Sony Xperia Pro-I s 1" snímačem a proměnnou clonou v redakci! Jaké jsou první dojmy?

Aktualizováno o video
12
Sony Xperia Pro-I s 1" snímačem a proměnnou clonou v redakci! Jaké jsou první dojmy?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • V balení, které neobsahuje plasty, se nachází kompaktní 30W adaptér
  • Boky zdobí stylové drážky, telefon se příjemně drží
  • Novinku budeme testovat i se speciálním příslušenstvím

Společnost Sony, která je známá špičkovými televizory a její fotoaparáty se těší velké oblibě u profesionálních fotografů, se rozhodla v případě chytrého telefonu Xperia Pro-I zkombinovat to nejlepší z obou světů a k tomu přihodit ještě něco navíc. Novinka nabídne kromě 6,5" OLED panelu s úžasnou jemností až 643 pixelů na palec také (v říši smartphonů) skutečně profesionální fotovýbavu. Jaké jsou naše první dojmy?

Sony Xperia Pro-I – první dojmy

Příkladný obsah balení, navíc bez plastů

Skutečně první dojem vytváří již samotné balení, ať už se jedná o kvalitu použitých materiálů či obsah. V případě Xperie Pro-I Sony vsadilo na tradičně bílou krabičku doplněnou o výrazné logo Pro-I. Na zadní straně pak najdeme nápis „No plastic in packaging“, který značí, že se Sony k oblasti obalových materiálů snažilo přistupovat co nejvíc environmentálně. Samotný obsah se skládá z telefonu, kabelu typu USB-C/USB-C a rovněž 30W adaptéru, který je relativně kompaktní a neváží mnoho.

Sony Xperia Pro-I

Design, který se jen tak neomrzí

Řadu novodobých Xperií lze relativně snadno rozpoznat od všech ostatních smartphonů díky podlouhlému tvaru souvisejícího se zobrazovacím panelem o poměru stran 21:9. Typicky „štíhlé“ boky má i Xperia Pro-I, oproti zbylým Xperiím je však zdobí stylové drážky. Smartphone tak vypadá nejen zajímavě, ale také se dobře drží a z telefonu máme pocit, že z ruky jen tak nevyklouzne.

Zadní strana chráněná sklíčkem Gorilla Glass 6 je pak domovem majestátně vyhlížejícího fotomodulu, který je vycentrovaný uprostřed a dominuje mu snímač typu 1" s fázovým ostřením. Slovíčko „typu“ je důležité, neboť je reálně využívána jen prostřední část senzoru, což znamená, že je počet pixelů na danou plochu nižší. Na druhou stranu to umožňuje také rychleji zpracovávat data, sledovat objekty nebo zaostřit na oči v reálném čase a další vychytávky. V každém případě lze očekávat vysoce kvalitní snímky i video, k čemuž je ostatně Xperia Pro-I připravena i díky dokoupitelnému příslušenství.

Sony Xperia Pro-I příslušens

K mobilu jsme obdrželi nejen elegantní Style Cover Leather, ale také Sony Vlog Monitor a tripod s dálkovým ovládáním Sony GP-VPT2BT. Novinku hodláme i s tímto příslušenstvím poctivě otestovat a také ji (kromě jiných vlajkových lodí) porovnat s profesionálním fotoaparátem řady Alpha.

Ptejte se, co vás zajímá

Sony Xperii Pro-I začínáme od dnešního dne testovat a vy máte příležitost napsat své dotazy k telefonu do komentářů pod článkem. Brzy se můžete těšit na fotočlánek, test rychlosti nabíjení a spoustu dalšího zajímavého obsahu.

Sony Xperia Pro-I

Rozměry166 × 72 × 8,9 mm, 211 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 888, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 512 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh
Diskuze ke článku
Titan Irael
Titan Irael
Plno lidí s Já-phone budou dost nesví, jelikož Sony má prémiovější cenu a momentálně i zboží...
Pavel Gregora
Pavel Gregora
Nějak nechápu, jak je využit jednopalcový čip, když ten objektiv je opět špendlíková hlavička. Světlo musí čočkami projít na celou plochu snímače. Tak si spočítejte, jak velkou optickou soustavu by telefon musel mít, aby využil celou plochu snímače.
Petr Paulika
Petr Paulika
Super telefon. 512 MB interní paměť a k tomu ještě SD slot. To se dneska už téměř nevidí. Jsem zvědav na fotky, tradiční achilova pata Sony telefonů.
Dotaz: je tam barometrické čidlo? Telefon občas používám jako výškoměr.
Martin Vit
Martin Vit
Úplně nerozumím tomu, proč tam dávají tak velký senzor, když první čočka neni nikterak větší než u ostatních mobilů, čímž jak jde zde avizováno, nelze využit plný potenciál senzoru. To tam měli dát menší senzor a naopak dát lepší, větší senzory ultraširokáči a zoomu, který jsou jinak dost průměr. Na GSM areně jsem o něm četl článek a výsledná velikost pixelů je např. stejná jako u S21 ultra a u S22 je už dokonce větší při plném 108mpx rozlišení, kdy teda telefon skládá dohromady 9 pixelů v jeden velký matematickým dopočtem, ale funguje to do výsledného 2.4µm stejně jako toto Sony. Např senzor u Xiaomi 11 Ultra dělá výsledné pixely ještě větší 2.8µm a Vivo s 50mpx senzorem také dělá 2.4µm. Bohužel tedy Sony neobjevilo Ameriku. Jsem zvědav na výsledné fotky, korekční clona f2.0 bude znamenat průšvih při zhoršených světelných podmínkách. Iphony mají letos f1.5, tudíž budou logicky pořizovat podstatně lepší fotky za zhoršených podmínek. Fotky budou obsahovat o 50% víc informací ve stínech a tmavých místech. Jsem bohužel skeptický k tomuto produktu, Sony stále bohužel nikdy nepatřilo k výrobcům dělající kvalitní fotomobily. 1III má působivý hardware a asi poprvé dělá slušné fotky od Sony, ale jakmile přijdou horší podmínky, je to průšvih, aspoň pokud se fotí na automat a to fotí 99% lidí.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze