Sony Xperia M představeno: elegantní střední třída s NFC

Sony Mobile dnes představilo novou Xperii M, která v sobě spojuje atraktivní OmniBalance design, který byl poprvé představen na vlajkové lodi Xperia Z, s výbavou střední třídy. Nabídne 4palcový displej, dvoujádrový procesor a zajímavé barevné varianty. Sony u novinky hojně propaguje také NFC.

Sony Xperia M bude novým přírůstkem střední třídy, kde je Sony tradičně poměrně silné. Telefon je spíše menší (124 x 62 x 9.3 milimetrů) a lehčí (118 gramů), a to zejména vzhledem k displeji s úhlopříčkou 4 palce. Na druhou stranu zejména pod displejem je poměrně mnoho volného prostoru a telefon by mohl být klidně menší. Vzhledem k velmi podobným rozměrům je pravděpodobné, že výrobce použil šasi z modelu Xperia J, který má stejně velký displej. Rozlišení činí 864×480 pixelů a chrání jej odolné sklo, Gorilla Glass to nicméně není. Uvnitř telefonu pak tepe dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227, taktovaný na 1 GHz. O hodnotě RAM však zveřejněné specifikace mlčí. Interní paměť má kapacitu 4 GB, z čehož však je uživateli dostupná pouze polovina. Nechybí však slot pro microSD karty, který umožňuje zvýšit úložný prostor až o 64 GB.

Telefon si samozřejmě rozumí i s 3G a podporuje i rychlá mobilní data HSPA+ . Další možnosti bezdrátového připojení reprezentují Wi-Fi, Bluetooth 4.0 a zejména technologie NFC. Právě NFC má být jedním z hlavních taháků Xperie M. Jedním dotknutím můžete sdílet fotografie nebo hudbu nejen mezi telefony, ale i napříč celým portfoliem produktů Sony, jako je například Sony SBH20 wireless stereo headset nebo poslední generace televizorů Sony Bravia s podporou NFC. Nechybí přitom ani zrcadlení obrazu na televizoru. I z tiskových materiálů je vidět, že NFC bude jedna z funkcí, kterou bude u Xperie M Sony hodně propagovat a my jsme jen rádi. Podaří se tak dostat NFC i do střední třídy a širší okruh uživatelů.

Další multimediální funkce Xperie M, jako je aplikace WALKMAN, která umožňuje zařízením od Sony přístup k jeho Sony Entertainment Network s 18 miliony skladeb a 100 tisíci filmů a seriálů, sice v naších končinách bohužel nevyužijeme, ale telefon má co nabídnout i při přehrávání obsahu, který si do něj nahrajete. Kromě přehrávače hudby a videa nechybí ani RDS rádio. V aplikaci Alba budete mít přístup i k fotogaleriím na Facebooku a své fotografie si budete moci uspořádat i podle lokací, kde byly pořízeny nebo podle otagovaných lidí.

Pro pořizování fotografií a natáčení videa je Xperia M vybavena pětimegapixelovým fotoaparátem s LED diodou, který disponuje čtyřnásobným digitálním zoomem, a poradí si i HDR fotografiemi. Video zvládá natáčet v maximálním rozlišení 720p. Pro videohovory je pak Xperia M vybavena přední VGA kamerou.

O napájení telefonu se stará vyměnitelná baterie s kapacitou 1750 mAh, která by měla podle specifikací vystačit na 10 hodin a 16 minut hovoru nebo 498 hodin v pohotovostním režimu. Telefon pak poběží na Androidu 4.1 Jelly Bean, dual sim verze pak rovnou na novějším Androidu 4.2.

Kromě jednosimkové verze bude Xperia M dostupná i ve verzi Dual SIM. Sony Xperia M dual nabídne, stejně jako další dvousimkové telefony výrobce, možnost výběru, jakou SIM použít před voláním nebo posláním zprávy jedním kliknutím. Každou SIM bude moci navíc možné nastavit samostatně, takže na každém čísle můžete mít například jinou vyzváněcí melodii, ale to je již standardní výbavou Dual SIM telefonů.

Obě varianty - Xperia M a Xperia M dual, budou celosvětově k dispozici od 3. čtvrtletí 2013. Na výběr přitom budete mít z několika atraktivních barev. Kromě konzervativní černé a bílé můžete sáhnout i po odvážnější sytě fialové nebo žluté. Cena novinky zatím nebyla stanovena, ale vzhledem ke své výbavě a tomu, že jí Sony Mobile označuje jako telefon, který má uživatele přivést do světa smartphonů Xperia, by mohla být velice příznivá.

Technické parametry Sony Xperia M

Kompletní specifikace
Konstrukce124 × 64 × 9,3 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:46 hodin
Dostupnostsrpen 2013,

Technické parametry Sony Xperia M dual

Kompletní specifikace
Konstrukce124 × 64 × 9,3 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 750 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2013,

Zdroje: blogs.sonymobile.com

Diskuze ke článku
Milhi
Verze DUAL bude i u nás? Asi ano že
pauletakk
4" + ovládací tlačítka na displeji? Není to trochu plýtvání místem?
loller
Dle stánek sonymobile.com má RAM velikost 1GB, a u dvouSIMkové verze není na výběr žlutá varianta.
RAM zde: http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-m/specifications/#tabs

DualSIM bez žluté zde: http://www.sonymobile.com/global-en/products/phones/xperia-m-dual/
JaroB

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze