První dojmy ze Sony Xperia XZ/X Compact: fotoaparát v popředí

29

Sony nás během své konference ujišťovalo, že si mu začíná opět dařit a hledí do budoucnosti, než aby se zatěžovalo minulostí. Důkazem této snahy má být nová vlajková loď Xperia XZ a její menší sestřička Xperia X Compact. Obě zařízení disponují značně inovovaným fotoaparátem a hardwarem, který si poradí i s tím nejnáročnějším.

Sony Xperia XZ/X Compact – IFA 2016

Xperia XZ

Začneme tím nejlepším/nejsilnějším, co nám Sony představilo, a tím je bezesporu nová vlajková loď Xperia XZ. I když ono není nová jako nová. Třeba hardware je téměř na chlup stejný jako v pár měsíců staré Xperii X Performace. Máme tu 5,2" Full HD IPS displej, který se rozměrově vrací zpět k odkazu Xperie Z5, Snapdragon 820, 3 GB RAM, 23Mpx fotoaparát, čtečku otisků prstů a baterii s kapacitou nevalných 2 900 mAh. To zní až podezřele podobně, ale změny jsou v detailech. Prostředí se dočkalo menší úpravy a běhá jako po másle. Aplikace se bleskově otevírají, pohyb v systému je plynulý – zkrátka vše, co čekáte od skutečné vlajkové lodě.

Trochu větší změnou si prošel i samotný design. Nyní má totiž telefon mnohem více zakulacené boky, takže v ruce působí, jako by byl z jednoho oblého kusu kovu a neměl vůbec žádné rámečky. Tomu nepochybně napomáhá i odolné a lehce zahnuté sklo. Je zkrátka radost novou Xperii držet a ovládání je díky tomu neskutečně pohodlné. Za to je nutné Sony opravdu pochválit. A chválit musíme i návrat voděodolnosti IP68.

Nad a pod displejem však najdeme bohužel opět obří rámečky. Těch by se mohlo Sony už konečně zbavit. Na druhu stranu je alespoň stále využívá pro umístění stereo reproduktorů, za což jsme upřímně jedině rádi, jelikož je Sony jedním z posledních výrobců, kteří své telefony čelními repráčky osazují. Další významnou změnou je čelní kamerka. U ní se vyhouplo rozlišení na pěkných 13 megapixelů a použita byla čočka s širokým úhlem záběru.

I hlavní fotoaparát však doznal změn. Počet pixelů je sice stejný, ale pod pokličkou se ledacos zlepšilo. Předně tu máme hned tři senzory, které nám dohromady dávají novou technologii „triple image sensing“. Ta by měla mít za následek zlepšení barevného podání a celkově výkonů při zhoršených světelných podmínkách. Fotografie byste tak měli bez rozmazání pořídit za jakýchkoliv okolností. Jako bonus tu najdeme i laserové ostření.

Xperia XZ je navíc zcela prvním telefonem, jenž používá 5osou stabilizaci obrazu pro co nejplynulejší natáčení videa. Sice se jedná stále pouze o elektronickou stabilizaci, ale alespoň něco. Můžeme potvrdit, že focení probíhá skutečně bleskově (podle slov výrobce zabere z pohotovostního režimu k pořízení snímku jen 0,6 sekundy) a stabilizace obrazu vypadala velmi schopně. Nemůžeme samozřejmě v podmínkách veletrhu fotoaparát řádně vyzkoušet, ale dává nám rozhodně naději, že se konečně u Xperie dočkáme špičkového fotoaparátu bez zbytečných kompromisů.

S nepříliš velkou 2 900mAh baterií by měla pomoci nová funkce Battery Care. Adaptivní nabíjení prostřednictvím USB-C si upravuje napětí a nezkracuje tolik životnost baterie a Battery Care se zase naučí vaše nabíjecí zvyky a zabrání například nadbytečnému nabíjení. Díky těmto novinkám bychom se měli dočkat až dvojnásobné životnosti akumulátoru. To by bylo rozhodně příjemné, jelikož každý známe ten okamžik, kdy po roce už telefon nevydrží ani zdaleka tak dlouho.

Sony Xperia XZ vypadá zkrátka velmi slibně. Na trh bude uvedena celosvětově v říjnu za 699 eur (zhruba 19 000 Kč), a to ve třech barvách a dvou paměťových variantách (32/64 GB). Pokud se chcete ale vyvarovat otiskům na zádech, volili bychom bílou variantu. Všechny ostatní totiž otisky velmi přitahují a telefon je neustále zapatlaný už po pár dotycích.

Technické parametry Sony Xperia XZ

Kompletní specifikace
Konstrukce146 × 72 × 8,1 mm, 161 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8994, CPU: 2×1,5 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:03 hodin
Dostupnostříjen 2016,

Xperia X Compact

Neviděli jsme však jen vlajkovou loď. Společnost jí dělala i menší sestřička Xperia X Compact. Ta je určena pro ty z vás, kteří chtějí trošku menší/skladnější zařízení. Její displej má totiž na dnešní poměry „pouze“ 4,6 palců a nabídne HD rozlišení. Hardware je stejný až na procesor. Opět má 3 GB RAM a 32GB interní úložiště s možností rozšíření pomocí microSD karet až o 256 GB. Jen to všechno pohání Snapdragon 650 a nikoliv nejvýkonnější 820ka. Dle naší zkušenosti to však ničemu nevadí. Procesor je výkonný víc než dost a X Compact běhala stejně svižně jako její větší sestra.

Co už ovšem se svou sestrou sdílí, je fotoaparát. Ten je nachlup stejný jako v Xperii XZ. Nabízí tedy stejnou stabilizaci obrazu, laserové ostření a novou technologii „triple image sensing“. Přední snímač je ale jiný – má pouze 5 Mpx, ale nabízí citlivost ISO až 6 400 pro focení za zhoršených světelných podmínek a potěší i širokým úhlem záběru.

I zde najdeme ve vypínacím tlačítku čtečku otisků prstů, zahnuté odolné sklo displeje a chytré funkce pro nabíjení 2 700mAh baterie pomocí USB-C. Tím jsme se probrali snad všemi funkcemi verze Compact, ale ještě jsme si neřekli nic o samotné konstrukci. Ta má stejně zakulacené boky jako XZ a drží se v ruce ještě o něco lépe díky menším rozměrům. Až se nám po pár minutách používání zastesklo po menším displeji, tak dobře na nás malé Xko zapůsobilo. Škoda jen, že je konstrukce z plastu a nikoliv z lepších materiálů. Rozhodně se o ní ale nedá říct, že by působila levně. To v žádném případě a naopak na ní nejdou tolik vidět otisky prstů, takže u sebe nemusíte neustále nosit hadřík.

Xperia X Compact se dostane na trh během několika týdnů opět ve třech barvách a za cenu 499 eur, což je přibližně 12 000 Kč. To by mohla být pro mnoho zákazníků lákavá nabídka, přeci jen takto malých a zároveň vybavených telefonů už mnoho nezbývá.

Technické parametry Sony Xperia X Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce129 × 65 × 9,5 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,6" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 650 MSM8956, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:48 hodin
Dostupnostříjen 2016,
Diskuze ke článku
Lukáš
Sony a kvalitní fotky? Nevěřím dokud neuvidím na vlastní oči, zatím mě vždy dokázali, že šlo pouze o reklmní plky a fotili oproti konkurenci hůř.
mato
Prečo by mal byť mobil bez rámčekov?
Ako by sa s ním prakticky manipulovalo?
Vidím to každú chvíľu okolo seba. Tenké rámčeky a senzorové tlačítka tesne na spodku. Taký telefón sa nedá držať a vypadáva z rúk, náhodne sa na ňom všeličo stláča a aktivuje, apod. Ďakujem nechcem.
nezmar
"A chválit musíme i návrat voděodolnosti IP68, která na předešlé vlajkové lodi nesmyslně chyběla." X performance bola vodeodolna...
Ju Rgen
Ju Rgen
Xperia XZ ma 2900mah ne 2700mah

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze