Sony Xperia E4 oficiálně: elegantní střední třída

24

Japonské Sony dnes oficiálně představilo nový přírůstek do střední třídy s označením Xperia E4, ta nabídne kromě zajímavého a svěžího designu také 5palcový IPS displej s qHD rozlišením (960 × 540 pixelů), baterii s kapacitou 2 300 mAh, která by měla zaručit dvoudenní výdrž a také například 5Mpx fotoaparát.

Sony Xperia E4

Design a displej

Po designové stránce nová Xperia E4 nezapře náklonnost k designové řadě OmniBalance, oproti ní však novinka vsadila na zakulacené rohy, které dávají modelu E4 mladistvější vzezření a jasně tak prozrazuje cílovou skupinu uživatelů. Za design můžeme novinku jednoznačně pochválit, Sony navíc doplňuje, že povrch by měl být odolný vůči škrábancům. Přední straně dominuje 5palcový IPS displej s qHD rozlišením, který bude navíc ukrytý za tvrzeným sklem (prozatím není jasné, jakého výrobce si Sony pro tvrzené sklo vybralo).

Sony Xperia E4 na oficiálních snímcích

Hardware a software

O výkonnostní složku se bude starat 4jádrový procesor s taktem 1,3 GHz, sekundovat mu bude 1 GB paměti RAM. Sony zatím neupřesnilo procesor, podle úniků se však má jednat o MediaTek MT6582 s grafickým akcelerátorem Mali-400MP2, oficiální stránka však mluví o Adrenu 330. Uvidíme, jaká varianta nakonec bude ta správná. Uživatelská paměť se zastavila na hodnotě 8 GB, nebude ovšem problém rozšířit ji, a to pomocí paměťových karet microSD až do velikosti 32 GB. Operačním systémem zde bude Android v nejnovější verzi 5.0 Lollipop, za což si novinka opět zaslouží pochvalu.

Sony Xperia E4 na oficiálních snímcích

Fotoaparát a další

Fotoaparát nabídne dostatečné rozlišení 5 Mpx, nezapomnělo se ani na přisvětlovací LED diodu. Čelní kamera pro videohovory nabídne rozlišení 2 Mpx, což je v této kategorii poměrně příjemné překvapení. Fotoaparátu nebudou chybět ani speciální režimy, které známe z dražších modelů, těšit se tak můžete na AR fun (animace rozšířené reality), Live on YouTubeTM („živý“ přenos videa z telefonu přímo na YouTube), Portrait retouch (vylepšení snímku obličeje), Sound photo (přiřazení zvukové stopy k fotografii), Timeshift burst (sekvenční fotografování), AR effect (rozšířená realita), Social live (sdílení), Creative effect (kreativní efekty) a Sweep panorama (automatické spojování snímků do fotografických panoramat).

Sony Xperia E4 na oficiálních snímcích

Podle tiskové zprávy se novinka bude soustředit na kvalitní zvukový výstup a vše s ním spojené. Pro tyto účely nabídne kromě kvalitních reproduktorů také aplikaci PartyShare, která umožňuje sdílet hudbu přes Wi-Fi Direct z vašeho telefonu se všemi dalšími smartphony v místnosti. PartyShare umí také sbírat a sdílet fotografie z párty. Xperia E4 již má aplikaci PartyShare předinstalovanou, ale majitelé ostatních zařízení Xperia a chytrých telefonů s operačním systémem Android (verze KitKat nebo pozdější) si ji mohou stáhnout z Google Play. V rámci konektivity využijete kromě Bluetooh ve verzi 4.1 a Wi-Fi také sítě HSPA (maximálně 21/5,76 Mbit/s). Z dalších funkcí můžeme zmínit podporu FM rádia.

Dostupnost

Baterie nabídne kapacitu 2 300 mAh a chybět nebude ani speciální režim STAMINA, který optimalizuje výdrž při její kritické úrovni. Sony slibuje, že by novinka měla vydržet zhruba 2 dny aktivního používání, na to se samozřejmě zaměříme, až nám telefon dorazí na redakční test. Nová Xperia E4 by měla dorazit do prodeje už v polovině února, cena prozatím nebyla konkretizována, ale podle chybějících technologií LTE a NFC by se novinka měla zařadit mezi ty levnější z nabídky společnosti Sony. Dodáme, že k dispozici bude i Dual SIM varianta.

Technické parametry Sony Xperia E4

Kompletní specifikace
Konstrukce137 × 75 × 10,5 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:39 hodin
DostupnostQ1 2015,

Zdroje: sonymobile.com

Diskuze ke článku
Ascension
No chci vidět kdo bude lepší LG Y70 nebo toto přeci LG má mít HD jen cenu nevíme.
Pepa
Design mi přijde velmi podobný Lumii 625 ale to není na škoda, ta se mi líbí.
mental.disease
Nie je to prvý raz, čo má výrobca chybu na webe. Je tam určite MT6582
http://dl-developer.sonymobile.com/documentation/whitepapers/Xperia_E4_E2104_E2105_WP_1.pdf
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
Nejaká blbost že nemá NFC a LTE keď E3 má aj aj....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze