Sony Xperia Z1 představena: 20 Mpx, Snapdragon 800 a voděodolnost

46

Japonské Sony před malou chvílí představilo svůj nejnovější model z prémiové řady Z. Xperia Z1 by ráda navázala na éru fotomobilů, kterou byl výrobce známý ještě za dob Sony Ericssonu. Sony použilo G senzor, velký čip a připravilo porci 20 megapixelů. Dále nechybí pětipalcový s rozlišením 1920 × 1080 pixelů, silný procesor, LTE či zvýšená odolnost.

Na veletrhu IFA 2013 v Berlíně, kde se naše redakce právě nachází, představilo Sony novou Xperii Z1. Dlouze očekávaný model, o kterém jsme v průběhu uplynulých týdnů věděli předem takřka vše. Dnes odpoledne je ale vše zcela oficiální a my se můžeme podívat, jak si samotné Sony představuje prémiovou Xperii. Tak ji totiž samo označuje.

Osvědčený design

V posledních letech se zdá, že jednotliví výrobci hledají svůj designérský střih a ten následně aplikují na většinu svého portfolio. To můžeme sledovat u Samsungu, HTC a letos také u Sony. Xperia Z, Xperia Z Ultra a nyní také Xperia Z1. Jejích společným jmenovatelem jsou ostré hrany, sklo z čelní i zadní strany a méně pohodlné držení v ruce. Rozměry Xperie Z1 činí 144 × 74 × 8,5 milimetrů. Jde víceméně o shodnou velikost, kterou můžeme vidět u Xperie Z. Potěší pak především malá tloušťka. Naopak hmotnost narostla na 170 gramů, což ale s ohledem na nadějný fotoaparát s velkým čipem není až tak moc.

Sony Xperia Z1 - oficiální fotografie

Rovnou přejděme na boky přístroje, kde mohou zaujmout krytky konektorů. Jediný nechráněný je hudební 3,5 mm jack. Pozornost si v rámci menší odbočky od krytů zaslouží hardwarová spoušť fotoaparátu. Ale nyní již zpět ke krytkám. Jak je u Sony poslední dobou zvykem, špičkové modely řady Xperia se chlubí zvýšenou odolností. A Xperia Z1 není výjimkou. Splňuje certifikaci IP55 a IP58, což je vůbec nejsilnější možná ochrana proti vodě. Můžete s ní tedy celé odpoledne strávit v bazénu a nic se nestane. Za toto Sony tleskáme.

Velký displej, silný procesor

Na čelní straně se vyjímá pětipalcový displej s rozlišením 1920 x 1080 pixelů. Jde o TFT panel s vylepšením Triluminos, které by mělo zajistit mnohem lepší podání barev. To by Sony hodně pomohlo, neboť ačkoliv nedělá vyloženě špatné displeje, je to jedna z oblastí, ze které se na výrobce snáší kritika.

Operačním systémem je dle očekávání Android 4.2.2 Jelly Bean, nad kterým bdí nadstavba od Sony. Tlačítka k ovládání systému jsou umístěna přímo na displej a částečně ubírají místo. Nicméně například při hraní her či sledování filmů tlačítka mizí a vy tak můžete využívat celou plochu. O pohon se postará čtyřjádrový procesor Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz. Jde o jeden z nejvýkonnějších procesorů, který v kombinaci se 2 GB RAM a grafickou akcelerací Adreno 330 zaručí možnost hrát i ty nejnáročnější hry. O plynulost prostředí bychom tak nemuseli mít obavy, neboť se Sony v tomto ohledu poslední dobou daří.

Velký displej a výkonný, byť úsporný procesor si vyžádají svůj přísun energie. Výrobce naštěstí adekvátně reaguje a v těle telefonu je ukrytá baterie s kapacitou 3 000 mAh. Pokud zohledníme výše zmíněnou tloušťku, jde o slušnou hodnotu. Nápomocen bude známý mód STAMINA, který dokáže výslednou výdrž protáhnout i o celý den. Samo Sony slibuje až 110 hodin poslechu hudby či bezmála 7 hodin sledování videa.

Bude fotomobilem?

Ambicemi Sony bylo představit telefon zaměřený na fotografování. A tak vůbec první informací, která začátkem prázdnin unikla, byla informace o fotoaparátu. Rozlišení se potvrdilo a Xperia Z1 nabídne 20,7 megapixelů při poměru fotografování 4:3. V širokoúhlém formátu bude muset stačit 8 megapixelů. Výrobce použil svůj vlastní G senzor viděný u špičkových fotoaparátů Sony. 28mm objektiv pak nabízí světelnost f/2.0. Potvrdila se také velikost čipu, která činí 1/2,38 palce. Poprvé Sony použilo také obrazový procesor BIONZ, který používá ve svých zrcadlovkách. Sony dodává, že kombinace všech technologií stojí za kvalitními fotografiemi, které snesou srovnání s těmi, které pořizují běžné kompakty. Xperia Z1 je však nabídne v tenkém a voděodolném těle.

Fotoaparát

Na vysoké úrovni mají být také snímky v šeru. Budeme jistě rádi, když tomu tak bude. Nicméně se v Xperii Z1 nevyskytuje xenonový blesk, který by u správného fotomobilu rozhodně neměl chybět, a který by mnohdy mohl velmi pomoci. Bohužel se budeme muset spolehnout jen na klasickou LED diodu.

Další lákadlem mělo být natáčení 4K videa. Jenže jak se zdá, šlo pouze o mylnou informaci. Maximálním rozlišením bude 1920 × 1080 pixelů. V každém případě bude video vyžadovat velké úložiště. V tomto ohledu se Sony mohlo vytáhnout více. Aktuálních 16 GB dnes nikoho nepřekvapí. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty, který se kamarádí i s 64GB kartou. Zmínit můžeme také čelní kamerku, která dostala do vínku tradiční dva megapixely.

K dispozici budou i další dvě barevná provedení

Další výbava

Další výbava už je letos v nejvyšších kategoriích tradiční. Datové přenosy zajišťuje Wi-Fi, GPRS, EDGE, HSDPA s maximem na hodnotě 42 Mb/s a kdyby to bylo přeci jen málo, podporuje Xperia Z1 také LTE. Nechybí Bluetooth v nejnovější verzi 4.0 a také čip NFC. Spojení s počítačem pomocí kabelu zajistí micro USB konektor s podporou standardu MHL, což znamená, že s patřičnou redukcí telefon propojíte s televizí přes HDMI konektor. Výčet bezdrátových technologií zakončíme přítomnost GPS a GLONASS, které se pojí s Google Mapami.

Sony Xperia Z1 bude dostupná ve třech barevných kombinacích. Tradiční černou a bílou doplní fialová varianta. Příchod na pulty obchodů je plánován již během září a předpokládaná cena činí 16 000 Kč.

Technické parametry Sony Xperia Z1

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 74 × 8,5 mm, 170 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát20,7 Mpx (5 248 × 3 936), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,2 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2013,
Diskuze ke článku
pepino
Pecka konečně se sony probudilo ,ty křápy od samsungu,lg a htc dostanou na prdel.
rumik
Nu uvidíme jaké z toho polezou fotky...potom se bude uvažovat koupě :)
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Teším sa na prvé recenzie :)
jana
Takže Sony Xperia z1 mini nebude?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze