Sony Xperia L: první dojmy z japonského elegána

71

Do redakce nám dorazil nejnovější počin japonského Sony. Model střední třídy, Xperia L. Zaujala nás již od prvního momentu a to svým velmi stylovým designem, který v dnešní mdlé době působí jako živá voda. K zahození však není ani výbava. Rozčeří Xperia L vody telefonů za sedm tisíc korun?

Sony Xperia L - oficiální fotografie

Po vlajkových lodích Xperia Z a Xperia ZL Sony představilo dva nižší modely. Xperii SP jsme již recenzovali a ačkoliv jí to slušelo a vše vypadalo nadějně, nevyšla z testu vyloženě suverénně. Xperia L stojí výbavou ještě o kousek níže a je čistokrevným příslušníkem střední třídy.

Je to krasavice

Nudné ovály, bezduché kvádry, toť vizitka dnešní doby v případě vzhledu mobilních telefonů. Jenže je tu Sony, které se minimálně snaží o originalitu a musíme říci, daří se. Xperia L vsadila na ostře střižené linie, které kombinuje s prohnutým zadním krytem. Telefon působí netradičně, svěže a líbí se, což mi nezávisle na sobě potvrdilo mnoho lidí v mém okolí.

Velmi pěkně vyveden také zadní kryt, který je jakoby posypán malými lesklými třpytkami. Díky zmíněnému prohnutí se telefon také velmi dobře drží v ruce. K eleganci přispívá stříbrná linka obepínající celý telefon. Ve spodní části je do této linky zakomponována informační LED dioda. Ta je velká a velmi silná. Její blikání rozhodně nepřehlédnete a bliká do té doby, než si událost vyřídíte. Podporuje zároveň mnoho barev a například při prohlížení fotografií se vždy zbarví tak, jako fotografie. Působivé.

Prostředí

Uživatelské prostředí zajišťuje Android 4.1 Jelly Bean. Novější jsme asi ani čekat nemohli, vždyť jej nemají ani vyšší modely. Prostředí je velmi podobné tomu, které jsme viděli u Xperie Z. Některé drobnosti však výrobce osekal. Například animace působí zrychleně, nebo-li nejsou tak pěkné. Z odemykací obrazovky není možné stáhnout informační lištu a nakonec zmizely také praktické mini aplikace. Naštěstí zůstala zachována skvělá plynulost a prostředí vás rozhodně nebrzdí.

Jako povedený musím označit displej. Nabízí úhlopříčku 4,3 palce a rozlišení 854 x 480 pixelů, což je v rámci dané třídy dostatečné. Rastr neuvidíte, barvy vypadají velmi dobře, skoro bych řekl i lépe, než na Xperii Z. Dobrou práci odvádí čidlo regulace jasu a vše je čitelné i venku.

Jistě vás také zajímá výdrž telefon. Po pár dnech je ještě předčasné hodnotit a prozatím to vypadá, že před sebou žádného lamače rekordů ve výdrži nemáme. V každém případě Sony zachovalo praktický STAMINA režim, který dokáže uspořit mnoho energie.

Fotoaparát

Na závěr prvních dojmů se v rychlosti podíváme na fotoaparát, který dostal do vínku 8 megapixelů a možnost záznamu videa v rozlišení 1280 x 720 pixelů. Velmi zdařilé je prostředí fotoaparátu, kdy je vše doprovázeno názornými ikonkami a uživatel se rychle zorientuje. Jedním dotykem pořídíte snímek nebo ihned začnete nahrávat video. Při záznamu využijete dobře fungující kontinuální ostření a také možnost pořídit snímek v rozlišení 1 megapixel.

Sony Xperia L právě v redakci testujeme. Pokud vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se v diskuzi pod článkem. Odpovíme vám buď přímo tam, nebo odpověď zahrneme do chystané recenze.

Technické parametry Sony Xperia L

Kompletní specifikace
Konstrukce128,7 × 65 × 9,7 mm, 137 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8930, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:01 hodin
Dostupnostkvěten 2013, 7 190 Kč
Diskuze ke článku
neilz
Skaredost sama.
jinryd
zlatej můj, půl roku starej, Ascend P1
René
Hmmm.fotky vypadají skěle
pepe
Počkáme si na video recenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze