Srovnání: jak rychle aktualizovali výrobci telefonů na Android 10?

28
Srovnání: jak rychle aktualizovali výrobci telefonů na Android 10?
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Na prvním místě se umístil Google, na druhém OnePlus
  • Analytik hodnotil také úroveň komunikace se zákazníky

I přestože není Android 10 žádnou žhavou novinkou, stále jej mnoho výrobců nedostalo do svých telefonů. JR Raphael z computerworld.com proto vypracoval analýzu zabývající se tím, jak rychle (ne)aktualizovali výrobci telefonů na Android 10.

1. místo – Google

Google se jako tvůrce Androidu logicky nachází na stupínku vítězů. Do svých Pixelů dodá nejnovější Android ihned, jakmile je to možné. Pokud vám záleží na dlouhé softwarové podpoře, netoužíte po iOS, a chcete mít bezpečnostní záplaty (zpravidla) jako první, jsou pro vás Pixely ideální volbou. I proto si v analýze Google odnesl známku A a 100 %.

2. místo – OnePlus

Na druhém místě najdeme výrobce OnePlus, kterému nasazení Androidu 10 podle průzkumu trvalo pouhých 18 dní od představení. OnePlus je rovněž známý včasnými aktualizacemi, dobrou softwarovou podporu a dobře odladěným prostředím. Oblast, ve které by se mohl naopak polepšit, je komunikace se zákazníky. Obvykle výrobce informuje na svém fóru až ve chvíli, kdy novou verzi OS nebo aktualizaci vydává. Uživatelům tak nezbývá než čekat, aniž by měli nějakou představu, kdy se přibližně aktualizace dočkají. OnePlus tak získal známku B a hodnocení 85 %.

3. místo – Samsung

Bronzovou medaili si ze srovnání odnáší Samsung s hodnocením D+ a 68 %. Výrobci trvalo 106 dní, než dostal Android 10 na svou aktuální vlajkovou loď. Tvůrce analýzy Samsung nepochválil ani za komunikaci, v níž dostal Samsung 0 bodů z 10. Vzhledem k velikosti společnosti (největší výrobce telefonů na světě) a zdrojům, které má k dispozici, by měl Samsung jednoduše nabízet o něco lepší podporu.

Ostatní výrobci

Dále se zaměřil na LG, které získalo hodnocení F a 43 %. Aktualizaci na Android 10 přineslo za 129 dní. Podle názoru autora si uživatelé, kteří si zakoupí smartphone LG, musí „čekat v naději, že obdrží update“.

HTC odešlo se známkou F a 0 %, neboť aktualizaci na Android 10 stále nepřineslo. Stejně je na tom také Motorola (Lenovo), které update v době zpracování analýzy rovněž nedodalo. Zde je nutné podotknout, že srovnání vzniklo na začátku března a v současnosti již vybrané telefony tohoto výrobce Android 10 mají, takže by nyní skóre bylo jiné. Testovaná Motorola Moto G8 Power například Android 10 má přímo z výroby a nejde jen o tento telefon.

Kompletní výsledky srovnání najdete na stránkách computerworld.com včetně metodiky hodnocení.

Diskuze ke článku
Khan
To je zajimave ze na Mi 9 sem A10 dostal o mesic driv jak na S10. Ze by to ve svete (nebo tam odkud je ten radoby expert) bylo jinak?
Velikán
No nevím, myslím si, že v top příčce by mělo být zmíněno Xiaomi, které mělo A10 už několik měsíců z5
milan
Já si z toho odnáším tolik, že celkem ok je google, one + a tim to hasne. V tomto můžu applu jen závidět.
Martin
Muj Huawei Mate 10 pro nema jeste android 10 pořád čekam :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze