Sony Xperie 1 III a 5 III jsou vlajkové lodě neznající kompromisy

26
Sony Xperie 1 III a 5 III jsou vlajkové lodě neznající kompromisy
Fotografie: Sony
  • Lákadlem budou velké OLED displeje se 120Hz obnovovací frekvencí
  • Nasazen je u obou novinek Snapdragon 888
  • Nechybí 3,5mm jack, zvýšená odolnost či rychlé nabíjení
  • Na českém trhu se novinky objeví až zkraje léta

Před malou chvílí byly světu představeny vůbec první nové Xperie roku 2021. Společně s vlajkovým modelem Xperia 1 III jsme se poněkud překvapivě a brzy dočkali také menší Xperie 5 III. Oba kousky jsou si výbavou velmi podobné a liší se jen v drobnostech. V každém případě můžeme úvodem říci, že před sebou máme dvojici skvěle vybavených mobilů, kterým je slovo kompromis cizí.

Xperia 1 III má jediná na světě 4K OLED displej se 120 Hz.

Začněme vzhledem, který se sice u Sony výrazněji nemění, ale nadále lze hovořit o jisté formě originality. Nové Xperie od konkurence spolehlivě poznáte. Sony se drží spíše hranatějšího vzhledu a například ani po letech nepodléhá módním trendům. Xperie tak nemají žádný výřez nebo snad průstřel. Díky poměru stran 21:9 jsou nové Xperie mírně protáhlé a nijak široké, z čehož plyne jediné, poměrně dobře se drží v jedné ruce. Je již nepsaným pravidlem, že lépe vybavené Xperie odolají vodě a prachu a i dnešní duo se může pyšnit stupněm krytí IP68.

Sony Xperia 5 III
Sony Xperia 5 III

U displejů si Sony připisuje drobné prvenství. Xperia 1 III disponuje 6,5palcovým 4K OLED displejem se 120Hz obnovovací frekvencí. Tato kombinace je v telefonech vidět úplně poprvé. O ochranu se pak stará nejmodernější sklíčko Gorilla Glass Victus. Xperia 5 III je menší a vystačí si s 6,1" OLED panelem se 120Hz obnovovací frekvencí a „jen“ Full HD+ rozlišením. Změna nastala u krycího sklíčka, kde je nasazeno Gorilla Glass 6, přičemž je i na zadní straně, a to v případě obou modelů.

Novinkám nechybí 3,5mm jack.

Vizuální zážitek se budou nové Xperie snažit vyšperkovat také zvukem. Asi nepřekvapí, že jsou obě vybaveny stereo reproduktory. Mnohem zásadnější informací však je, že oběma nechybí 3,5mm jack. Ten se hodí nejen pro poslech hudby, ale například i pro připojení mikrofonu při nahrávání videí. V tomto ohledu si Sony zaslouží velkou pochvalu, neboť většina konkurentů se jacku bezdůvodně zbavila.

Sony Xperia 1 III
Sony Xperia 1 III

Menším překvapením mohou být baterie. Sony se rozhodně nežene za velkými kapacitami, obě novinky mají identickou baterii s kapacitou 4 500 mAh, což může zaskočit především u větší Xperie 1 III. Japonský výrobce na tom však s výdrží nikdy nebyl vyloženě špatně. V letošním roce Sony zapracovalo na rychlejším nabíjení a podporuje výkon 30 W. V praxi to znamená, že 50 % kapacity baterie bude dočerpáno za 30 minut. Dostalo se také na bezdrátové nabíjení, avšak pouze v případě Xperie 1 III.

Nouzi nebudete mít rozhodně o výkon, protože Sony vždy sáhne u vysoce postavených Xperií po tom nejlepším. Tentokrát je v obou nových modelech nasazen Snapdragon 888. Interní 256GB paměť je pak doplněna i slotem pro paměťovou kartu. Xperia 5 III si vystačí s polovičním úložištěm. Odlišnost je i u operační paměti, kdy Xperia 1 III disponuje 12GB RAM a Xperia 5 III 8GB RAM. Nepřekvapí přítomnost nejnovější verze operačního systému od Googlu, tedy Androidu 11.

Sony Xperia 5 III
Sony Xperia 5 III

Tradičním zaměřením telefonů Xperia je fotografování. Pro tyto účely jsou obě novinky vybaveny třemi fotoaparáty: klasickým širokoúhlým, ultraširokoúhlým a samozřejmě teleobjektivem. Mimochodem jde o vůbec první telefony na světě, které nabízejí variabilní teleobjektiv v kombinaci se snímačem Dual PD, který přináší ohniskovou vzdálenost až 105 mm. Ty dále doplňuje rychlý autofokus, který za svou svižnost vděčí snímači Dual PDAF. Při přepínání mezi 70mm a 105mm objektivem dochází k velmi rychlé úpravě zaostření. U letošních modelů je novinkou funkce Basic Mode ve Photography Pro, která umožňuje rychlý přístup k celé řadě fotografických funkcí, jež se snadno používají, včetně dotykového tlačítka závěrky, portrétní orientace snímku, uměleckého efektu bokeh, panorama a další.

Důraz je kladen také na kvalitní záznam videa, který je například umožněn i v případě zpomalených záběrů. Ty lze natáčet ve 4K rozlišení se 120 snímky za vteřinu. Záznam je umožněn i ve filmovém poměru stran 21:9, a to se snímkovacími frekvencemi 24 FPS, 25 FPS, 30 FPS a 60 FPS.

Pohled na výbavu dává jasně tušit, že nové Xperie budou vyhovovat všem, kteří od telefonu chtějí maximum funkcí a ideálně žádné kompromisy. Potěší proto zpráva, že se s oběma modely počítá pro český trh. Xperia 1 III dorazí v černé a fialové, zatímco Xperia 5 III v černé, růžové a zelené. V tuto chvíli ještě nejsou oznámeny ceny, avšak lze očekávat, že minimálně u Xperie 1 III bude startovací cena podobná jako u její předchůdkyně, tedy značně nad hranicí 30 tisíc korun. Kaňkou na kráse bude ale především dostupnost. Obě novinky k nám mají dorazit až během letních měsíců.

Technické parametry Sony Xperia 1 III

Kompletní specifikace
Konstrukce165 × 71 × 8,2 mm, 187 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ3 2021,

Technické parametry Sony Xperia 5 III

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 68 × 8,2 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,1" (2 560 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2021,
tisková zpráva,
Diskuze ke článku
Mara Studna
Mara Studna
Nádherný stroj a už se Těším,až ho půjdu předobjednat.Jen je škoda,že zase budu čekat do léta-no kdo si počká,ten se dočká!!!
lendelos
lendelos
ta 5ka vyzera super, ale preco nema bezdrotove nabijanie? Ak by to bol telefon za 10k cert ber ale toto je high-end!
Johan Nohaj
Johan Nohaj
Ten nadpis je uzasny, dava clanku naboj, nema chybu
Petr Wroblowsky
Petr Wroblowsky
Dva měsíce jsem se těšil na novou xperii 5 iii. Chtěl jsem podpořit jednu z mála né čínských značek, ale absence bezdrátového nabíjení u telefonu, který bude atakovat 30 tis je výsměch. Jinak opravdu hezké kousky. Škoda.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze