Sony Xperia SP v redakci: první dojmy a fotografie

48

Xperia SP je zajímavým přírůstkem vyšší střední třídy. Kromě výkonného dvoujádrového procesoru, 8megapixelového fotoaparátu a HD displeje s úhlopříčkou 4,5 palce nabídne i režim Glove pro ovládání displeje rukavicemi nebo notifikační lištu s pokročilými možnostmi upozorňování. Navíc perfektní je i zpracování. Jak nás zatím novinka překvapila a čím zaujala? Máme i nějaké negativní první dojmy?

Sony Xperia SP je zařízení, které může mít dvě tváře. Na jednu stranu jsou tady velmi slibné specifikace, na druhou stranu je tady reálný obraz. Co vypadá dobře na papíře, nemusí již tak dobře fungovat ve skutečnosti. Často byla myšlenka dobrá, ale nebyla dotažena do zdárného konce.

Sony Xperia SP - oficiální fotografie

Novinka je velmi bytelné a poměrně těžkopádné zařízení. Na hmotnosti 155 gramů se podepsalo i použití kovové slitiny, která kopíruje boky samotného přístroje. "Skoro" kopíruje. Ve spodní části, kolem průhledného pásku, je totiž kov nahrazen plastem. Leč pevným a na první pohled nejde nic poznat. Zadní kryt lze sejmout a pod ním jsou sloty na SIM kartu a paměťovou kartu, baterie ale není přístupná. Toto řešení mi přijde opravdu nelogické a nesmyslné.

Sony Xperia SP – videopohled

Dílenské zpracování je zatím na nejvyšší úrovni. Kovové boky jsou pevné, nic neskřípe ani nevrže. Zadní kryt drží příkladně, pouze pruží. To ale není negativní vlastnost. Asi nejlepším příkladem využití notifikační diody je použití v případě průhledného pásku. Průhledný pásek totiž může blikat v mnoha barvách (červená, modrá, hnědá, oranžová, zelená). Notifikace a upozorňování může být nastaveno pro jednotlivé události. To není zdaleka vše. Pokud si prohlížíme obrázky, průhledná lišta se rozsvítí stejným odstínem, jaký má právě prohlížený obrázek. Sony opravdu dokázalo "vyšperkovat" využití notifikační lišty, kterou zpracovalo funkčně a zároveň jí dodal i designový nádech.

Velmi rychle jsem si zvykl na dotykové displeje s HD rozlišením, a sám již nedokážu představit displej s horším rozlišením. Proto jsem se těšil, co mi nabídne Xperia SP. Předešlá Xperia V mne svými zobrazovacími schopnostmi skutečně nadchla, naopak Xperia T poměrně zklamala. A do třetice? Řekl bych, ale není to můj finální verdikt, že displej v Xperii SP je pouze nepatrně lepší v porovnání s Xperií T. Barvy jsou nevýrazné, pozorovací úhly spíše špatné. Stejně jako u Xperie Z, ani u tohoto modelu není displej silnou stránkou.

Další pro mne významnou úlohou mobilního telefonu jsou hudební funkce a zvuk celkově. Vždy když se mi do rukou dostane nějaké zařízení, ihned jdu otestovat zvuk do sluchátek, zvuk během hovoru a výstup z reproduktoru. Příznivci Sony mne asi budou nenávidět, ale budu kritický. První hovor jsem absolvoval na autobusové zastávce v běžném provozu. Délka hovoru činila cca 6 sekund, a to z důvodu, že na maximální hlasitost jsem slyšel tři slova a poté jsem hovor ukončil se slovy, že nic neslyším. Byl sice provoz, ale ne tak intenzivní, abych zcela nic neslyšel. Zaměřím se na toto v dalším testování, první dojem ale dobrý není.

Nyní přejdu k zhodnocení zvukové výstupu. Ten je identický s Xperií T. Hodnotím ho jako lehce nadprůměrný, ale ani maximální hlasitost nestačí mým potřebám. A pokud jej porovnám s Xperií V, tak parametry výstupu u Véčka jsou jinde. Zvuk v jeho případě je hlasitější a výrazně kvalitnější. A co reproduktor? Ten je velmi hlasitý, ale kvalitou projevu jako by z ucha vypadl zvukovému projevu Xperie Z. Kvalitativně je velmi nevýrazný a plochý.

Obrátím pozornost k systému. Ten je jako vždycky perfektně vyladěný. Reakce jsou okamžité, vše pracuje plynule a rychle. Krátce se mi do rukou dostal Samsung Galaxy S III s Androidem 4.1.2 a Samsung se svými reakcemi a odezvou systému v porovnání s novinkou nestíhá. Opět tady jde vidět, že více jader nemusí nic znamenat, pokud výrobce není schopen vyladit a optimalizovat své prostředí, což Sony umí a je pro mě v této oblasti ikonou, jak prostředí vyladit.

Zajímavě působí přítomnost baterie s nevídanou kapacitou 2330 mAh. Z výsledků v běžném používání jsem si zatím na zadek nesedl. Telefon mi při lehce náročném používání vydržel den a kousek, tím kouskem myslím připojení telefonu k nabíječce ráno druhého dne. Výrazně lepší výdrž očekávám od aktivace STAMINA režimu.

Velkou zvědavost ve mne budil fotoaparát s rozlišením 8 megapixelů. Pokud top modely nepodávají nijak uchvacující výsledky a při jejich zhodnocení můžeme opakovat stále dokola jen přehnaná komprese, jak asi dopadne vyšší střední třída? Podle očekávání. Než jsem pořídil první fotku, můj zrak nevěřícně spočinul na zadní straně při pohledu na optiku. Optika fotoaparátu je totiž neskutečně miniaturní.

Sony se neponaučí, co dodat?

Zázraky se nekonají a Sony opět "vylepšuje" svoji reputaci tím, že jeho fotoaparáty produkují průměrné snímky s kompresí a horšími detaily. A tak trošku je ironie, že konkurence s použitými senzory tohoto výrobce dokáže ve svých výrobcích nabídnout lepší fotoaparát, mnohdy výrazně lepší. Důkazem toho je například mnou předchozí testovaný Optimus G. Obrazová kvalita je u Sony průměrná, komprese je opět markantní a detaily ploch typu listí, tráva působí jako štětcem namalované celky. Za zhoršených podmínek jsou pak snímky zcela špatné.

Dnešní, možná pro někoho kontroverzní první dojmy spějí ke svému konci. Než přichystáme podrobnou recenzi, můžete klást otázky v diskuzi pod článkem.

Diskuze ke článku
securid
Neumí fotit.. neumí fotit.. neumí fotit..
securid
Neumí fotit.. neumí fotit.. neumí fotit..
Petr
v textu máte 4,5" místo 4,6"
Slik
Mozte tento mobil trocha porovnat s Huawei Honor 2. Co sa tyka foto a displeju. A tak celkovo... :-) Dakujem

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze