Statistika: kupujeme zejména telefony čínských výrobců do 5 000 Kč

51

V České republice se za poslední tři roky dosti zásadně změnil trh s chytrými telefony. Zatímco ještě v roce 2012 jsme při nákupu dávali přednost zavedeným léty ověřeným značkám, v letošním roce již dominují méně známí výrobci, především z Číny.

Dle statistiky společnosti Elektro Expert jsme v roce 2012 při výběru nového chytrého telefonu preferovali zejména modely od Samsungu, Nokie či Sony. Jednoduše řečeno od výrobců, kteří na našem trhu působí dlouhodobě a mají své jméno. S velkým přívalem nových výrobců především z Číny, se však situace mění. Značky jako Huawei, ZTE, Alcatel či Xiaomi ukusují z trhu již nyní většinu a to zejména díky zajímavým modelům, které jsou často originální, ale především často nabízejí velmi dobrý poměr cena/výkon.

Netradiční výrobci zažívají vzestup

Nejde však pouze o asijské výrobce. Mezi netradičními výrobci, tato kategorie si letos ukousla již více než 60 % trhu, se objevují i značky z Evropy. Dominantním výrobcem však stále zůstává jihokorejský Samsung. Svá nejlepší léta má však zřejmě za sebou. Samsung. „V roce 2012 se na prodejích chytrých telefonů jen tento korejský výrobce podílel z více než poloviny. Letos sledujeme, jak se spotřebitelská poptávka rozšiřuje i směrem k dalším asijským konkurentům, jako je například Huawei nebo Acer. Na domácí trh vstupuje i celá řada dosud neuvedených značek, které se rovněž začínají čím dál více prosazovat na úkor tradičních výrobců,“ řekl Robin Weintritt, ředitel prodeje Expert Elektro.

Podíly vybraných značek na prodejích chytrých telefonů

2012 2013 2014
Vybraní tradiční výrobci (Samsung, Sony, Nokia) 93 % 42 % 38 %
Vybraní netradiční výrobci (GoClever, MyPhone, Huawei, Prestigio, iGET, Acer, Alcatel) 7 % 58 % 62 %

Zajímavým pohledem do statistik je také tabulka, která odhaluje, v jaké cenové kategorii se telefony nejčastěji prodávají. Zcela dominují chytré telefony s cenou do 5 000 Kč, které mají stabilní podíl nad 80 %. Takřka zcela stranou zájmu zůstávají telefony s cenou od 10 000 do 15 000 Kč. Zákazníci si již při takovýchto částkách raději připlatí za špičkové telefony s cenou nad 15 000 Kč, o které není sice nikterak velký, ale zato dlouhodobě stabilní zájem.

Podíly cenových kategorií na prodejích chytrých telefonů

2012 2013 2014
0 až 5 000 Kč 80 % 85 % 85 %
5 000 až 10 000 Kč 15 % 9 % 12 %
10 000 až 15 000 Kč 2 % 2 % 0 %
15 000 Kč a výše 3 % 4 % 3 %

Zdroj: TZ Expert Elektro

Diskuze ke článku
Lukes
Čínskej šmejd nikdy! vždycky jsem do telefonu investoval hodně peněz (vyšší modely a vlajkové lodě) a rozhdoně nelituji. Od prvního smartphonu (vlastním 4.) jsem nebyl na jediné reklamaci. Od kámošů co mají tyhle levné značky pořád slyším o reklamacích, že zas mají mobil v opravě, vracej se ke starýmu mobilu atd... Na těhlech věcech by se šetřit nemělo, bohužel jsme národ který kouká jen na cenu a ne na kvalitu. Ne nadarmo se říká ''Levně koupené, dvakrát placené''. :)
Marek
Proč je údaj od elektro expert, kterej prodá telefonů rozhodně o mnoho méně než třeba mobil pohotovost? Jak může být statistika prodejů od firmy, která prodává celý sortiment elektro a tudíž se nezabývá pouze prodejem mobilů?
dzony
Blbost,ve svem okoli pratel a znamych jsem nezaznamenal zadnou Chinu...Sony,Samsung,Apple,Nokia,Lg
Osobne mam Sony Z2 a LG G3, a po cinanovi bych se ani nepodival,ted me hodne laka iphone 6, a prechod na iOs a taky Alpha od samsungu pro tu odladenost.
Tohle je statistika nejakeho internetoveho obchodu kde maji ceny oproti konkurenci vyssi a jdou jim na dracku jenom levne ciny.Ale z mobilu prodeje asi nic moc.
Mates
Já jsem uživatelem Motorola (Moto G 2014) a jsem maximálně spokojenej.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze