Srovnání TOP Androidů: S4 vs One vs Ascend D2 vs Xperia Z - finále

43

Naše tradiční každoroční srovnání mobilních velikánů je opět tady. Letos v ringu bojuje nikoliv tříčlenná, nýbrž čtyřčlenná skupina. Namísto LG dorazilo Sony a připojil se také čínský nováček Huawei. HTC One, Samsung Galaxy S4, Huawei Ascend D2 a Sony Xperia Z se v dnešním finálovém kole utkají o poslední body. Kdo z nich nakonec stane na stupni nejvyšším?

Na samotném úvodu si opět zrekapitulujeme dění ve druhém kole. Minulý díl opanovalo především HTC One, které excelovalo v kategorii zvuk a multimédia, ale dařilo se mu i v dalších dvou kolech. Sice tedy stále okupuje druhou příčku, nicméně se takřka dotáhlo na stále první Samsung Galaxy S4. Na boj o poslední medailovou příčku se přeorientovala zbývající dvojice účastníků srovnání. Ascendu D2 se v minulém díle vůbec nedařilo a povedlo se mu tak vypěstovat nepříjemnou ztrátu na třetí Xperii Z, která kromě zaváhání ve čtvrtém kole stabilně nějaké body sbírá.

V dnešním třetím díle se nejen dozvíme konečně pořádní, ale předně ještě rozdáme nějaké body ve zbývajících dvou kolech, která se ponesou v duchu srovnání fotoaparátů a následně také výkonu, který bude demonstrovat test v několika benchmark aplikacích. Před vypuknutím poslední bitvy si však celou čtveřici opět ve stručnosti představíme.

Nepřehlédněte první a druhý díl srovnání!

Srovnání TOP Androidů – videopohled

Samsung Galaxy S4

Favorit letošního srovnání srší sebevědomím. Oba jeho předchůdci ovládali a ovládají prodejní statistiky. Letošní model přináší oblíbený design, tenké tělo, skvělý displej s FullHD rozlišením, výkon na rozdávání a vychytávky v podobě ovládání pohyby a gesty. Obhájí tedy Samsung loňské a předloňské vítězství a zkompletuje hattrick?

Samsung Galaxy S4

HTC One

Tchaj-wanský výrobce se letos rozhodl, že přestane přešlapovat na místě a vypustil model One. Jeho design zafungoval a prodeje výrobce těší. Výbava kopíruje dnešní trendy. Velký FullHD displej, lákavé jsou stereo reproduktory a také kovové materiály. HTC každý rok výrazně šlape Samsungu na paty a letos by již jistě rádo konečně stanulo na metě nejvyšší. Povede se mu to?

HTC One

Sony Xperia Z

Japonské Sony v letech předešlých hrávalo spíše druhé housle a jeho modely se s absolutní špicí měřit nemohly. Letošní rok však přináší změnu a Sony bylo vůbec první, které na náš trh přineslo model s velkým FullHD displejem. Xperia Z vsází také na skleněné materiály a voděodolnost. Pro účely srovnání ji máme v černé barvě a právě černým koněm by se Xperia Z mohla stát.

Sony Xperia Z

Huawei Ascend D2

Do srovnání TOP modelů se letos kvalifikoval také Huawei, který se vytasil s modelem Ascend D2. Ten nabízí rovněž velký FullHD displej, čtyřjádrový procesor či fotoaparát s 13 megapixely. Po vzoru Sony je také voděodolný, avšak má nižší stupeň krytí. Při tabulkové srovnání lehce pokulhává, nicméně i tak by mohl soupeře věhlasnějších jmen nepříjemně potrápit.

Huawei Ascend D2
Samsung Galaxy S4 HTC One Sony Xperia Z Huawei Ascend D2
rozměry 136,6 × 69,8 × 7,9 mm 137,4 × 68,2 × 9,3 mm 139 × 71 × 7,9 mm 140 × 71 × 9,9 mm,
hmotnost 130 gramů 143 gramů 146 gramů 170 gramů
typ displeje Super AMOLED Super LCD 3 TFT TN TFT IPS
velikost displeje 5 palců 4,7 palců 5 palců 5 palců
rozlišení displeje 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů
baterie 2 600 mAh 2 300 mAh 2 330 mAh 3 000 mAh
cena 15 000 Kč 15 000 Kč 13 000 Kč 10 500 Kč

7. kolo – Fotoaparát

V předposledním kole se zaměříme na fotoaparáty, především na porovnání kvality ukázkových snímků, ke kterým se dostaneme níže. Nejprve ale pár slov úvodem, zastavíme se také u prostředí aplikací fotoaparátu.

Nepsaným standardem letošních vlajkových lodí je rozlišení 13 megapixelů. To splňují hned tři účastníci srovnání. Výjimkou je HTC, které na to jde zcela jinak a jeho fotoaparát má „pouze“ 4,1 megapixelů. HTC razí teorii větších pixelů s menší hustotou, čímž by měly pohltit více světla. To se ukáže u scén, kde je méně světla. Dále zde samozřejmě u všech účastníků máme automatické ostření, ostření dotykem a také přisvětlovací LED diodu. Hardwarová spoušť se nekoná ani na jednom modelu, což je škoda. Pouze Galaxy S4 a Ascend D2 dokáží funkci spoušť naučit klávesu regulující hlasitost. HTC One ani Xperia Z toto neumí.

Prostředí fotoaparátů

Prostředí všech účastníků vypadá velmi podobně. Spoušť při pravém okraji displeje je samozřejmostí, vyjma Ascendu D2 je zde i tlačítko pro přímé natáčení videí. Všichni shodně podporují fotografování v režimu HDR, nechybí ani digitální přiblížení. Jediná Xperia Z nabízí v nastavení blesku možnost zvolit potlačení červených očí, kdy dioda jednu blikne před samotným pořízením snímku, to se hodí.

Rychlost pořizování více snímků rychle za sebou je důležitá. V tomto ohledu exceluje dvojice HTC One a Samsung Galaxy S4, kde můžete spoušť tisknout okamžitě, a na nic se nečeká. Uspokojivou rychlost nabízí ještě i Xperia Z. Občasné čekání či chvilkové zamrznutí animace vás však potká na Ascendu D2, kde je chybějící výkon znát.

Přesuňme se k samotné kvalitě snímků. Při fotografování ve dne podává nejostřejší snímky Samsung Galaxy S4 a velmi překvapil také Huawei Ascend D2. Xperia Z trpí horšími detaily a stejný problém trápí i HTC One. Dobře je to vidět při mírném přiblížení na SPZ automobilů. Naproti tomu si zástupci od Sony a HTC dokáží o něco lépe poradit se světlem a fotografii zahalit do přirozenější barev.

Exteriér 1
Exteriér 2

V nočních snímcích exceluje opět Samsung Galaxy S4, jehož scéna působí přirozeně a hladina šumu je minimální. Obstojně si vede ještě Huawei Ascend D2. HTC One scénu utápí ve tmě a snadno sklouzává k rozmazání, což je překvapivé, protože právě v této disciplíně by mělo být díky optické stabilizaci obrazu a velkým ultrapixelům nejlepší. Asi nejhůře si vede Xperia Z, jejíž silný digitální šum nelze přehlédnout.

Noc 1
Noc 2
Text

V sedmém kole si plný počet bodů odnáší Samsung Galaxy S4 za velmi dobré výsledné snímky a rychlé a přehledné prostředí. Na dva body tentokrát dosáhl Huawei Ascend D2, který příjemně překvapil a šlapal Samsungu na paty. Ze strany čínského výrobce by to chtělo zapracovat především na prostředí a jeho rychlosti. Zbylí dva účastníci nám radost svými fotkami neudělali a rovným dílem si dělí zbylý bod.

Stav po 7. kole:

Samsung Galaxy S4HTC OneSony Xperia ZHuawei Ascend D2
16 b. (+3) 12 b. (+0,5) 8 b. (+0,5) 6 b. (+2)

8. kolo – Úložný prostor a výkon

Osmé a zároveň poslední kolo už bude spíše rozstřelové, kde mohou účastníci získat poslední body a ještě si vylepšit své skóre. Podíváme na úložný prostor našich rivalů a následně je podrobíme několika benchmark testům, které otestují jejich výkon.

Samsung Galaxy S4 nabízí v základu 16 GB, nicméně pro vás zbývá už jen 9,23 GB, a to není mnoho. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty. HTC One začíná zostra a nabízí 32 GB, ze kterých zbývá zhruba 28 GB pro vaše soubory. Jenže ztrácí absencí slotu pro paměťové karty. Xperia Z má stejně jako Samsung 16 GB, ale pro uživatele je velkorysejší a nabízí reálně 11,73 GB. Navíc ještě slot pro paměťové karty. Ascend D2 od Huawei jde cestou HTC a nabízí 32 GB, respektive reálně jde o 26,05 GB. Jenže cesta HTC znamená i chybějící slot pro paměťové karty.

Zastavme se také u paměti RAM. Všichni nabízejí shodně 2 GB RAM. Jak dobře ale hospodaří? Samsungu zbývá většinou kolem 880 MB RAM, HTC dává do placu 1 050 MB RAM. Ještě o něco lépe je na tom Xperia Z, které zbývá 1 200 MB RAM. Naopak nejhůře z našeho srovnání vyšel Ascend D2 se 840 zbývajícími MB RAM po startu zařízení.

Nyní již nadešel čas na slibované benchmark testy, ve kterých všichni čtyři rivalové projdou aplikacemi CF-Bench, Smartbench 2012, Nenamark 1 a Nenamark 2.

CF-Bench Smartbench 2012 Nenamark 1 Nenamark 2
Samsung Galaxy S4 27 620 7 341 / 2 696 59,9 FPS 60,0 FPS
HTC One 28 239 7 134 / 3 374 61,9 FPS 62,0 FPS
Sony Xperia Z 17 659 5 215 / 3 063 59,9 FPS 59,9 FPS
Huawei Ascend D2 11 859 4 333 / 1 966 48,8 FPS 30,5 FPS

Z výsledků je patrné, že Ascend D2 výrazně zaostává za zbylými třemi konkurenty. Nejvíce v popředí se drží HTC One, těsně následované Samsungem. V závěsu je také Xperia Z, která nijak výrazněji ve výkonu nezaostává.

Poslední kolo nakonec těsně vyhrává Xperia Z od Sony. Nabízí dostatečnou paměť včetně slotu pro paměťové karty, nejlépe hospodaří s operační pamětí a výkonově neztrácí. O druhou příčku se dělí HTC One se Samsungem Galaxy S4. HTC sice chybí slot na karty, ale má větší interní paměť, lépe hospodaří s pamětí RAM a výkonově je nepatrně nad Samsungem. Bez bodu v tomto kole zůstává Ascend D2

Stav po 8. kole:

Samsung Galaxy S4HTC OneSony Xperia ZHuawei Ascend D2
17,5 b. (+1,5) 13,5 b. (+1,5) 11 b. (+3) 6 b.

Závěrečné zhodnocení

Vítězem se i letos stává zástupce Samsungu - Galaxy S4, který tak kompletuje pomyslný hattrick v našich srovnáních. Své vítězství si víceméně zajistil již v prvním díle díky skvělé ergonomii a nadprůměrné výdrži. Věčně druhé, tak lze charakterizovat HTC, které ani napotřetí nedokázalo sesadit Samsung z první pozice. Ve druhém dílu k tomu však One mělo dobře našlápnuto, avšak plány na vítězství zhatil bídný fotoaparát. Nováčci se musí spokojit s nižšími příčkami. Třetí Xperia Z se však udatně rvala o body a nakonec zaostala za HTC One o pouhých 2,5 bodů. Pokud bychom srovnávali zbrusu novou Xperii Z1, možná by byla situace už jiná. Poslední nakonec zůstal Ascend D2 od Huawei, který sice s ostatními sdílí velký FullHD displej a kvalitní fotoaparát, jenže v ostatních částech na současnou špičku zaostává.

Diskuze ke článku
Jab
Myslím, že chyba tohoto srovnání je zřejmá už z prvních reakcí. Trh se prostě rychle mění a nemá proto valného smyslu srovnávat "vlajkové lodě" příliš dlouho, neb pak zaručeně před výsledkem přestanou vlajkové býti.
Luky Kuky
Luky Kuky
Zarážející je, že v ergonomii je pouze započítaný "tvar" telefonu a vypínací tlačítko, ale již nikoliv samotné ovládání. V té chvíli by byla S4 na poslední pozici, protože přední HW tlačítko na tak velkém telefonu nedává smysl. To samé platí v Softwarových nadstavbách, kdy nelze mezi jednotlivými záložkami měnit swipem. A korunu tomu dává přepínání mezi spuštěnými aplikacemi dlouhým stiskem oného HW tlačítka. Hodnocení ze strany Ergonomie je jeden z nejdůležitějších a právě tam Samsung prohrává na plné čáře.
ado
Proč jste do srovnání nedali lg g2 ??
hahha
No neviem prečo ale tak v kútiku duše som dúfal že to nevyhrá s4 ale žiaľ áno ako vždy u vás je to samsung neviem no ale keď som zrovnaval osobne teda aspoň s4, one a Z tak u mňa bolo v predu One v závese Z a už o čosi ďalej s4 ale no čo už je to váš názor (ktorý je veľmi cítiť) :(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze