Sony Xperia X Compact: kompaktní neznamená slabá

74

Kromě nové vlajkové lodě řady X nezapomnělo Sony v Berlíně ani na uživatele, pro které je cokoli nad 5 palců příliš velké, a proto hledají kompaktnější telefon, ale bez větších ústupků ve výbavě. Sony Xperia X Compact jim přitom se svým 4,6palcovým displejem má právě toto nabídnout. V její výbavě tak nechybí prémiové materiály nebo zdokonalený fotoaparát.

Sony Xperia X Compact nezapře své kořeny a pokračuje v oblíbené designové lince řady X series. Díky menším rozměrům, které mají hodnotu 129 × 65 × 9,5 mm, a zaobleným okrajům se dobře drží a můžete ji pohodlně ovládat jednou rukou bez přehmatávání. Hmotnost 135 gramů vám pak kapsu neutrhne. Povrchová úprava kombinuje vysoký lesk s atraktivními barvami. Kromě modré, v odstínu mlžné modři, bude na výběr ještě vesmírná černá a stylová bílá. Je nicméně otázkou, jak bude použitý lesklý povrch trpět na ulpívání otisků prstů a jestli nebude muset uživatel neustále leštit.

Použitý 4,6palcový LCD displej nabídne HD rozlišení (1 280 × 720 pixelů), což nám dává solidní jemnost 319 PPI. Podání obrazu přitom dále vylepšují firemní technologie TRILUMINOS, X-Reality a Dynamic Contrast Enhancement pro dynamické vylepšení kontrastu. Displej je pak krytým zaobleným odolným sklem Gorilla Glass 3.

TIP: Sony Xperia XZ oficiálně: kráska s maximální výbavou

Srdcem telefonu je 64bitový šestijádrový Snapdragon 650, kterému sekunduje grafický čip Adreno 510. Hodnota RAM činí nadstandardní 3 GB. Potěší také interní paměť s kapacitou 32 GB, kterou je možné rozšířit pomocí microSD karty až o 256 GB.

Zaměřeno na fotografy

Sony, jako přední výrobce snímačů a fotoaparátů, klade důraz kvalitní focení i ve svých smartphonech. Nejinak je tomu i v Xperii X Compact, která spolu s Xperií XZ sdílí nový vylepšený fotoaparát s rozlišením 23 Mpx.

Ten používá novou technologii „triple image sensing“, kdy byly k hlavnímu snímači přidány ještě dva pomocné, což má umožnit dosažení ještě dokonalejších snímků s realistickými barvami za jakýchkoli podmínek. Hlavní fotoaparát disponuje ještě kromě standardního autofokusu (AF) i hybridním prediktivním autofokusem (Predictive Hybrid AF), jenž inteligentně předvídá a sleduje pohyb fotografovaných objektů, a laserovým autofokusem, který pomáhá s ostřením ve zhoršených světelných podmínkách.

Fotoaparát by měl také nabídnout extrémně rychlý start. Z pohotovostního režimu pořídíte snímek stisknutím jednoho tlačítka už za 0,6 sekundy. Kromě automatického režimu máte navíc k dispozici i kompletní manuální nastavení včetně úpravy rychlosti závěrky nebo nastavení ostření.

Sony Xperia X Compact

Při natáčení videa, které je k dispozici maximálně ve Full HD s 60 sn./s, oceníte inteligentní aktivní režim známý z kamer Sony a pětiosou stabilizaci, která znamená konec roztřeseným záběrů.

Pro pořizování selfie máte vepředu k dispozici fotoaparát s rozlišením 5 Mpx, který nabízí citlivost až ISO 6 400 pro focení za zhoršených světelných podmínek, a širokoúhlým 22mm/90° objektivem se světelností f/2,0.

Čtečka otisků prstů i LTE

Další výbava zahrnuje čtečku otisků prstů, která je stejně jako u dalších Xperií umístěna na boku ve vypínacím tlačítku. To umožňuje telefon bezpečně uchopit a odemknout jediným pohybem.

Široké možnosti konektivity zahrnují kromě LTE Cat 4 samozřejmě Wi-Fi ve verzích 802.11 a/b/g/n/ac s Wi-Fi Miracast, DLNA Certified a Google Cast, dále pak Bluetooth 4.2 a nechybí ani NFC. Kromě GPS je pak zde i podpora konkurenčního ruského systému GLONASS. Datový kabel nebo nabíječku připojíte stejně jako u Xperie XZ přes nové USB-C.

Lepší péče o baterii

Baterie má kapacitu 2 700 mAh. Sony však navíc integrovalo několik technologií, které mají maximalizovat a zefektivnit výdrž a zlepšit i nabíjení. Funkce Xperia Tips rozpoznává návyky uživatelů a navrhuje individualizované tipy a doporučení. Pomáhá zlepšit osobní komfort při používání telefonu. Smart Cleaner zase automaticky maximalizuje výkon telefonu tím, že vyčistí vyrovnávací paměť telefonu od dat některých aplikací na základě zjišťování jejich používání, takže zajistí, aby telefon vždy dosahoval optimálního výkonu.

Nová funkce Battery Care se pak vzájemně doplňuje s adaptivním nabíjením od Qnovo, což má udržovat baterii v kondici a až dvojnásobně prodloužit její životnost. Adaptivní nabíjení Qnovo sleduje a upravuje napětí a zabraňuje tak zkrácení životnosti baterie, zatímco funkce Battery Care ovládá nabíjení podle toho, jakým způsobem je uživatel zvyklý telefon nabíjet. Zabraňuje nadbytečnému nabíjení tím, že proces přeruší, když je baterie z 90 % nabitá a dokončí jej přesně, kdy je třeba.

V prodeji od září

Pro Xperii X Compact stejně jako pro větší Xperii XZ existuje široký výběr ladících stylových krytů v odpovídajících barvách, včetně krytu Style Cover Touch (SCTF10/20), který vám umožní přístup k oblíbeným funkcím smartphonu přes chytré okénko, aniž byste kryt museli otevřít. Kryt Style Cover Stand (SCSF10/20) zjednoduší sledování videa. Má funkci zapínání a vypínání a umožňuje nastavit úhel pro sledování videa. Oba modely budou dodávány s novou nabíječkou USB Type-C pro snadné nabíjení.

Sony Xperia X Compact se začne prodávat po celém světě již v září za 449 eur, což je v přepočtu částka lehce nad hranicí 12 000 Kč. K dispozici bude pouze ve verzi pro jednu SIM a poběží na Androidu 6 Marshmallow.

Technické parametry Sony Xperia X Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 9,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 650 MSM8956, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:48 hodin
Dostupnostříjen 2016,
Diskuze ke článku
Petr
tak co bude fotak zase pruser???
benito
co to misto dole? tam by se vešel ještě kombajn.. :( zlata x3 compact...
Jirka
Malá chybka - v textu máte "osmijádrový Snapdragon 650", a v parametrech pak šestijádrový. Osmijádrový je,pokud se nepletu, Snapdragon 652.
blablablablabklnm
mne se to docela libi, nepotrebuju vodeodolnost ani nejnovejsi snapdragon, nicmene trochu problem vidim v tom, ze asi nebude? dual sim verze?? :(

jeste ale pockam jak bude fotit a cenu bych rad videl nekde na 9tis :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze