Srovnání fotoaparátů Sony Xperia S a Xperia P: který fotí nejlépe?

Otestovali jsme dva velké rivaly, mezi kterými se řada lidí rozhoduje - modely Xperia P a Xperia S od Sony. Obě zařízení jsou si velmi podobná. Jeden telefon má velké rozlišení fotoaparátu a rychlejší odezvu, druhé zase mnohem lepší obrazový výstup ale pomalejší odezvu. Oba se pak chlubí Exmor R technologií. Dokážete si již teď tipnout, které zařízení zvítězilo?

Sony Xperia P - oficiální fotografie

TIP: Recenze Sony Xperia P – Nejlepší Xperia posledních let

Porovnali jsme Xperii S a Xperii P a jejich fotoaparáty. Podle diskuzí totiž víme, že se řada z vás mezi těmito modely rozhoduje a pomyslným jazýčkem na vahách by mohl být i fotoaparát. Obě zařízení mají něco do sebe a každé z nich toho druhého v několika aspektech převyšuje. Začnu Xperií S. Ta má fotoaparát s vyšším rozlišením 12 megapixelů a fotoaparát nepostrádá automatické zaostřování a nechybí technologie Exmor R. Výhodou je velmi rychlá odezva spouště pří pořízení snímku.

Sony Xperia S - oficiální fotografie

TIP: Recenze Sony Xperia S – Vlajková loď s trhlinou na pravoboku

Druhý rival Xperia P má sice nižší rozlišení 8 megapixelů, fotí o něco pomaleji, ale její fotoaparát má velmi nízkou kompresi a méně agresivní postprocessing co se týče odstraňování šumu. Před námi tak leží těžká volba. Které zařízení vybrat? Má cenu chtít větší rozlišení na úkor ztráty detailů a potažmo horší obrazové kvality nebo sáhnout po Xperii P, která má nižší rozlišení a pomalejší spoušť, zato produkuje podstatně kvalitnější snímky? Potvrdí se tyto naše soudy i u fotografií níže? Který telefon tedy ve finále lépe fotí? Nechá se vlajková loď zahanbit?

Poznámka: Snímek vlevo patří vždy Xperii S, snímek vpravo pak Xperii P.

Exteriér

Esko viditelně bojuje s kompresí. Detaily jsou potlačeny a nahradil je znatelný šum. Oproti tomu Xperia P dokázala velmi dobře vykreslit detaily. Všimnout si lze také živějších barev a zvýšeného kontrastu v případě Xperie P, zatímco u Xperie S jsou snímky často zahaleny jakoby do šedého hávu.

Xperia S má často tendence k přepalování snímků. Názorným příkladem je tato scéna, kdy S oblohu přepálilo, ale Péčko ji dokázalo dobře vykreslit.

Dalším neduhem Eska je slabý dynamický rozsah. Tmavou scénu vyhodnotilo tak, že snímek je po celé ploše tmavý. Vykreslit stíny je pro něj problém.

Interiér

Na první sérii snímků z interiérů můžete porovnat schopnost LED blesku u obou modelů. Zajímavé tentokrát je, že šumem trpí především Xperia P. Na druhou stranu se ale snaží o vyšší ostrost.

Interiér bez blesku

Interiér s bleskem

Na dalších dvou snímcích se slabým umělým osvětlením si obě Xperie vedou velmi podobně. Věrnější barevné podání nabízí Xperia P, jenže k němu přidává i šum. Xperia S pak sice netrpí výrazným zašuměním, nicméně barvy nejsou zcela korektní.

Pokud bude interiér dostatečně osvětlen, rapidně vzroste i kvalita fotografií, což platí shodně pro oba modely. Šum ustoupil do pozadí.

Makro

Režim makro v telefonu přímo nenajdete, ale automatika vzdálenost od snímané scény vyhodnocuje velmi dobře. Fotografování blízkých předmětů jde oběma Xperiím obstojně. Detaily jsou ostré i po přiblížení. V případě textu má nicméně lehce navrch Xperia P, která text vykreslí ostřeji, čímž zlepší následnou čitelnost. Na druhou stranu některé makro fotografie dopadly lépe pro Xperii S, tentokrát většinou díky vyššímu rozlišení.

Noc

Absence xenonového blesku zapříčiňuje nekvalitní záběry v noci. LED dioda nijak zvlášť nepomáhá, a tak se připravte na zašuměnou podívanou. Zatímco Xperia S noční fotografie halí spíše do chladnějších barev, Xperie P jde opačným směrem a snímky mají teplejší barvy.

Zhodnocení

Co jsme se z dnešního foto souboje dozvěděli? Především, že fotoaparát Xperia S má slabý dynamický rozsah. Nedokáže dobře vykreslit scénu v horších světelných podmínkách, ani si poradit s přechody světla a stínu. Abych těch negativ nebylo málo, dalším neduhem je opravdu markantní komprese a agresivní zpracování obrazu v oblasti odstraňování šumu. Esko může mít rozlišení jaké chce, ale pokud jsou detaily na úkor komprese, je to leda marketingové lákadlo. Situace se částečně vyrovnává při fotografování v interiérech, kdy Xperia S dokáže na rozdíl od Xperie P udržet šum na uzdě, mírně navrch má také v případě makra. Uživatelům, kteří chtějí kvalitní snímky, mohu spíše doporučit Xperii P. Ta je kvalitním fotomobilem. Výsledné snímky jsou ostré, vyznačují se lepší úrovní detailů a lepší je i dynamický rozsah.

Levnější Xperia P nabídne lepší fotoaparát, než dražší Xperia S

Co vy čtenáři? Co se vám líbí z hlediska focení na schopnostech obou Xperií? Která Xperia podle vás fotí nejlépe a proč? Podělte se s námi i ostatními čtenáři o vaše názory.

Diskuze ke článku
xsarahdi
Ďakujem za pekné porovnanie ... ja mám stále dilemu ktorý si kúpiť ale misky váh boli stále naklonené na Pčko a tento test to len potvrdil.
Ako vždy ste "iný" ako konkurencia a nie len opisujete články ale prinášate aj vlastné nápady a hlavne sa venujete aj iným značkám ako Samsung alebo Apple. A aj modelom cenovo viac prístupným širšej verejnosťi a nie len TOP modelmi za 500€.
Ešte raz veľké DIK za toto porovnanie,skvelý nápad.
JURRy
Prichodem ICS by se měla kvalita foťaku trošku změnit.(doufám že k lepšímu)
Tomason
oba dva modely nefotí špatně,byt určitě lépe fotí Xperia P.

u snímků NOC by vám nepomohl ani xenonový blesk,každopádně snímky jsou hodně poznamenané šumem,až mi přijde že jste nezapnuli k tomu určený noční režim.

dále v interieru bez blesku u prvního snímku by to chtělo pevnější ruku,je to lehce mázlý,ale stane se.

každopádně díky za moc pěknou srovnávačku!!
Martin
No, sam jsem taky resil, jestli vzit P nebo S, nakonec jsem vybral P kvuli kompaktnejsim rozmerum, kovovymu telu a displeji WhiteMagic. Po chvili pouzivani jsem ale z telefonu celkem zklaman :/ Telefon se rozhodne netvari, jako ze by byl z kovu, je hodne lehky a i na dotek byste v prvni chvili nepoznali, ze to neni plast. Take mi prijde zvlastni, ze tlacitka na boku telefonu jsou z plastu a ne taky z kovu, jako je tomu napriklad u iPhonu. Pusobi to dost lacine. Jinak konstrukce dobra, nic nevrze, perfektne slicovano, dobre sladena barva kovovych a plastovych casti telefonu. Presto u me konstrukce celkove zklamanim, asi jsem mel prehnana ocekavani. Cekal jsem zpracovanim takovy iPhone s Androidem uvnitr. iPhone je v tomhle ohledu ale bohuzel o tridu vys. Prestoze je telefon z kovu a je urcite pevnejsi nez vetsina telefonu, na dotek i na "poklep" se opravdu neda od klasickeho plastaku poznat. Pokud byste nevedeli, ze je telo z hliniku, asi by vas to samotne pri uchopeni telefonu do ruky ani nenapadlo. Takze pro koho je hlavnim tahakem Xperie P unibody telo z kovu, rozhodne doporucuji jit nekam vyzkouset, at pak nejste zklamani :)

Za daleko vetsi problem ale osobne povazuji prave displej. Venku perfektni citelnost, jemnost dostatecna, ale podani bile je katastrofa. Sam jsem si toho vsimnul uz u par videi na Youtube, ale myslel jsem si, ze je treba jen stazeny jas, nebo ze to v realnem provozu nebude tak zretelne. Bohuzel to zretelne je, a to dost vyrazne. Pri jakekoliv urovni jasu je bila opravdu hodne do zluta, pri prohlizeni webu je to naprosto zrejme. Nazvat takovy displej WhiteMagic chce skutecne odvahu :D Stejne tak odstiny zlute jsou dost divne, obecne takove dozelena. Pekne je to videt na tehle strance http://de.m.wikipedia.org/wiki/Gelb . Na Xperii P vypadaji ty odstiny vsechny stejne, a sice jako ten v levem hornim rohu. Ono se to zda jako malickost, ale kdyz pak treba misto klasicky zlutych smajliku vidite zelenozlute ksichty, vypada to dost divne :D Myslim, ze za to muze prave pouzita technologie RGBW, a ze tedy softwareova oprava nejspis nebude mozna :/

Takze abych to shrnul - ze dvou veci, na ktere jsem se u P nejvic tesil, tj. displej a zpracovani, jsou pro me obe spise zklamanim. Zvazuju proto, ze telefon jeste vratim, zkousnu vetsi rozmery eSka a pujdu do nej, protoze v ostatnich ohledech je jednoduse lepsi. Sice tam hrozi zlute fleky na displeji, ale tady je displej zluty cely :D

Samozrejme, nekomu mohou tyto vady pripadat jako malichernosti, nekdo si jich ani nevsimne. Chtel jsem spis poradit tem, kteri se take rozhoduji mezi S a P, na co se zamerit, a bud si rict, ze mi to nevadi, nebo se poohlednout jinde ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze