Sony Xperia Pro-I je kompaktní fotoaparát se špičkovým telefonem navíc

14
Sony Xperia Pro-I je kompaktní fotoaparát se špičkovým telefonem navíc
Fotografie: Sony
  • Novinka disponuje 1,0" snímačem z fotoaparátu Sony RX100 VII
  • Má proměnnou clonu od f/2.0 po f/4.0
  • Dostalo se i na další fotoaparáty: ultraširokoúhlý a teleobjektiv
  • Zbylá výbava je shodná s Xperií 1 III

Sony dnes v ranních hodinách prezentovalo očekávanou novinku, která má způsobit minimálně menší revoluci ve fotografování mobilním telefonem. Výsledkem je oficiálně představená Xperia Pro-I, kde „I“ v názvu neznamená římskou jedničku, ale zkratku pro Imaging.

Sony Xperia Pro-I

Od Sony se jedná o vůbec první mobilní telefon, který se dostane mimo Japonsko a pochlubí se 1,0" snímačem. Výrobce totiž použil snímač z oblíbeného kompaktního fotoaparátu RX100 VII a umístil jej do těla mobilního telefonu. Sony však dodává, že přeci jen muselo dojít k jistému optimalizování zmíněného snímače a Xperia Pro-I využívá velkou část jeho možností. Rozlišení snímače činí 12 megapixelů a velikost každého pixelu 2,4 mikrometru. Pixely jsou například o 20 % větší než u iPhonu 13 Pro Max. Díky velikostí senzoru 1/1,0" se Xperii Pro-I podařilo překonat jinak kralující Xiaomi Mi 11 Ultra.

Sony Xperia Pro-I

Japonský výrobce si dále připravil 24mm objektiv Zeiss, který se může pochlubit proměnnou clonou. Tu bude moci uživatel nastavovat od f/2.0 až po f/4.0. Od hlavního fotoaparátu budou tak zákonitě očekávány skvělé výsledky, avšak je nasnadě, že Sony bude cílit na zkušené uživatele, kteří dokáží vše patřičně nastavit.

Sony Xperia Pro-I

Hlavní fotoaparát je vybaven profesionálním automatickým ostřením na jakékoliv oči v reálném čase. V praxi to znamená, že u lidí i zvířat dokáže Xperia Pro-I ostřit díky 315 bodům na 90 % plochy záběru při fotografování i záznamu videa. Na pravém boku zařízení se nachází hned dvě dedikované klávesy pro ovládání fotoaparátů. Velká a se speciálním povrchem umožňuje ovládat spoušť, a to samozřejmě se dvěma polohami. Vedle je menší kruhové tlačítko, které uživatele přenese do aplikace Videography Pro, kde je možné velmi podrobně měnit nastavení záznamu videa, například vyvážení bílé, expozici či ostření.

Kromě špičkového hlavního fotoaparátu je Xperia Pro-I vybavena ještě dalšími dvěma objektivy se shodným 12megapixelovým rozlišením. Jedná se o ultraširokoúhlý snímač se světelností f/2.2 a teleobjektiv se světelností f/2.4 a možností dvojnásobného bezztrátového zoomu. Je škoda, že Sony nenasadilo ještě lepší periskopový objektiv.

Sony Xperia Pro-I

Novinka je také připravena pořizovat kvalitní video. Dovolí natáčet do 4K se 120 snímky za vteřinu, díky čemuž vzniknou vysoce kvalitní 5krát zpomalená videa. V Sony myslí i na dnešní trend vlogů a k Xperii Pro-I půjde připojit speciální 3,5" displej, který se přichytí k zadní straně mobilu. Díky tomu budete mít přehled, co natáčíte i při využívání kvalitního hlavního snímače.

Jistě vás zajímá i další výbava, té telefonní části nové Xperie Pro-I. Ani zde výrobce nijak nešetřil, ale překvapení nečekejte. Hardware plně pochází ze současné vlajkové lodi firmy, Xperie 1 III. Můžete se tak těšit na 6,5" OLED displej se 4K rozlišením a 120Hz obnovovací frekvencí či výkonný Snapdragon 888 s 12GB operační pamětí. Vhod přijde standardní 512GB úložiště a podpora paměťových karet. Novinka je nadále odolná vůči prachu a vodě se stupněm krytí IP68. Zachována zůstala i baterie s kapacitou 4 500 mAh a podporou 30W drátového nabíjení.

Sony Xperia Pro-I

Sony Xperia Pro-I rozhodně nebude telefonem (nebo fotoaparátem?) pro každého. Naznačuje to jak cena, tak dostupnost. Prodej má být zahájen během prosince v Německu, Francii, Velké Británii, Nizozemsku a ve skandinávských zemích. Cena je stanovena na 1 779 eur, což je v přepočtu zhruba 46 tisíc korun. Pakliže budete chtít i vlog displej, připravte si ještě 199 eur (přibližně 5 tisíc korun) a k tomu 89 eur (2 300 Kč) za potřebný držák. Plně vybavená a na vše připravená Xperia Pro-I vás tak klidně může přijít i na více než 50 tisíc korun.

Sony Xperia Pro-I
Doplňkový displej s 3,5" úhlopříčkou pro snadné natáčení vlogů

Technické parametry Sony Xperia Pro-I

Kompletní specifikace
Konstrukce166 × 72 × 8,9 mm, 211 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 120 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 888, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 660
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 512 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 400 / 150 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2022, 46 990 Kč
Diskuze ke článku
Standa Jandečka
Standa Jandečka
Vše fotím S10 (15500Kč). 46000Kč? To si raději koupím mobil za 10000 a za 36000 pořádný foťák.....
Lukas Klima
Lukas Klima
Jenopalec v telefonu, hurá. Nějaká tři ohniska, clonové šidítko, výdrž kdoví jaká... Profikompakt bude pořád lepší volba, tohle je pořád něco mezi, za hříšné peníze, pro hrstku zájemců. Na mobil dobrý, na foťák už slabší. Jednopalce mám jinak rád, mám kousek od canonu a dělá moc hezké fotky. Btw. to mi připomělo, že moje S9ka má také proměnlivou clonu 😂 pochopitelně k prdu.
Franta Vomáčka
Franta Vomáčka
tady je hezké srovnání noční oblohy s iPhonem 13PRO. Na první dobrou je vítěz iPhone, ale je tomu opravdu tak? Nejdou odkazy na YT (Sony Xperia Pro-I vs iPhone 13 Pro CAMERA Review! čas 2:40) Zkrátka Xperie nejsou na cvakání. Docela rád bych viděl i na místních webech, že si redaktoři dají "tu práci" a ve srovnávacích testech zkrátka použijí xperii způsobem, jaký tvůrci zamýšleli. Samozřejmě s patřičným upozorněním čtenářů.
Mara Studna
Mara Studna
Jistě krásný stroj,ale to není cíleno na běžného uživatele jako Jsem Já.To je pro profesionální fotografy,videobloggery apod,já rozhodně cílovka Nejsem.Přeju každému,kdo si pořídí,osobně si počkám na Xperii 1 IV

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze