Vyzkoušeli jsme nejnovější aktualizaci pro Sony Xperia Z: co přináší?

28

Sony Xperia Z od startu svého prodeje obdržela druhou aktualizaci. První aktualizace řešila pouze "náhlá" úmrtí telefonu, jinak nic podstatného nepřinesla. Druhá záplata ale přináší podstatně víc věcí. Zvyšuje výkon přístroje, prodlužuje pohotovostní výdrž, mění systémovou grafiku a navíc výrazně zlepšuje kvalitu fotek.

Mírným zklamáním je, že aktualizace přináší nezměněnou verzi Androidu 4.1.2 Jelly Bean s označením 10.1.1.A.1.253. Přeci jen brzy uplynou už tři měsíce od zahájení prodeje Xperie Z a výrobce stále nebyl schopen uvolnit aktualizaci na Android 4.2. A to se dušoval, že se jej majitelé dočkají co nejdřív. Na druhou stranu situaci zachraňuje uvolněním poměrně významné aktualizace, která obsahuje velké množství změn a novinek. Aktualizace je dostupná přes program PC Companion.

Sony Xperia Z - oficiální fotografie

Recenze Sony Xperia Z – Skleněná královna

Displej vypadá lépe

Mezi změny patrné na první pohled patří zrychlení výkonu systému. Během intenzivního testování telefonu jsem nezaznamenal žádný pád ani zpomalení. Xperia Z je asi v současnosti nejrychlejší zařízením s Androidem a co se týče optimalizace, ta je v tuto chvíli s novým softwarem plně dostačující. Vše je perfektně odladěné, svižné a sekání nebo čekání na provedení úkonu se nekoná.

Sony Xperia Z

Další významnou změnou je nová barva systémové grafiky. Mnohé recenze i majitelé Xperie Z si stěžovali na "vybledlé" barvy displeje a šedou, která byla trnem v oku snad každého majitele. Ze strany Sony to nebyl příliš šťastný krok, použitý displej tak nepůsobil zrovna dobrým dojmem. Pozadí systémových kláves i notifikační lišty se změnilo na černou barvu. Hned je to jiná podívaná.

Nová černá barva pozadí systémových tlačítek, vyvážení bílé displeje či možnost vypnutí notifikační diody

Celkem užitečnou novinkou je vyvážení bílé displeje. Dle vlastního uvážení je možné si zvolit barevné provedení displeje, přijde vám bílá barva jako šedá? Ke změně na bílou dopomůže vyvážení bílé. Sám jsem si poupravil toto nastavení a displej je nyní podle mého gusta.

Naopak zlepšení pohotovostní výdrže jsem nezaregistroval. Při mém používání mi Zetko vydrží stále jeden den, leckdy ani to ne. Překvapil mne STAMINA režim, který mi ukazoval odhadovanou dobu výdrže 4 dny. Skutečná až tak růžová bohužel nebyla. V této oblasti u mého kusu telefonu se nic nezměnilo.

Konečně dobře fotící Sony

Snímek vlevo je vždy pořízen a starším firmwaru a ten vpravo na novějším.

Fotoaparát se již nemusí stydět za své výsledky. Jak za denních tak i nočních podmínek kvalita pořizovaných fotek výrazně vzrostla. Snímky jsou ostřejší, mají lepší detaily a nepůsobí občas "rozmazaným" dojmem. Velikost je stále stejná, cca 3,5 MB na fotografii. S fotoaparátem jsem nyní skutečně spokojen. Aktuální výsledky jsou nyní konkurence schopné ve srovnání s těmi nejlepšími fotomobily.

Snímky jsou s novou aktualizací výrazně lepší. Zetko nyní dostalo pozvánku mezi nejlepší fotomobily na trhu

Mezi další drobné změny pak patří vypnutí notifikační LED diody, zlepšení citlivosti Wi-Fi nebo v nabídce fotoaparátu u zaostřovacího režimu "sledování objektu". A poměrně slušný výčet všeho co aktualizace obsahuje končí. Jak jste vy, naši čtenáři, spokojeni s novou aktualizací? Co říkáte na vylepšenou kvalitu fotek?

Technické parametry Sony Xperia Z

Kompletní specifikace
Konstrukce139 × 71 × 7,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostbřezen 2013,
Diskuze ke článku
Vyko
Mé zušenosti s aktualizací:
zdá se mi, že displej má celkově lepší barvy. Hlavně ve hrách se mi barvy zdají být plnější a ty původní obrázky na pozadí jsou téže lepší, ale možná mě jen klame ten černý pruh, ale to si zas nemyslím.

Dále k výdrží, tak ta se mi zdá také lepší, než předtím. Tento víkend jsme byli na chatě a telefon mi vydržel od rána do odpoledne druhého dne. A to jsem pořád něco fotil (k večeru i s bleskem), pak jsme se na ty fota a videa dívali, chodil jsem na facebook, celý den jsem pes bluetooth pouštěl muziku a displej byl nastaven na 100%. Vydržel den a půl!

U foťáku snad pomůžou k srovnání tyto fotografie - jedna pořízená před aktualizací a druhá ihned po. už jsem to sem jednou dával ale co.. http://leteckaposta.cz/uploaded/879228966
Orion
Konečně je to plnohodnotná vlajková loď se vším všudy. :)
DANXLV
Vyko: Na tých fotkách je zretelne viditelný rozdíl. Na prvej fotke je to rozmazáno (na stromoch vidno) a na druhém ostré. :)) Teď je to už brutálnej SMARTPHONE! :))
Mirek
Myslíte, že dostane xperia sp taky podobný update? Lepší fotoaparát by se jistě hodil :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze