Sony Xperia Z a Android 4.4 KitKat: uživatelské zkušenosti

48

Sony Xperii Z jsme pro vás otestovali již před více než jedním rokem, stále se ale jedná o zajímavý telefon, který má co nabídnout. Cena stále klesá a po pár měsících od aktualizace 4.3 Jelly Bean se dostavila aktualizace na Android 4.4 KitKat, která přidala „Zku“ na exkluzivitě. Nic ovšem není dokonalé a KitKat pro Xperii Z je toho bohužel důkazem.

Sony Xperia Z na oficiálních snímcích

Úvod

Recenzi Sony Xperie Z jsme vám přinesli již v březnu minulého roku, od té doby již byla sesazena z pomyslného trůnu vlajkové lodi společnosti Sony modely Xperia Z1 a následně Xperií Z2, která se do prodeje dostala teprve nedávno. Přesto se stále jedná o kvalitní telefon, který nabídne FullHD displej, 13Mpx fotoaparát nebo například čtyřjádrový procesor. Xperia Z byla navíc prvním modelem, který odstartoval zdařilou designovou linii Omni Balance, vhod přijde také voděodolná/prachuvzdorná a převážně skleněná konstrukce zařízení. Cena telefonu razantně klesla, i z tohoto důvodu se jedná o jedno z nejlepších zařízení v poměru cena/výkon.

Nepřehlédněte:

To, že je Xperia Z stále zajímavým telefonem dokazuje i snaha výrobce o jeho aktuálnost v oblasti softwarových aktualizací, již v lednu jsme vám přinesli podrobné dojmy na Android 4.3 Jelly Bean. V těch jsme víceméně pouze chválili, Xperia Z dostala s aktualizací novou sílu a také příjemně zvolené grafické prvky. Tím to však pro výrobce neskončilo a nedávno jsme vás informovali, že Sony vypouští aktualizaci na Android 4.4 KitKat. V den aktualizace také dorazila do našeho testovacího kusu.

Sony Xperia Z

Od té doby telefon s aktualizací KitKat podrobujeme detailnímu testování. Ještě než se ale pustíme do samotných dojmů z nové aktualizace, připomeneme si v několika základních bodech, čeho všeho se měla aktualizace dotknout podle prohlášení společnosti Sony. Následně se v článku pokusíme dotknout všech zmíněných bodů a samozřejmě přidáme další postřehy navíc. Zaměříme se také na to, jestli všechny zmíněné body souhlasí.

Aktualizace na Android 4.4 KitKat přináší

  • zlepšení výkonu optimalizace
  • vylepšení grafické nadstavby Xperia UI (designová inspirace prostředím ze Sony PlayStation 4)
  • podpora aplikace Lifelog a příslušenství SmartBand
  • pořízení screenshotu pomocí nabídky pro vypnutí zařízení
  • některé předinstalované aplikace jsou aktualizovány na nejnovější verze (namátkou Zprávy, E-mail, Smart Social Camera, STAMINA) – tyto aktualizace vylepšují jak funkčnost (např. u aplikace STAMINA), tak také design a prostředí (například u aplikací Zprávy a E-mail)

Instalace

Celkově měl balík aktualizace Androidu 4.4.2 KitKat (firmware 10.5.A.0.230) okolo 300 MB, stahování tedy rozhodně doporučujeme pomocí Wi-Fi. Pro instalaci je nutné, aby byl telefon dostatečně nabitý. Telefon také upozorní, že v průběhu aktualizace nebude dostupný pro hovory a informuje také o čase, který bude pro celkovou instalaci nové aktualizace potřeba.

Instalace Androidu 4.4 KitKat

Po odsouhlasení se telefon restartoval a spustil se proces instalace. V našem případě trvala celá akce zhruba 10 až 15minut, tedy poměrně krátkou dobu, záleží ale také na tom, jak moc je telefon zaplněn různými daty. Důležitou informací je, že po aktualizaci se nesmazala žádná data, tedy o obrázky, SMS zprávy ani nic podobného nepřijdete. Zálohu dat ale v každém případě jako vždy doporučujeme z důvodu možných problémů a komplikací při samotné instalaci nové verze operačního systému.

Prostředí a vzhled: vylepšení nebo zhoršení?

Po úspěšné aktualizaci jsme byli samozřejmě zvědavi na změnu grafického prostředí, i když v aktualizaci 4.4 KitKat nás moc novinek čekat nemělo. Změny se projevily už při startu zařízení, místo barevných vlnek se po vzoru nových Xperií startovací obrazovka převlékla do typické modré vlny. To je ale pouze drobnost. Další změny, které si všimnete ještě než se dostanete na úvodní plochy, je samotná zamykací obrazovka telefonu. Displej se stále odemyká (pokud samozřejmě nemáte nastaven vyšší stupeň zabezpečení, například gestem) pomocí přetažení, změnilo se však grafické pojetí. Stahovací roletku nahradily kolečka, jejichž velikost se mění v závislosti na rychlosti pohybu. Asi nemá smysl rozebírat, jestli byla změna nutná, každému se líbí něco jiného, někoho může nový design potěšit.

Uživatelské prostředí

Další změnou prošlo předinstalované téma „Air“. Přidala se možnost nastavit statickou nebo živou tapetu daného schéma. Asi nemusíme doplňovat, že „živá“ tapeta vybíjí baterii mnohem rychleji, i tak se ale najdou tací, kteří novou možnost ocení. Dalším problémem je snížení rychlosti běhu systému, což je vzhledem k už tak pomalému běhu problém, o tom však až později. Nabídka tedy stále zahrnuje šestici schémat (Air, Earth, Heat, Silk, Sunny a Vintage), dalších několik můžete stáhnout pomocí Sony Select. Sony si se schématy opravdu vyhrálo, změní nejenom tapetu, ale také některé grafické prvky, například spodní lištu ukrývající tlačítka pro ovládání systému. Novinkou je také průhledná lišta ovládacích tlačítek u všech předinstalovaných schémat, kdy tapeta zasahuje až do nejspodnější části displeje. To působí rozhodně efektně, černá lišta s ovládacími prvky už nezabírá místo a displej tak opticky působí „větším“ dojmem, i když je pochopitelně tato část stále věnována pouze ovládacím prvkům.

Uživatelské prostředí

Menu aplikací zůstalo také stejné, opět zde tedy nalezneme diskutabilní výsuvnou nabídku, ve které můžete aplikace seřadit, odinstalovat nebo se odkázat do Obchodu Play, případně Sony Select. Co je tedy v prostředí Androidu 4.4 KitKat pro Xperii Z úplně nové? Je to notifikační lišta. A my musíme bohužel konstatovat, že v tomto ohledu si mohlo Sony změnu ušetřit. Po stažení notifikační lišty totiž zjistíte, že je rozdělena na dvě karty – Oznámení a Rychlé nastavení. V původních verzích (4.2 a 4.3 Jelly Bean) byly rychlé přepínače součástí notifikační lišty, nyní se k rychlým přepínačům musíme přepnout, popřípadě lištu vytáhnout dvěma prsty (tedy tak, jak to známe u většiny konkurenčních smartphonů). Právě notifikační lištu většina uživatelů Xperií oceňovala právě pro snadnou dostupnost přepínačů, teď je tomu bohužel konec.

Uživatelské prostředí

Rychlých přepínačů můžete nově nastavit větší množství (konkrétně 16), což je samozřejmě pochopitelné, přepínače mohou zabrat celý displej, na rozdíl od verze 4.3 Jelly Bean, ve které se musely přepínače „smrsknout“ ve dvou řádcích. Jejich počet a pořadí upravíte snadno pod položkou „Upravit“, na výběr máte z celkem 17 možností. Na displej se vám tak, bez jednoho, vejdou všechny nabízené přepínače. Dalším problémem je ale také notifikace zapnutí/vypnutí daného přepínače. Ty jsou totiž bílé na černém pozadí, když jsou aktivované svítí, když ne, zešediví. I když se tato možnost může jevit jako nejideálnější, rozeznání aktivních a neaktivních přepínačů nám dalo zpočátku poměrně zabrat, zvláště pak, pokud máte jas displeje nastavený na minimum.

Sony Xperia Z totiž nedisponuje nijak zvláště kvalitním displejem, co se věrného zobrazení týče, proto je celý displej tak trochu nevýrazný. To je ale kapitola sama pro sebe, za to aktualizace od Sony samozřejmě nemůže, i když s tím tak trochu mohla počítat a aktivní přepínače odlišit třeba mírnou změnou barvy. Abychom však notifikační lištu pouze nekritizovali, Sony v nastavení přizpůsobení přidalo jednu položku navíc, která zajistí, že příchozí notifikace se mohou po stažení lišty automaticky označit jako přečtené bez toho, aniž byste je otevřeli. V některých případech (pro některé uživatele) se tato funkce může hodit, většina však tuto funkci stejně nechá deaktivovanou. Nastavit si také můžete, jaké indikátory se ve stavové liště budou zobrazovat (typicky Wi-Fi, Bluetooth, synchronizace, nastavený budík atd).

Aplikace Zprávy a E-mail

Mírných designových změn je samozřejmě více, výše jmenované však patří k těm nejvýraznějším. Grafickou změnou prošel také indikátor nabití, tedy ikona baterie. Ta se opět položila vodorovně (v Androidu 4.2 byl indikátor vodorovně, v Androidu 4.3 svisle), procenta nabití se však už nezobrazují vedle samostatně, ale přímo uvnitř ikony. S tím souvisí i změna indikace úsporného režimu STAMINA. Místo samostatné ikony se zobrazí pouze malý čtvereček se symbolem + uvnitř, který přímo sousedí právě s ikonou baterky. Další změnou prošla aplikace Zprávy, která nově nabídne trochu větší prostor pro psaní zprávy a také „příjemnější“ animaci odeslání zprávy, změny jsou tak opět pouze kosmetické a pokud se na ně přímo nezaměříte, ani si jich nevšimnete. Pro úplnost dodáme, že pod vypínacím tlačítkem si nově kromě možností vypnout telefon, nastavit režim v letadle a nastavení profilů našlo svoje místo také tlačítko pro vytvoření snímku/otisku obrazovky.

Rychlost: tak takhle ne

Opět se vrátíme na počátek spuštění telefonu s nainstalovanou aktualizací na operační systémem Android 4.4 KitKat, tentokrát však z pohledu rychlosti. Po prvotní instalaci nás rychlost telefonu doslova vyděsila. Odemknutí zařízení, snaha dostat se do menu, stažení notifikační lišty, procházení základních ploch, scrollování v nastavení... To vše trvalo až nesnesitelnou dobu a navíc trhaně, při snaze sesunout notifikační lištu se telefon dokonce na okamžik zasekl. Telefon jsme tedy restartovali a naštěstí většina problémů vymizela. Ano, většina. Některé problémy provází Xperii Z nadále. Například stažení notifikační lišty je mnohem pomalejší a zasekanější, než jak tomu bylo v prostředí Androidu 4.3 Jelly Bean.

Sony Xperia Z je s aktualizací KitKat pomalejší telefon

Také přepnutí karet, či stažení pomocí dvojice prstů a procházení ploch je zkrátka pomalejší, procházení nabídky menu aplikací je naštěstí podobně svižné. Na další problémy však narazíte při scrollování, například v Nastavení. Zde se pomalejší chod zařízení projevil naplno. Zatímco u předchozích verzí bylo rychlé procházení bezproblémové, u aktualizace 4.4 KitKat telefon velice často zadrhává a animace přechodů prostředí rozhodně není tak plynulá. Jak zhodnotit tuto část jako celek? Aktualizace měla přinést kromě nových funkcí a změny designu také optimalizaci a další zvýšení rychlosti. To se však bohužel hodně nepovedlo a telefon je celkově pomalejší, než jak tomu bylo u verze 4.3 Jelly Bean, což hodnotíme velice negativně a doufáme, že Sony v brzké době přispěchá s opravnou aktualizací.

Výdrž a režim STAMINA

Ještě než se zaměříme na režim STAMINA, podíváme se na výdrž baterie jako celek. I zde se totiž aktualizace projevila bohužel negativně, úbytek je tak mnohem rychlejší. Nejedná se bohužel o problém námi testovaného vzorku, na snížení výdrže si stěžují majitelé i na zahraničních fórech. Nově tedy není žádnou výjimkou nabíjet telefon dvakrát, i vícekrát denně. Pro zvýšení výdrže doporučujeme vypnout lokační služby GPS, díky tomu se výdrž zařízení podstatně zvýší, i tak se ale dočkáte maximálně jednodenní výdrže. Ani zde to tedy pro Android 4.4 KitKat na Xperii Z nevypadá nejlépe, zvláště pak, když samotný Android 4.4 měl přinést lepší optimalizaci na všech zařízeních bez ohledu na značku.

Režim STAMINA

Mírného vylepšení doznala aplikace pro úsporný režim, kterou Sony označuje jako STAMINA. Ta má díky lepší optimalizaci nabídnout zvýšení produktivity, v praxi však tento rozdíl téměř nepoznáte. Navíc, při aktivním režimu STAMINA se vypne synchronizace na pozadí, což jeho funkčnost omezuje. Kromě samotného režimu STAMINA můžete nastavit také režim slabé baterie, ten zakáže funkce, aby se šetřila baterie, je-li úroveň nabití slabá. Dále aplikace zastřešuje možnost Wi-Fi podle místa, v tomto případě se Wi-Fi automaticky aktivuje v rozsahu uložené sítě Wi-Fi, což je sice praktické, ale není to nic, co byste neznali už z verze 4.3 Jelly Bean.

TIP na zlepšení výkonu zařízení

V diskuzi pod článkem se objevil přínosný postřeh uživatele s přezdívkou „Pavel“, který doporučuje aktivaci Vykreslování pomocí GPU (vynucené použití GPU pro 2D vykreslování). Tuto možnost snadno aktivujete v nastavení Možností pro vývojáře (přístup k Možnostem pro vývojáře dostanete poté, co v nastavení Info o telefonu sedmkrát poklepete na položku Číslo sestavení). Po aktivaci vykreslování stačí telefon restartovat.

Aktivace Vykreslování pomocí GPU

Po opětovném spuštění zařízení si povšimnete citelného zvýšení výkonu, scrollování je opět plynulé, procházení obrazovek včetně stažení notifikační lišty také. Zvýšit by se měla také výdrž baterie, to však ukáže až další testování. Za přínosný postřeh našemu čtenáři děkujeme.

Závěrečné zhodnocení

Zprvu jsem byl příjemně překvapen, že aktualizace na Android 4.4 KitKat vyšla poměrně brzy po aktualizaci na 4.3 Jelly Bean, nadšení však velmi rychle opadlo. Může za to hned několik faktorů. Tím prvním je znatelné snížení rychlosti zařízení, které se projeví téměř všude po celém systému. Nepěkná je také nová notifikační lišta, která je zbytečně rozdělena do dvou karet. Nově si sice můžete nastavit až 16 přepínačů, celkový komfort používání ale značně pokulhává a většinou jsem se pro aktivaci dané funkce vypravil do nastavení. Dalším problémem je citelné snížení výdrže baterie, což může být pro mnoho uživatelů největším (a nutno podotknout oprávněným) problémem.

Android 4.4 KitKat pro Xperii Z potřebuje doladit

Má aktualizace i nějaké plusy? Má, ale jejich rozsah je bohužel hluboce pod samotnými problémy a jedná se spíše o kosmetické změny. Pokud jste na Android 4.4 KitKat zařízení ještě neaktualizovali, doporučujeme počkat. Sony odladěné telefony umí, dokazuje to víceméně každým svým novým smartphonem, zde se však na vydání asi příliš spěchalo a výsledek není dle očekávání, tedy bezproblémový. Pokud Sony přispěchá s opravnou aktualizací, která výkon zařízení opět zvýší, stažení nic nebrání, do té doby se jedná spíše o tak trochu nepovedený pokus.

Technické parametry Sony Xperia Z

Kompletní specifikace
Konstrukce139 × 71 × 7,9 mm, 146 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT TN, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor2 330 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:00 hodin
Dostupnostbřezen 2013,
sony-xperia-z
Klady
  • exkluzivita Androidu 4.4 KitKat
  • rychlé vydání aktualizace
  • vylepšené aplikace E-mail, STAMINA a další
  • rozšířené nastavení schémat
Zápory
  • pouze kosmetické změny
  • rozdělená stavová lišta
  • celkově horší optimalizace systému
  • záseky, lagy, pomalé scrollování
  • snížení výdrže baterie
Diskuze ke článku
Pavel
Ta negativa ohledně výdrže a optimalizace systému zmizí pokud ve Vývojářských nastaveních aktivujete vykreslování 2D pomocí GPU a restartujete telefon, potom je vše plynulé a hezké :)
jirka
android se může aktualizovat na Milku nebo KinderSurprise a furt to bude jen na hození do kanálu nebo masochismus
Jiří Holba
Jiří Holba
kdyz jsem aktualizoval svoji xperii z ultra na 4.4 kitkat, tak to taky nebylo uplne nejlepsi. po par dnech prisla nova aktualizace a fon zase bezi plynule a rychle, ale notifikacni lista bohuzel zustala rozdělena na dvě karty.
red
Osobne mi tak trochu vadí, že po odomknutí displeja, je najskôr dáky čierny prechod, až potom mi nabehne pozadie....
A v antutu sa tiež znížil výkon z cca 25 000 na cca 21 100

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze