Souboj 3 Mpx fotomobilů: Nokia N73, N93 a SE K800i

3

Server Newmobile.nl srovnal fotografické možnosti a schopnosti tří 3 Mpx telefonů. Spolu s nimi do testu přidali také u nás neprodávaný 5 Mpx fotomobil od LG. Jak si vedli jednotliví "soutěžící" a jak dopadly snímky z jejich fotoaparátů?


srovnávaná čtveřice fotomobilů - zleva: Nokia N93, Nokia N73, LG KG920 a Sony Ericsson K800i

Z celkového srovnání vyšel nejlépe Sony Ericsson K800i, který si nejlépe poradil s kontrastními místy na snímcích, nabídl největší míru ostrosti bez zubatých hran a má bezkonkurenčně nejlepší blesk. Recenzenti také chválili intuitivní nabídídku. Naopak kritiku si zasloužil za problémy s focením v protisvětle a jednoznačně nejhorší video.


srovnávací fotografie: 1.barevné podání zelené a kontrast ---2. ostrost a "zubatost" okrajů --- 3.přepaly na figuríně

Na druhé místo můžeme zařadit těsně Nokii N93. Spolu s N73 má prakticky shodné podání barev, kontrast, ostrost i vyvážení bílé. Díky největšímu objektivu boduje v tmavých scénách, přičemž snímky nezahaluje do mlhy. Oproti K800i má však v detailu horší ostrost a mírně zubaté okraje. Její LED dioda je z celého kvarteta nejslabší. Naopak bezkonkurenčně nejlepší je snímání videa.


Protisvětlo pronikající přes okna dělalo největší problém Sony Ericssonu --- Noční scéna mu naopak vyšla nejlépe

Nokia N73 skončila těsně na 3.místě, hlavně díky horší ostrosti, přepalování a výrazně zubatým okrajům předmětů. Na velkých polochách stejné barvy (typicky tráva) jsou také vidět artefakty a komprese. Naopak celkem dobře si telefon poradil s protisvětlem a s nočními snímky. Ačkoliv mají mírně nepřirozené barvy, nabízí nejlepší detaily. Při porovnávání intenzity blesku se LED dioda N73ky zařadila na 2.místo (za SE K800i), stejně tak jako v případě nahrávání videa (za N93)


Noční scéna --- test síly blesku

Nejhůře vyšel ze srovnání LG KG920, který, ačkoliv je vybaven 5 Mpx snímačem, produkoval nejhorší snímky. Zde je jasně patrné, že rozlišení není vše. Telefon měl největší problémy s barevnou věrností, snímky vůbec neodpovídaly skutečnosti. Špatná je také ostrost snímků v detailu. Ačkoliv je (stejně jako SE K800i) také vybaven xenovovým bleskem, zařadil se při srovnávání intenzity až na 3.místě za obyčejnou LED diodou u N73. Recenzenti také kritizovali ovládání a nahrávání videa, které je však stále lepší než u SE K800i.

Celkové pořadí

1. Sony Ericsson K800i
2. Nokia N93
3. Nokia N73
4. LG KG920

Tip: přečtěte si podrobnou recenzi Sony Ericssonu K800i

Kompletní srovnání včetně snímků v plném rozlišení naleznete zde.

Zdroj: newmobile.ne

Diskuze ke článku
jursur
Tohle může napsat jenom kretén. N73 je nejlepší 3Mpix fotomobil, SE K800i může jít do prdele!!! Ty ostatní ani nestojí za řeč. Carl-Zeiss mluví za vše!
a ti si slepi
co si slepi ved tie fotki n73 su najhorsie a naopak k800i je najlepsi ved je to vidno aj ked fotili z bliska a ten bicikel v tme na tom to bolo tiez jasne vidno ze tu nema supera
Culibrk
Kdybych nedostal N73 jako služební, hodne bych litoval koupě:
- černá není černá, ale tmavě fialová
- Automatické vyvážení barev prakticky nefunguje. Světle zelená nebo slonová kost vyjde vždycky jako bílá a cosi do modra.
- Automaticky přepočítává kontrast na maximum, takže fotka krásně modré oblohy udělá něco jako konec světa před bouřkou, opět přebažuje tmavě fialová.
- Není možnost nastavit úroveň komprese
- a další
Tohle je mnohem horší foťák, než má stará D750i. Ostatně - Nokia je zaměřena na lamy, kteří koupí šrot jen proto, že Carl nebo Nokia. O ovládání tohoto krámu by se taky daly napsat romány. Takže díky za objektivní recenzi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze