Sony Xperia Z1: unikly kompletní specifikace (17x aktualizováno)

Japonské Sony se nadechuje k razantnímu útoku na konkurenci. Po představení tabletofonu Xperia ZU, se již brzy dočkáme modelu pod kódovým označením Honami. Je libo 20megapixelový fotoaparát s obrazovým procesorem BIONZ či záznam videa ve 4K rozlišení? Vše podpoří procesor Snapdragon 800 či pětipalcový FullHD displej.

Aktualizováno 4. 9. 2013

Doslova pár hodin před oficiálním představení jsme se dočkali úniku tiskové zprávy Sony, kde jsou odhaleny kompletní specifikace, které víceméně potvrzují vše, o čem v tomto článku dlouhé týdny spekulujeme. Nepotvrdilo se však lákadlo v podobě 4K videa. Všechny známé specifikace naleznete v naší přehledné tabulce pod článkem. Ke kompletnímu odhalení dojde dnes v 16:30 na veletrhu IFA 2013 v Berlíně.

Technické parametry Sony Xperia Z1

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 74 × 8,5 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2013,

Aktualizováno 3. 9. 2013 - tiskové fotografie

Den před oficiálním představením se na internet dostávají fotografie tiskové kvality, které Sony posléze oficiálně zveřejní. Nic nového už nám však neukazují, vše co jsme mohli, jsme již viděli.

Aktualizováno 29. 8. 2013 - velmi kvalitní fotografie

Možná jste už z neustálých úniků, které mají v názvu Z1 nebo Honami, už unavení, ale tento stojí za to, to vám slibujeme. Čínský server totiž zveřejnil dosud nekvalitnější snímky Xperie Z1, kterou si tak můžeme prohlédnout ze všech stran. Odhalen byl 20Mpx fotoaparát s LED diodou a velikostí čipu 1/2.3". Všimnout si můžeme také krytek naznačujících odolnost nebo konektoru doku. Jak někteří pozorní čtenáři serveru pocket-lint.com upozorňují, jedná se zřejmě o snímky přesné makety určené pro distributory a prodejce, to nám ale vůbec vadit nemusí, protože fotografie odhalují prakticky všechna tajemství "Honami".

Aktualizováno 27. 8. 2013 10:50 - první video

Do odhalování se vložilo už i samotné Sony a po několika oficiálních obrázcích vypustilo vůbec první video, na kterém můžeme Xperii Z1 vidět. Nevidíme ji nikdy celou, vždy jen konkrétní záběry na detaily, nicméně o podobě si obrázek můžeme udělat poměrně snadno. Jak se vám novinka, která se představí 4. září, líbí?

Aktualizováno 27. 8. 2013

Titul nejvíce profláklého zařízení před oficiálním představením asi získá Xperia Z1 od Sony. O chystaném telefonu víme vše a v podstatě každý den jsme svědky úniku nových fotografií. Dnes se můžeme detailně podívat na bílou variantu a to ze všech možných stran. Asi nejzajímavější je pohled na spodní stranu, kde je odhalen velký průduch hlasitého reproduktoru.

Aktualizováno 26. 8. 2013

Máme tu pondělí a Sony pokračuje v lákání na svůj připravovaný model Xperia Z1. Že bychom se dočkali nového obrázku každý všední den? Uvidíme. Každopádně po odemykacím tlačítku a voděodolnosti se Sony zaměřilo na fotoaparát a odhalilo roh zadní strany, kde se nachází čočka fotoaparátu, LED dioda a také písmeno G značící použití G objektivu, který Sony používá u svých fotoaparátů. S čím přijde Sony zítra?

Aktualizováno 25. 8. 2013

Po několika oficiálních teaserech tu máme další uniklý obrázek zachycující tři barevné varianty chystané Xperie Z1. Na internet se dostaly také snímky kovového rámu chystané novinky. Začínáme přemýšlet, jestli se už opravdu nejedná o nejvíce uniklý telefon před oficiálním představením.

Aktualizováno 23. 8. 2013

Sony se počínaje včerejším dnem rozhodlo, že začne lákat na svůj nový model Xperia Z1 (Honami). Zatímco včera jsme se dočkali pouze detailu boční strany, dnešní obrázek je o poznání zajímavější. Xperia Z1 se totiž zařadí do rodinky telefonů se zvýšenou odolnosti proti vodě a zřejmě také prachu. To se spolu s kvalitním fotoaparátem jistě hodí. Již nyní jsme zvědaví, co dalšího Sony na svém Twitteru prozradí.

Aktualizováno 22. 8. 2013

Po týdnech spekulací, kdy jsme žili pouze z tajných úniků a spekulací, se dnes dočkáváme něčeho oficiálního. Sony na svém Twitteru zveřejnilo vůbec první obrázek chystaného modelu Xperia Z1, který je však známější pod označením Honami. Zveřejněný obrázek zachycuje pouze malý detail, na kterém vidím pravou boční stranu s typickým odemykacím tlačítkem pro letošní Xperie. Do oficiálního představení zbývají necelé dva týdny a jsme zvědaví, zda Sony nezůstane pouze u jedné lákající fotografie.

Aktualizováno 20. 8. 2013

Doposud chystanou novinku známe jako Xperii Honami, případně Xperii i1. Nyní však unikají informace o tom, že finálním názvem bude Xperia Z1. Tím by japonské Sony sjednotilo svou rodinku pod názvem Xperia Z. Mimo to jsme se dočkali také dalšího úniku obrázků. K představení dojde již 4. září 2013 v Berlíně.

Sony Xperia Z1 (Honami)

Aktualizováno 19. 8. 2013 - testovací snímky

Na internetu se dnes objevily testovací snímky, které byly pořízeny Xperií Honami. Nejde nicméně o plné rozlišení, které bude činit 20,7 megapixelů, ale o širokoúhlou variantu, kdy je k dispozici maximálně 8 megapixelů. Na paměti rovněž musíme mít fakt, že všechny fotografie byly pořízeny na předprodukčním kousku a finální kvalita se velmi pravděpodobně bude lišit. První snímek zachycující pláž s východem slunce navíc není k dispozici v plném rozlišení.

Testovací snímky - Sony Xperia Honami

Aktualizováno 15. 8. 2013 - bílá varianta

O své slovo se po pár dnech opět hlásí budoucí fotomobil od Sony, Xperia Honami. Vůbec poprvé však vidíme živé snímky bílé verze modelu Honami a rovnou také porovnání s iPhone 5. Kromě dalších detailních snímků, které si můžete prohlédnout níže, se na veřejnost dostal i snímek, který zachycuje prezentaci, ve které je potvrzeno, že Xperia Honami dokáže nahrávat video záznamy v rozlišení 4K. Samotný fotoaparát pak samozřejmě nabídne maximální rozlišení 20,7 megapixelů. V tomto rozlišení půjde o poměr stran 4:3, pokud preferujete širokoúhlé fotografie, budete muset zvolit osmimegapixelové rozlišení.

Sony Xperia Honami v bílé variantě
Sony Xperia Honami natočí video ve 4K

Aktualizováno 12. 8. 2013

První únik fotografie z Xperia Honami je tady. Pokud se však těšíte, že prozkoumáte detaily, musíme vás zklamat. První fotografie se dostala na Picasu a není možné ji stáhnout. Potvrzuje nám však kódové označení telefonu a tedy to, že byla pořízena právě modelem Honami. Stvrzeno je například i rozlišení 20,7 megapixelů.

Aktualizováno 8. 8. 2013

Příchod fotomodelu od japonského Sony, Xperie Honami, se nezadržitelně blíží. Nyní to dosvědčují únik několika teaserů, které sice nevypustilo samo Sony, ale zřejmě to mělo nebo ještě má v plánu. Kromě data představení, které je stanoveno na 4. září, můžeme vidět také několik detailů telefonů. Ty vypadají více zaobleně než na obrázcích, které jsme viděli doposud.

Uniklé teasery na chystaný model Xperia Honami

Aktualizováno 30.7.2013

Na internetu začínají kolovat screenshoty z benchmarku programu GFXBench. Kromě ohromujících výsledků nás bude spíše zajímat, jaká hardwarová výbava se schovává v připravované novince. Není žádným velkým překvapením, že se jedná o jeden z nejvyspělějších čtyřjádrových procesorů současnosti Snapdragon 800 s grafikou Adreno 300.

GLXBench ukazující na hardwarové specifikace Honami

Dalším překvapením, tentokrát ne v kladném slova smyslu, je přítomnost Androidu 4.2.2 a ne novější verze 4.3. V době kdy se zařízení dostane na trh, by se mělo již počítat s nejnovější verzí. Snad ale opravdu prodejní verze telefonu již vstoupí do prodeje s Androidem 4.3. Nakonec další informace obsažená v testu potvrzuje dotykový displej s FullHD rozlišením. Nová super-Xperia bude představena už zhruba za měsíc na veletrhu IFA v Berlíně, kam se chystá i naše redakce.

Aktualizováno 26. 7. 2013

Fotomobil od japonského Sony se blíží. Z dřívějších úniku informací už známe jeho podobu i takřka celou výbavu včetně podrobností o fotoaparátu. Projděte si proto tento článek celý. Dnes se objevilo několik nových fotografií. Na prvních dvou máme možnost vidět srovnání Xperie Honami spolu s vlajkovým modelem Xperia Z. Honami bude, zdá se, o něco vyšší, ale zřejmě také nabídne pětipalcový displej.

Xperia Honami a porovnání s Xperií Z

Další série fotografií zachycuje spuštěnou aplikaci fotoaparátu a můžeme se tak znovu podívat na inovované prostředí.

Prostředí fotoaparátu

Aktualizováno 16. 7. 2013

Po několika dnech opět slyšíme o připravovaném foto mobilu od Sony, Xperii X1i Honami. Nové specifikace odhaluje server eprice.com.tw. Dozvídáme se například, že velikost snímače fotoaparátu bude 1/2,3", což je podstatně více, než se uvádělo v dřívějších spekulacích. Dále je uvádeno použití G objektivu a znovu se zmiňuje obrazový procesor BIONZ, který Sony používá ve svých zrcadlovkách. Vše by se mělo dít na pětipalcovém FullHD displeji. Takt procesoru Snapdragon 800 bude nastaven na 2,2 GHz. Interní 16GB paměť bude rozšiřitelná paměťovými kartami. Zvýšená odolnost již je známa, ale baterie s kapacitou 3000 mAh by měla potěšit každého. K představení tohoto očekávaného modelu by mělo dojít 4. září v Berlíně.

Původní informace z 2. 7. 2013

O modelu Xperia Honami se spekuluje již delší dobu, nicméně nyní již vše dostává finální podobu. Mělo by jít o návrat japonského výrobce mezi fotomobily, neboť plánovaná novinka by se měla pochlubit 20 megapixelovým snímačem, který nabídne velký 1/1,6 senzor a možná také obrazový procesor BIONZ, který výrobce používá ve svých zrcadlovkách. Aby toho nebylo málo, nově se objevila informace, že by nová Xperia měla zvládat záznam videa ve 4K rozlišení, půjde tedy přibližně o 4000 x 2000 pixelů.

Pravděpodobná podoba Sony Xperia Honami

V další výbavě se spekuluje o procesoru Snapdragon 800, 2 GB RAM a použití Androidu 4.2.2 Jelly Bean. Úhlopříčka displeje není známá, ale bude se zřejmě pohybovat kolem hranice pěti palců. Lehce přepracované bude prostředí, ze kterého unikly první screenshoty. Prozrazují například funkci neomezeného streamování hudby v aplikaci Walkman či nové třídění aplikací. Inovací by měla projít i aplikace fotoaparátu, kam Sony plánuje přidat rozšířenou realitu.

Inovované prostředí
Rozšířená reality v aplikaci fotoaparátu

Jaká výbava se nakonec potvrdí, bychom mohli zjistit již pozítří, kdy by Sony novinku mohlo v Paříži představit.

Zdroje: news.mydrivers.com, pocket-lint.com, blog.gadgethelpline.com, phonearena.com, xperiablog.net, xperiablog.net, unwiredview.com, gsminsider.com

Diskuze ke článku
Maroš
Myslím, že tám máte chybu. Adreno 300 ani nepoznám a keď už robia mobil s takým HW tak tam asi bude 330
Tommy
Nemyslim si, ze by to byly oficialni fotky z Honami. Vzdyt jsou to fotky z nejaky japonsky hospody :-D
Oliver
Mno tak sa mi to vidi, ze tie uniky fotiek samotneho telefonu boli prave (minimalne tie biele co tam ma ta zena modre nechty :D )... Z coho sa da teda uz teraz usudit jedna chyba a sice, bude to velmi velka tehla s dost sirokymi okrajmi okolo displeju.... Ved uz aj velke Ztko bude oproti tomuto mensie. Skoda, ak velky displey tak aspon cakam male okraje, ale toto je velky displey s velkymi okrajmi = velka tehla proste :D

Teraz ma uz zaujima teda ten display, ci bude fakt Triluminos, co by bolo super a kvalita fotiek, o ktorej si iluziu nerobim, kedze vacsinou to je tak, ze ak dobre telefon foti tak vyrobva ten cip nenatrepe do tenkeho tela. Tu je tenke telo ala Zko cize konkurencia takej 1020 to urcite nebude. Mozno 925ky.

Neviem, nejak po tom co som bol na tento telefon nateseny tak zo mna to nadsenie opadava, a skor bude asi zaujimavy novy iPhone, popripade sa tesim este hodne aj na novy Nexus.
Ryo2
S čím přijde Sony zítra? Možná by to chtělo xenon ! Jestli to má být mobil s kvalitním fotoaparátem,chybějící xenon to dost zabíjí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze