Sony Xperia Z1 naživo: první dojmy a videopohled z Berlína

48

Sony Xperia Z1. Honami. Pojmy samy o sobě, které nás vydatně zaměstnávaly uplynulé dny a týdny. Nyní je ale už vše oficiální a my jsme si mohli očekávanou Xperii Z1 vyzkoušet a zhodnotit pokrok, který Sony učinilo oproti Xperii Z. Jaké jsou tedy naše první dojmy? Nechybí také podrobný videopohled a fotogalerie.

Xperia Z1 unikala v podstatě v pravidelných intervalech mnoho týdnů před dnešním oficiálním představením a my jsme věděli prakticky vše už v momentě, kdy jsme vstupovali na stánek Sony na berlínském výstavišti. Kompletní představení telefonu včetně technických specifikací jste si mohli přečíst v našem podrobném preview, nyní vám přinášíme naše první dojmy.

Kovová, těžší a hlavně větší

Nové Sony Xperia Z1 je novou vlajkovou lodí výrobce a přímo navazuje na model Xperia Z. Oproti ní je větší, těžší a tlustší, ale vyvažuje to výrazně lepší baterií i fotoaparátem. Níže naleznete naše postřehy z používání telefonu

Sony Xperia Z1 – první pohled

  • V ruce působí Z1 o něco lépe než Xperia Z, a to díky zaoblenějším hranám. Telefon tak neřeže do ruky a díky větší tloušťce se i lépe drží.
  • Je opravdu škoda, že se Sony uchýlilo k zvětšení půdorysných rozměrů, to bylo opravdu zbytečné a Xperia Z1 je opravdu znatelně větší, přitom displej zůstal stejně velký
  • Při pohledu na údaj o hmotnosti jsem čekal větší šok, 170 gramů ale překvapivě ani v přímém porovnání s Xperií není až tak hrozná hodnota. Způsobená je zejména větší baterií, kovovým rámem a větším modulem fotoaparátu. Při potěžkání ale už Xperia Z1 celkově působí jako těžký telefon, na druhou stranu alespoň máte pocit, že něco držíte.
  • Při běžném držení v ruce si kovového rámu nevšimnete a Z1 v tomto směru působí stejně jako Xperia Z.
  • Nad displejem je ve sluchátku umístěna dioda, která v našem případě zeleně svítila při plném nabití. Nevíme ale, zda bude blikat při příchozích událostech. Je to ale pravděpodobné.
  • Telefon je opět voděodolný, krytky jsou řešeny prakticky stejně, jako u Xperie Z
  • Hardwarová spoušť fotoaparátu je zpátky a nachází se, jak se patří, v pravém dolním rohu.

Displej je lepší, ale ne o moc

Jako nejslabší článek předchůdce Xperie Z je často považován displej, který má sice špičkové FullHD rozlišení, ale horší pozorovací úhly a špatné podání černé barvy. Jak je na tom Xperia Z1?

  • Oba telefony jsme porovnali těsně vedle sebe a bohužel je nutno říci, že i přes slovutná marketingová označení jako je Triluminos se na první pohled displeje skoro neliší. Novější telefon má o něco živější barvy a lepší podání černé, pozorovací úhly, jsou také lepší, ale stále daleko za konkurencí s jinými IPS a SuperAMOLED displeji, což je škoda.
  • Jinak je ale displej pochopitelně špičkový, na pěti palcích naleznete FullHD rozlišení, což dává ve výsledku úžasnou jemnost.

Špičkový fotoaparát s nápaditými funkcemi

Kromě větší 3000mAh baterie je největším lákadlem samozřejmě fotoaparát s rozlišením 20,7 Mpx a mnoha zvučnými technologiemi, jako BIONZ nebo Exmor RS. Bohužel ale chybí optická stabilizace obrazu.

  • Kromě velmi dobré obrazové kvality, kterou pro vás ještě dnes vyzkoušíme, zaujme i mnoha chytrými funkcemi, které jsme vyzkoušeli ve videu a vy se na ně můžete podrobně podívat právě v něm. Díky Info-eye telefon automaticky rozpozná například památku nebo víno podle etikety a zobrazí vám příslušné informace. Vyzkoušeli jsme i Social live, tedy real-time sdílení natáčeného videa na Facebook, opět se podívejte na video, jak to v praxi funguje. Překvapivě dobře. Velmi rychlé a plynulé je i kontinuální snímání, kdy Xperia Z1 pořídí 61 snímků ve dvou vteřinách a vy si vyberete ten nejlepší.

Celkově se nám Xperia Z1 hodně líbila. Sony vylepšilo, co se dalo, náhodě neponechalo tentokrát například výdrž baterie a fotoaparát by měl být opravdu špičkový. Zamrzí stále ne zcela špičkový displej, jinak ale Xperia Z1 nezklame a naopak silně zaujme.

Srovnání s Xperií Z, Xperií Z Ultra, Nokií Lumia 925 a HTC One

Technické parametry Sony Xperia Z1

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 74 × 8,5 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
Durus
Kvalita displeju? To je velmi zaludna otazka. Dokonale zobrazenie ciernej je v podstate uplna kravina a v realnom svete sa cierna nevyskytuje, takze aj pouzitie na displeji je absolutne zbytocne, ba dokonca skodlive. Onmoho dolezitejsie pri podani farieb je zobrazenie bielej. Cim dokonalejsiu bielu dokaze displej zobrazit, tak tym dokonalejsie farby dokaze ,,namiesat,, Amoledy v realistickom zobrazeni docela zaostavaju, je to videt aj na videu od Jara B, ked zaber zo zimneho prostredia je na S4 sfarbeny do cervena a takychto farebnych prichuti maju amoledy neurekom. Paradoxne su ale komercne uspesnejsie a nemam im to za zle, nie kazdy vyzaruje od displeju realne farby.
JaroB
Normálne nechápem o čom to tu píšete o tom displeji ! SONY používa tak isto IPS displej ! Je to to Triluminos IPS displej ako má Xperia ULTRA a VAIO PRO alebo VAIO DUO. Ste asi jediný na svete ktorý napísali takúto hovadinu, že "pozorovací úhly jsou ale stále daleko za konkurencí s IPS a SuperAMOLED displeji"

http://www.phonearena.com/news/Sony-Xperia-Z1-vs-Samsung-Galaxy-S4-First-look_id47047
http://www.phonearena.com/news/Sony-Xperia-Z1-vs-LG-G2-First-look_id47051
http://www.phonearena.com/news/Sony-Xperia-Z1-vs-HTC-One-First-look_id47050
http://www.gsmarena.com/sony_xperia_z1_ifa_2013-review-977p3.php

A čo sa týka fotiek možno bude fakt fotiť dobre http://www.sonymobile.com/global-en/legal/testresults/xperia-z1/#camera-overall
Jaroslav Dušek
Jaroslav Dušek
Som displejem bych to tak tragicky neviděl. Kdyby Sony použilo tmavé tapety tak by ten displej nevypadal vedle konkurence tak mndle.
Vladimir Woloďka Petija
Vladimir Woloďka Petija
Sklamalo ma, ze je vacsia. Inak super

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze