ST-Ericsson láká na procesor budoucnosti. Čekejte takt 3 GHz

3

Na barcelonském veletrhu se nepředstavují jen nové mobilní telefony či tablety. Objevují se zde například také nové procesory. Jeden takový ukázal ST-Ericsson a uchvátil taktem rovné 3 GHz.

Procesory NovaThor od ST-Ericssony jsou znalejším uživatelům jistě známé. Nacházíme je například v některých telefonech Sony. Jejich rozšíření ale není takové. To by chtěl ST-Ericsson změnit a konkurovat například procesorům Qualcommu.

Na MWC 2013 si ST-Ericsson přivezl prototyp procesoru NovaThor L8580, který je založen na ARM Cortex-A9, vyráběný je 28nm technologií, ale především taktovaný na 3 GHz. Grafický akcelerátor obstarává PowerVR SGX544. Mělo by se jednat o vůbec nejvýkonnější procesor současnosti, který se navíc chlubí velmi nízkou spotřebou. Sám CEO ST-Ericsson Didier Lamouche říká, že procesor NovaTHor L8580 přináší výkon běžných na stolních počítačích na mobilní zařízení.

Jak již bylo zmíněno, prozatím jde jen o prototyp a nelze vůbec odhadnout, kdy se tento procesor dočká komerčního nasazení. Počáteční verze procesoru NovaThor L8580 nabízí o něco nižší takt, konkrétně jde o 2,5 GHz. I ten si však například poradí s nejvyšší kategorií sítí LTE, která nabízí maximální rychlost stahování až 150 Mb/s.

Zdroje: rethink-wireless.com, stericsson.com

Diskuze ke článku
stepo
luxus at ho rychle daji na trh,a co nejrychleji nasadit do sony xperia smartphones.. 4jadro s taktem 3ghz..to je púroste parada..jeste ramku tak 8gb a je to
Boro
dávám tomu tak rok max dva :-) a koupim to :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze