Srovnání TOP Androidů: Galaxy S4 vs One vs Ascend D2 vs Xperia Z

28

Naše tradiční každoroční srovnání mobilních velikánů je opět tady. Letos se utká nikoliv tříčlenná, nýbrž čtyřčlenná skupina. Namísto LG dorazilo Sony a připojil se také čínský nováček Huawei. HTC One, Samsung Galaxy S4, Huawei Ascend D2 a Sony Xperia Z se v druhém díle utkají v disciplínách, které souvisí s operačními systémy a celkovou výbavou.

Úplně na začátek druhého dílu si lehce zrekapitulujeme dění v prvním díle. V něm se udělovaly první body a dvojnásobný obhájce titulu Samsung se svým letošním želízkem v ohni nasadil slušné tempo. Vyhřívá se na přední příčce, kam jej vynesla skvělá ergonomie a nadprůměrná výdrž baterie. Věčný rival HTC se však snaží Samsungu zatápět, což se mu povedlo především při srovnání displeje, kde bral plný počet bodů. Daří se však i Xperii Z od Sony, která je na děleném druhém místě právě s HTC One. Prozatím poslední je Ascend D2 od Huawei. I ten však dokázal, že může ostřílené velikány připravit o body.

Druhý díl přinese další tři kola, ve kterých se zaměříme na multimédia společně se zvukem, hardware a prostředí, a podíváme se i na funkční výbavu. Před vypuknutím prostřední bitvy si však celou čtveřici opět ve stručnosti představíme.

Nepřehlédněte první díl srovnání!

Srovnání TOP Androidů – videopohled

Samsung Galaxy S4

Favorit letošního srovnání srší sebevědomím. Oba jeho předchůdci ovládali a ovládají prodejní statistiky. Letošní model přináší oblíbený design, tenké tělo, skvělý displej s FullHD rozlišením, výkon na rozdávání a vychytávky v podobě ovládání pohyby a gesty. Obhájí tedy Samsung loňské a předloňské vítězství a zkompletuje hattrick?

Samsung Galaxy S4

HTC One

Tchaj-wanský výrobce se letos rozhodl, že přestane přešlapovat na místě a vypustil model One. Jeho design zafungoval a prodeje výrobce těší. Výbava kopíruje dnešní trendy. Velký FullHD displej, lákavé jsou stereo reproduktory a také kovové materiály. HTC každý rok výrazně šlape Samsungu na paty a letos by již jistě rádo konečně stanulo na metě nejvyšší. Povede se mu to?

HTC One

Sony Xperia Z

Japonské Sony v letech předešlých hrávalo spíše druhé housle a jeho modely se s absolutní špicí měřit nemohly. Letošní rok však přináší změnu a Sony bylo vůbec první, které na náš trh přineslo model s velkým FullHD displejem. Xperia Z vsází také na skleněné materiály a voděodolnost. Pro účely srovnání ji máme v černé barvě a právě černým koněm by se Xperia Z mohla stát.

Sony Xperia Z

Huawei Ascend D2

Do srovnání TOP modelů se letos kvalifikoval také Huawei, který se vytasil s modelem Ascend D2. Ten nabízí rovněž velký FullHD displej, čtyřjádrový procesor či fotoaparát s 13 megapixely. Po vzoru Sony je také voděodolný, avšak má nižší stupeň krytí. Při tabulkové srovnání lehce pokulhává, nicméně i tak by mohl soupeře věhlasnějších jmen nepříjemně potrápit.

Huawei Ascend D2
Samsung Galaxy S4 HTC One Sony Xperia Z Huawei Ascend D2
rozměry 136,6 × 69,8 × 7,9 mm 137,4 × 68,2 × 9,3 mm 139 × 71 × 7,9 mm 140 × 71 × 9,9 mm,
hmotnost 130 gramů 143 gramů 146 gramů 170 gramů
typ displeje Super AMOLED Super LCD 3 TFT TN TFT IPS
velikost displeje 5 palců 4,7 palců 5 palců 5 palců
rozlišení displeje 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů 1920 × 1080 pixelů
baterie 2 600 mAh 2 300 mAh 2 330 mAh 3 000 mAh
cena 15 000 Kč 15 000 Kč 13 000 Kč 10 500 Kč

4. kolo – Zvuk a multimédia

Čtvrté kolo se ponese ve znamení hudby a videa. Zhodnotíme si kvalitu zvukových výstupů jak do sluchátek, tak z reproduktorů, a následně i schopnosti audio a video přehrávačů na jednotlivých telefonech.

Začneme výstupem do sluchátek. Nejlépe si vede HTC One, jehož výstup vyniká kvalitním zvukem s výrazným důrazem na hloubky, avšak ostatní složky hudby jsou stále zřetelně a kvalitně slyšet. Reprodukce HTC One je však také nejhlasitější. Téměř srovnatelnou kvalitu nabízí Samsung Galaxy S4, který ztrácí snad jen tím, že zvuk není tak energický. Následuje Sony Xperia Z, které by prospěly lepší hloubky a především pak vyšší hlasitost. Zaostává pak především Ascend D2, jehož zvuk je pouze průměrný se slabými hloubkami a především velmi nízkou hlasitostí.

Při porovnání zvukových kvalit hlasitých reproduktorů se nám žebříček poněkud promíchá. Dle očekávání mu však drtivě vévodí HTC One. Jednak nabízí stereoreproduktory, dále jsou umístěny šikovně na čelní straně kolem displeje, a nakonec hrají naprosto fantasticky. Není snad telefon, který by aktuálně podával lepší zvuk. Ze zbylé trojice se nejlépe vede Ascend D2, jehož kvalita za HTC výrazně zaostává, ale reprodukce je poslouchatelná a především hlasitá. Samsung Galaxy S4 kvalitou neoslní, chybí hloubky i středy. Absolutním propadákem je pak Xperia Z, která hraje nekvalitně a potichu.

V případě hudebních přehrávačů nabízejí všichni dvojici přehrávačů. Jeden od Google a druhý vlastní. Nejmoderněji vypadá hudební aplikace od Sony. Japonský výrobce zužitkoval svoje zkušenosti z Walkmanů a napěchoval je do telefonu. Perfektní provázání s vaší domácí sítí i sociálními sítěmi. Dostalo se i na pokročilý ekvalizér, který lze libovolně upravovat. U ostatních je podoba aplikace Hudba velmi podobná a liší se jen v drobnostech. Odpustit však nemůžeme u HTC absenci ekvalizéru. Ascend D2 ekvalizér má, ale nenabízí vlastní možnosti nastavení. Zastavme se také u FM rádia, které najdete jen u Sony a HTC. Samsungu a Huawei chybí.

V případě přehrávání videa je na tom nejlépe Samsung Galaxy S4, který přelouská formáty AVI i MKV, včetně kodeků DivX či Xvid. Problém nečiní FullHD rozlišení či titulky, které zvládají i české znaky. Velmi podobně je na tom Huawei Ascend D2, který rovněž zvládá vše co Galaxy S4, ale samotná podoba aplikace není tak propracována. Za bezchybnou dvojicí je Sony Xperia Z, jejíž přehrávač je opět v moderním hávu, zvládá formáty AVI a MKV a také FullHD videa. Narazíte až při přehrávání titulek. Bídně dopadlo HTC One, jehož video přehrávač neobstojí a většinou si neporadí se zvukovou stopu.

Ve čtvrtém kole si prvenství připisuje HTC One, a to i přes závěrečný kolaps s videem. Přeci jen vysoce kvalitní zvuk rozhodl a lepší přehrávač si můžete stáhnout z Google Play. V závěsu za ním se drží Samsung Galaxy S4, který zklamal především hlasitou reprodukcí, ale jinak poskytuje velmi slušný multimediální zážitek a kvalitní zvuk, a bere tak dva body. Poslední bod nakonec vyválčil Huawei a to především za video schopnosti a slušnou hlasitou reprodukci. Xperia Z odchází v tomto kole poražena a bez bodu.

Stav po 4. kole:

Samsung Galaxy S4HTC OneSony Xperia ZHuawei Ascend D2
9,5 b. (+2) 7 b. (+3) 4 b.3,5 b. (+1)

5. kolo – Operační systém a prostředí

Všechny účastníky provází operační systém Android. Verze 4.2.2 Jelly Bean je shodná pro Galaxy S4, One i Xperii Z. Lehce ztrácí Ascend D2, který stále ještě běží na verzi 4.1.2 Jelly Bean. Každý výrobce však vsází na vlastní nadstavbu a ve výsledku je podoba prostředí hodně odlišná. V tomto kole se tak podíváme na základ, pro který jsme vytyčili srovnání odemykací a pohotovostní obrazovky, informační lišty a nakonec se zaměříme také na optimalizace prostředí.

Prostředí Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 a Sony Xperia Z vycházejí z čistého Androidu a odemykací obrazovku můžete obohatit o několik widgetů. HTC One jde jinou cestou. Ve spodním řádku je místo pro čtyři zástupce aplikací a na zbylé ploše můžete mít jen tapetu, nebo také kalendář či další užitečné věci. Ascend D2 doplácí na starší verzi systému a můžete využít jen rychlý přístup ke třem funkcím.

Prostředí HTC One

Pohotovostní obrazovky se samozřejmě liší také. Galaxy S4 nabízí až 7 obrazovek, jsou průchozí a nabídka widgetů se zastavila na čísle 55. HTC One na to jde neobvykle. Jedna obrazovka je zcela pevná a nachází se na ní služba BlinkFeed, což je jakási RSS čtečka. Naštěstí ji nemusíte používat, ale vždy zabere jednu obrazovku. Pro vaše widgetové řádění zbývají dále maximálně čtyři obrazovky, které nejsou průchozí. Celkově je k dispozici 57 různých widgetů. Xperia Z nabízí sedm obrazovek, které však nejsou průchozí. Nasázet můžete například nějaké ze 40 dostupných widgetů. Nejvíce obrazovek nabízí Ascend D2, konkrétně 9. Zde je však počet kompenzací za to, že chybí klasické menu a vše tak musí být na nějaké obrazovce. K dispozici je 40 widgetů.

Prostředí Sony Xperia Z

Na operačním systému Android je neméně důležitá informační lišta. Samsung si vyhrál a při základním jednoprstovém stažení nabízí výpis událostí, nastavení displeje i bezdrátových sítí - chválíme. Díky Androidu 4.2 však můžete lištu stáhnout dvěma prsty a získáte rozšířené nastavení různých funkcí přímo z lišty. Stejný princip využívá i HTC One, avšak jeho základní lišta nabízí jen výpis událostí, což je škoda, neboť místa by bylo dost. Xperia Z pak nepochopitelně gesto se dvěma prsty neumí a vše je tedy na jedné liště. Kromě událostí se dostalo i na nastavení několika klíčových funkcí. Velmi podobně je na tom Ascend D2 s lištou, na které najdete události a základní nastavení vybraných funkcí.

Prostředí Huawei Ascend D2

Hlavní menu je u Galaxy S4 vyvedeno horizontálně a můžete si seřadit dle vlastních potřeb, dávat do složek či je skrývat. Xperia Z nabízí třídění dle používanosti či abecedy, případně to nechá na vás. Složky chybí. HTC One má menu nezvykle vertikálně orientované a nevídané je i nastavení mřížky. Využít můžete sestavení 3x4 ikonky nebo 4x5 ikonek. Vždy můžete upravovat pořadí, vytvářet složky či aplikace skrývat. Ascend D2 hlavní menu nemá vůbec.

V případě plynulosti při základních operacích je celá čtveřici víceméně vyrovnaná a mírně zaostává jen Ascend D2, kterému například o zlomek vteřiny déle trvá otevření prohlížeče Chrome. Pomalejší je Ascend D2 také při úpravě obrazovek.

Páté kolo končí dělbou bodů. Galaxy S4 i Xperia Z si berou dva body za zdařilé prostředí s množstvím vlastní personalizace. Bod a půl získává HTC One, které výrazně nezaostává, ale nucení služby BlinkFeed či slabší informační lišta dělá své. Půlbod si připisuje Ascend D2, který zaostává horší optimalizací a starou verzí Androidu.

Stav po 5. kole:

Samsung Galaxy S4HTC OneSony Xperia ZHuawei Ascend D2
11,5 b. (+2) 8,5 b. (+1,5) 6 b. (+2) 4 b. (+0,5)

6. kolo – klávesnice, kalendář, drobnosti

V šestém kolem bychom se mohli zaměřit na veškeré funkce, ale to by naše srovnání mohlo počtem dílů konkurovat argentinským telenovelám a to opravdu nechceme. Rozhodli jsme se proto vybrat klíčové věci. Například klávesnici potřebujeme několikrát denně, na chytrém telefonu je rovněž často využíván kalendář a jeho přehlednost je nedocenitelná. Šesté kolo doplní také drobnosti z kategorie konektivity.

Klávesnice a kalendář - Samsung Galaxy S4

Klávesnice Samsungu Galaxy S4 vyniká samostatným řádkem pro čísla. Nabízí se v rozložení QWERTZ, na výšku může být zvolena alfanumerická varianta. Tečka se dočkala samostatného tlačítka, další znaky se zadávají obtížněji přes menu speciálních znaků. HTC nabízí tradičně špičkovou QWERTZ klávesnici, kde každé tlačítko má subznak. Tím můžete rychle napsat drtivou většinu často používaných symbolů. Dostalo se i na kurzorové šipky, což je plus. Tečka s čárkou mají vlastní tlačítko. Podobně pokročilou klávesnici má i Xperia Z, kde nechybí subznaky na klávesách, tečka s čárkou mají vlastní tlačítko a nastavit si můžete alfanumerickou klávesnici. Bohužel chybí česká QWERTZ klávesnice. Ascend D2 nabízí podobné možnosti jako One a Xperia Z. Stejně jako u Sony však chybí česká QWERTZ klávesnice. Zbývá dodat, že všechny čtyři modely nabízí hmatovou a zvukovou odezvu při psaní.

Klávesnice a kalendář - HTC One

Kalendář, respektive S Plánovač, tak kalendáři říká Samsung, je neodmyslitelnou součástí vybavených telefonů už více než 10 let. Samsung vsází na propracované zobrazení, jako jediný nabízí i roční náhled. Při měsíčním náhledu vidíte u jednotlivých dnů popisky, máte tedy základní přehled. To konkurence neumí. HTC One využívá při měsíčním náhledu alespoň místa a při vybrání dne vidíte události pod kalendářem. Totéž umí Xperia Z, její grafické zpracování mi však subjektivně přijde přehlednější. Šikovným doplňkem je u Xperie Z informace o aktuálním týdnu. Nejhorší kalendář má Ascend D2, který zůstal věrný čistému Androidu a například měsíční náhled je nicneříkající.

Klávesnice a kalendář - Sony Xperia Z

Lehce se otřeme také o datové technologie. Galaxy S4, One i Xperia Z si poradí s nejvyšší třídou HSDPA, tedy maximální rychlost 42 Mb/s, ale zvládají také LTE. Samozřejmostí je NFC. Proč nezmiňuji Ascend D2? Ten totiž neumí LTE ani NFC, což je velká škoda. Využít ale můžete Bluetooth 4.0, tato verze je shodná u všech čtyř modelů. U Galaxy S4 a One se nachází ještě infraport. Tato polozapomenutá funkce našla nové uplatnění. Telefony můžete snadno ovládat například vaši televizi.

Klávesnice a kalendář - Huawei Ascend D2

Šesté kolo vyhrává HTC One, které nabízí asi nejlepší možnosti při psaní na klávesnici, slušně zpracovaný kalendář a v případě konektivity nechybuje. Zaslouženě bere tři body. Druhé místo si dělí Galaxy S4 a Xperia Z. Zástupce od Sony vyniká klávesnicí, nezaostává u kalendáře ani výrazněji v konektivitě. Samsungův kůň lehce zaškobrtne u klávesnice, což však hravě srovná schopným kalendářem a nekompromisní konektivitou. Bez bodu je Ascend D2, který sice nabízí velmi dobrou klávesnici, ale silně zaostává u kalendáře a především pak v konektivitě.

Stav po 6. kole:

Samsung Galaxy S4HTC OneSony Xperia ZHuawei Ascend D2
13 b. (+1,5) 11,5 b. (+3) 7,5 b. (+1,5) 4 b.

Nepřehlédněte také první díl srovnání!

Shrnutí druhého dílu

Po další trojici soutěžních kol si první příčku udržel Samsung Galaxy S4. Silně na něj však dotírá HTC One, které ztrácí jen půl druhého bodu, což je ztráta, kterou lze poměrně snadno smazat. Třetí příčku drží Xperia Z a její ambice na celkové vítězství značně klesly. Uvidíme, jak se popere s HTC v posledním díle a zda nebude třetí místo metou konečnou. Poslední místo obsazuje opět Huawei Ascend D2, který už ztrácí i na Xperii Z a z poslední příčky jej dostane jen skvělý výkon v závěrečném díle. Ten se zaměří především na fotografování a dojde také na herní výkon.

Diskuze ke článku
Marek Posolda
Marek Posolda
Naposledy upraveno: 17. 9. 2013 08:28
Toto srovnání je velice pekne napsane a jeste vic se mi libi ze se HTC One drží tak vysoko :) mobilenet.cz jen tak dal mam nejradsi vase recenze.. :)
Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
Jenom vás musím opravit v článku píšete že Xperia Z nemá QWERTZ ale ona ji má stačí ji nastavit a taky umí vytvářet složky v nabídce aplikací.
Ale jinak pěkně srovnání ;-)
mak
V ramci testu zvuku mi chybi informace ktere z pristroju podporuji externi DAC pripadne maji podporu 24bit zvuku. Hlasitost tak nejak nic nerika o kvalite zvukoveho vystupu. Diky Mak
jenda
Pěkné, ale stejně půjdu do Nokie 1020.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze