperia L se v České republice začíná prodávat ve všech třech barevných variantách, ve kterých se bude od začátku vyrábět, a to v konzervativní černé a dvou odvážnějších variantách, bílé a červené. Cena byla od začátku nastavena na velmi sympatických 7 190 korun včetně DPH. Jedná se o cenu na oficiálním českém e-shopu Sony Mobile. Ceny na ostatních e-shopech ukazuje následující tabulka a také graf vývoje ceny podle srovnávače internetových obchodů heureka.cz.

Přehled cen na vybraných e-shopech

E-shop Cena vč. DPH
Oficiální e-shop Sony 7 190 Kč
Alfa.cz 7 490 Kč
Czc.cz 7 490 Kč
Mp.cz 7 190 Kč
Tsbohemia.cz 7 490 Kč
X-store.cz 7 190 Kč

Technické parametry Sony Xperia L

Kompletní specifikace
Konstrukce128,7 × 65 × 9,7 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:01 hodin
Dostupnostkvěten 2013, 7 190 Kč

Zdroje: obchod-sonymobile.cz, heureka.cz

Diskuze ke článku
hadas
Být menší, tak je to výborný telefon...
Jab
I ta zaváděcí cena je relativně vysoká. Xperia L má ale štěstí, že levnější parametrově obdobná konkurence je teď spíše v systému od Microsoftu. Mám na mysli především Lumii 620. Za stejnou cenu pak lze pořídit i HTC 8X nebo Lumii 820.
IQLogic
S cenou to zas nejak neodhadli :)

"Displej opět používá technologii TFT." - A to znamená, čo?! TFT využívajú ako AMOLED, tak LCD ;)
max
Tak doufám chlapci že bude nějaký testík?chtěl bych ho pro dceru.Děkuji

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze