Sony Xperia XZ1: první zkušenosti nejen s fotoaparátem

40
Sony Xperia XZ1: první zkušenosti nejen s fotoaparátem
  • Sony představilo na veletrhu IFA 2017 nové vlajkové lodě
  • Sony Xperia XZ1 je hardwarově velmi podobné XZ Premium, nechybí ani záznam videa v 960 FPS
  • Jako jedna z prvních telefonů dostala Android 8 Oreo
  • Cena je nastavena na 16 990 Kč

Xperii XZ1 již několik dní testujeme, a tak se ještě před obsáhlou recenzí podívejme na prozatímní dojmy ze zařízení a fotoaparátu. Překvapí nová vlajková loď od Sony, nebo přináší vše, co jsme očekávali?

Z hlediska designu a ergonomie tu máme známý Loop Surface. Telefon je ostře řezaný, nešetří rámečky kolem displeje a co více dodat, prostě Sony tak, jak ho známe již léta. Pokud nemáte rádi změny a tento design vám vyhovuje, tak se radujte. Ostatní ale zřejmě již tak potěšeni nebudou. Telefon je skutečně velký a jednou rukou nejde ovládat. To je vzhledem k 5,2palcovému displeji škoda. Aspoň ergonomicky máme tlačítka tam, kde mají být.

Sony Xperia XZ1 – IFA 2017

Pokud se přenesete přes rozměry a design, tak šance Xperie XZ1 výrazně narostou. Na přední straně máme skvělé stereo reproduktory, čtečka otisků prstů funguje stoprocentně a je velmi rychlá. Pochvala putuje i k Full HD IPS displeji, který má dobré pozorovací úhly a ani čitelnost na slunci není špatná. Zamrzí pouze použitá technologie. U vlajkové lodi Sony bychom čekali AMOLED a funkci Always on. Ta zde ale bohužel není a spokojit se musíme s notifikační diodou.

Naprosto skvělá je výdrž baterie. Z telefonu jsme během dne dělali hodiny hotspot, přes hodinu běžela navigace, odpověděli jsme na hromadu mailů a nespočet zpráv. I takto náročný den Xperia XZ1 zvládla a nepřehřívala se. To už se mi hodně dlouho nestalo. V tomto případě v zásadě postrádá smysl rychlé nabíjení. Ano, je tady, samozřejmě skrze USB-C, ale osobně jej mám vypnuté a raději jsem aktivoval režim šetření baterie, který inteligentně baterii dobijí a prodlužuje její životnost. Je to pomalejší, ale telefon stejně nabíjím každý večer, takže přes noc mi to je jedno. A kdybych náhodou někdy přes den potřeboval rychle dobít, režim vypnu.

Co se týká samotného Androidu 8.0 Oreo, tak musíme Sony pochválit za jeho nasazení. Na druhou stranu software zatím není odladěný. Na obranu Sony musíme přiznat, že se jedná o předprodukční kousek s verzí softwaru, která se ke koncovému zákazníkovi nedostane. Do recenze si ovšem vyzkoušíme i model, který již bude mít software optimalizovaný. Zatím tedy pochvala za nejnovější Android, funkčnost ověříme později.

Fotoaparát

Hardwarově je fotoaparát stejný jako v Xperii XZ Premium. Opět zde máme 19Mpx snímač s možností natáčení 4K videa a záznamu s 960 FPS v HD rozlišení. Fotografie z XZ1 a XZ Premium ale zatím stejné nebudou. Softwarově by na tom Xperie XZ1 měla být lépe. Sony ale přislíbilo aktualizaci i pro XZ Premium a oba telefony se dorovnají. Navíc i XZ Premium dostane režim 3D skenování.

Prostředí aplikace je typické pro Sony. Máme v něm pouze drobné úpravy, například u videa již je 4K rozlišení v nastavení a ne jako samostatný režim. Samotné fotografie jsou kvalitní. Xperia XZ1 produkuje snímky s dobrou ostrostí po celé ploše a i podání barev je dobré. Nastavení expozice není úplně příkladné, ale rozhodně patří mezi to lepší. Bonus je v tom, že již při živém náhledu vás telefon v inteligentním režimu informuje, jaký režim aplikuje (pohyb, protisvětlo, noc, makro...). V noci a v makro režimu by snímky mohly být kvalitnější. Některé telefony to prostě umí lépe, ale i Xperia XZ1 nezklame.

Snímkům není moc co vytýkat, ale v porovnání se Samsungem Galaxy S8 zjistíte, že to jde i lépe. Sony to mělo s fotoaparátem jako na houpačce. V poslední době se naštěstí kvalita ustálila a i když Xperia XZ1 nebude nejlepším fotomobilem, stále se řadí mezi telefony určené pro zákazníky s vysokými nároky na fotoaparát. Ostatně právě ty by mohlo uspokojit 4K video (i když v ukázce níže si ne zcela dobře poradí s protisvětlem) nebo snímání s 960 snímky za vteřinu.

Sony Xperia XZ1 – testovací video, 4K, 30 FPS

Technické parametry Sony Xperia XZ1

Kompletní specifikace
Konstrukce148 × 73 × 7,4 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát19 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 835 MSM8998, CPU: 2×2,45 GHz + 2×1,9 GHz, GPU: Adreno 540
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:29 hodin
DostupnostQ4 2017,
Diskuze ke článku
Areon
Nechápu moc tu poznámku k absenci amoled displeje. Nejsem si vůbec jistý jestli je lepší. Každý typ má své specifické vlastnosti a podle mě nelze říct, že je amoled lepší, protože v některých vlastnostech za kvalitním IPS zaostává.
Me
Není to Omni Balance ale Loop Surface
ODur
Ja neviem čo máte stále s tou veľkosťou. Bál som sa jej aj ja a bol som si pozrieť SONY telefóny do telekomu, kde mali snáď všetky kusy okrem samozrejme XZ1. A čo ma prekvapilo, držali sa úplne super najmä tie, ktoré mali 5,2" displej. Toď vsio k dizajnu, nech to nedrží ženská :D.

V každom prípade ja som si objednal Compact verziu, len ma trocha mrzí, že tam nebude HDR pri videách ale inak fajn. Ten telefón s tou istou batériou musí vydržať aj tri dni. A inak dúfam, že popracujú na fotoaparáte, práve aj kvôli nemu si ho kupujem. A preto že je Compact.
Dragereker
"Bonus je v tom, že již při živém náhledu vás telefon v inteligentním režimu informuje, jaký režim aplikuje (pohyb, protisvětlo, noc, makro...)." -no to mali xperie už tuším od Z1ky..
Tak čo pozerám na tie snímky, za dňa vyzerajú dobre, aj makro vyzerá lepšie(niekedy sa nedalo s Xperiami fotiť veľmi dobre makro, telefón nevedel dobre zaostriť/alebo musel byť telefón ďalej od snímaného objektu...)
Snímky za večera alebo v interiéroch čo ste tu ukázali-po priblížení vidno zase agresívnejšie odstraňovanie šumu :/ ..vidno to po priblížení napr. na fotke kde je jedáleň s tou veľkou knižnicou ,alebo ten oltár...
Dalo by sa tomu predísť,keby dali OIS, už in nemá čo v tom brániť, objektív vystupuje aj tak z tela :)...Ale musím uznať,že s fotoaparátom sú už na vyššej laťke,ako tomu pri predchádzajúcich Xperiách,ktoré fotili aj cez deň zle...

Prekvapila ma výdrž batérie :)

Telefon je skutečně velký a jednou rukou nejde ovládat. To je vzhledem k 5,2palcovému displeji škoda. - to vám verím. Nie každý má ruky ako HULK, a aj s väčšími rukami sa nemusí ovládať telefón veľmi dobre. Zrejme kvôli tým rezaným hranám, väčším rámčekom a celkovo XZ1 povyrastla.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze