Sony Xperia XZ oficiálně: kráska s maximální výbavou

69

Sony odhalilo svoji novou vlajkovou loď, model Xperia XZ. Ta spojuje maximální funkční výbavu s opravdu sexy designem, který Sony zkrátka umí. Xperia XZ nabídne 5,2palcový Full HD displej, 23Mpx fotoaparát, 13Mpx selfie kameru a procesor Snapdragon 820. Samozřejmostí je pak moderní USB-C konektor.

Sony Xperia XZ

Sony dnes na své tiskové konferenci představilo svůj nejvýše postavený telefon pro rok 2016/2017, model Xperia XZ, který staví na základech Xperie X Performance. Oproti té se však lehce změnil design i některé parametry.

Sony designové smartphony umí a zde je to vidět, i když se v podstatě jedná o kvádry bez výraznějšího zaoblení hran. Právě detaily však z novinky dělají opravdu hezký smartphone. Líbí se nám spojení kovových zad s přední displejovou částí ze skla, nově už tedy rámečky prakticky neexistují. Novinka bude dostupná ve třech barevných variantách, konkrétně v tmavě modré, černé a platinově stříbrné. Oproti Xperii X Performance je XZ mnohem ostřeji řezaná, Sony se přesto chlubí tím, že perfektně padne do rukou. Za to můžeme vděčit zaobleným bokům. Potěší, že Xperia XZ disponuje odolností dle certifikace IP68.

TIP: Recenze Sony Xperia XA Ultra – Kyklop bez konkurence

Sony Xperia XZ

Sony Xperia XZ nabídne 5,2palcový Full HD displej, svými rozměry se tak navrací k modelové řadě Z. Poslední Xperia Z5 nabídla při stejné úhlopříčce rovněž Full HD rozlišení, výsledná jemnost tak činí 424 pixelů na palec. Pro virtuální realitu tak displej ideální není, na druhou stranu při běžném používání je QHD displej zbytečný.

Primární fotoaparát Xperie XZ nabídne 23 Mpx. Aby byl senzor od Sony ještě lepší, byly k němu přidány dva pomocné snímače. Vznikla tak nová technologie „triple image sensing“. Ta umožní zachycovat povedené záběry (i v pohybu) s realistickými barvami v podstatě za jakýchkoli podmínek. Sony by už opravdu potřebovalo smartphone, jehož fotoaparát nedělá kompromisy, uvidíme tedy, jestli se to podaří s letošní novinkou.

Sony Xperia XZ

Fotoaparát je dále doplněn o laserový senzor Laser AF s technologií zjišťující vzdálenost, který pomáhá zachytit ostré snímky v náročných podmínkách za sníženého osvětlení. Sony se snaží zaujmout také velmi rychlým spuštěním fotoaparátu, z pohotovostního režimu k pořízení snímku jediným stiskem spouště za 0,6 sekundy. Novince nechybí ani pětiosá stabilizace obrazu a možnost nahrávat až 4K videoklipy. Sekundární kamera pro videohovory a pořizování selfie disponuje 13Mpx rozlišením, tím se chlubila už Xperia X Performance.

Sony Xperia XZ

Smartphone, který vás chápe

Xperia XZ nabízí i novou funkcí Battery Care, které udržuje baterii v kondici a až dvojnásobně prodloužili její životnost. Adaptivní nabíjení Qnovo sleduje a upravuje napětí a zabraňuje tak zkrácení životnosti baterie. Funkce Battery Care zase ovládá nabíjení podle toho, jakým způsobem je uživatel zvyklý telefon nabíjet. Zabraňuje nadbytečnému nabíjení tím, že proces přeruší, když je baterie z 90 % nabitá a dokončí jej přesně, kdy je třeba. Úsporná opatření jsou potřeba, kapacita baterie dosahuje nevalných 2 900 mAh. Doplníme, že nechybí ani čtečka otisků prstů, která se nachází v hlavním tlačítku na pravém boku Xperie.

Funkce Xperia Tips také rozpoznává návyky uživatelů a navrhuje individualizované tipy a doporučení. Pomáhá zlepšit osobní komfort při používání telefonu. Smart Cleaner zase automaticky maximalizuje výkon telefonu tím, že vyčistí vyrovnávací paměť telefonu (cache) od dat některých aplikací na základě zjišťování jejich používání, takže zajistí, aby telefon vždy dosahoval optimálního výkonu. Výkonnostní složka je zastoupena procesorem Snapdragon 820.

Dostupnost

Sony Xperia XZ bude celosvětově uvedena na trh od října 2016, cena bude činit 699 eur (přibližně 19 000 Kč). Xperia XZ bude dostupná jak ve variantě s jednou SIM kartou, tak i v duální variantě.

Technické parametry Sony Xperia XZ

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 72 × 8,1 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8994, CPU: 2×1,5 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostříjen 2016,
Diskuze ke článku
MILAN BADO
MILAN BADO
chtěl bych se zeptat jestli je pravda že xz netočí 4k?že nejde vytvořit snímek obrazovky?že nemá rádio FM?že jsou to kecy...
MILAN BADO
MILAN BADO
Děkuji to rádio to bych unesl ale pokud to nemá snímek obrazovky to si počkám na další model mám z 5 premium vynikající mobil jen ty fotky když je hůř vidět
MILAN BADO
MILAN BADO
tak to je dobrá zpráva.mě stačí vždy jen snímek ...zvážím koupi počkám co ostatní napíší ..hlavně mě nejvíc zajímá ten nový foťák asi jako každého že?
Dave
Tak ta se mi líbý už se nemůžu dočkat října.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze