Sony uvedlo chytré pomocníky nejen do domácnosti (video)

1

Sony na Mobile World Congress v Barceloně přivezlo nejen nové telefony z obnovené řady Xperia X, ale také chytré pomocníky, které snad již brzy využijeme nejen v domácnosti. Konkrétně jde o robota s projektorem, samostatný projektor s podporou ovládání přímo na zdi či stole, inteligentní sluchátko a malou kamerku. Na všechny tyto novinky ve stádiu konceptů jsme se podívali blíže na stánku společnosti a zde jsou naše dojmy.

Sony se během své tiskové konference, na které představilo zejména řadu telefonů Xperia X, nepouštělo kolem nově představeného příslušenství a gadgetů do podrobností. I tak uvedlo hned 4 novinky s označením Xperia Ear, Xperia Eye, Xperia Projector a Xperia Agent. Téměř všechny gadgety, které budou spolupracovat zejména s telefony právě od Sony (kompatibilita mimo řadu Xperia údajně není vyloučena), jsme si mohli krátce vyzkoušet či si alespoň poslechnout, jak to s nimi Sony vlastně zamýšlí.

Sony a chytří pomocníci nejen do domácnosti – MWC 2016

Xperia Ear

A začneme nejmenším nově představeným zařízením, což však ještě neznamená, že by šlo o zařízení nezajímavé. Xperia Ear totiž není obyčejné handsfree, skrze které vyřídíte pouze hlasové hovory. Umí toho daleko víc. Zejména díky proximity senzoru s vámi totiž dokáže komunikovat ve chvíli, kdy to budete potřebovat a také očekávat. Po přiložení sluchátka do ucha se totiž automaticky aktivuje hlasová asistentka, která vás samozřejmě pozdraví a zejména vám sdělí v tu chvíli vhodné informaci. Pokud si sluchátko Xperia Ear nasadíte například brzy ráno, sdělí vám předpověď počasí, stav dopravy cestou do práce a další relevantní informace. Dále pokud například zmeškáte nějaký hovor, po nějaké době vám jej připomene a rovnou nabídne možnost zavolat zpět. Pokud budete souhlasit, dané číslo Xperia Ear rovnou vytočí. Podobně umí toto chytré sluchátko pracovat také s textovými zprávami, navigací či kalendářem.

Sony Xperia Ear

Jde o opravdu zajímavý koncept hlasové asistentky, která není přímo v telefonu, jako je tomu třeba u Applu či Microsoftu, nýbrž je ve formě volitelného příslušenství. Informace pak prezentuje diskrétně a v uchu není sluchátko ani tak výrazné, jako tomu bývá u některých Bluetooth handsfree na trhu. Uvidíme, jak pak bude Xperia Ear fungovat v praxi, ale již prezentované demo, které jsme si přímo na stánku společnosti vyzkoušeli, bylo zajímavé.

Xperia Eye

Druhým kouskem příslušenství, které je zde v Barceloně od Sony k vidění, je malý fotoaparát a kamerka v jednom s označením Xperia Eye. Nejen dle výrobce, ale i vzhledu zařízení nejde vyloženě o akční kamerku, kterou bychom měli používat při extrémních sportech. Xperia Eye je více určena pro video bloggery a obecně aktivní uživatele, kteří si jednoduše chtějí skrze 360stupňovou čočku fotoaparátu zachytit každý svůj zážitek. Xperia Eye je ve stádiu konceptu a k dispozici nebylo ani krátké demo. Zařízení je zde na výstavišti Fira k vidění pouze za sklem, přesto alespoň v různých scenériích, které naznačují situace, při kterých jej půjde využít.

Xperia Projector

Z rozměrově malých zařízení se přesuneme k dalšímu gadgetu, jehož rozměry jsou již o něco větší. Stále však jde o vcelku kompaktní zařízení, konkrétně projektor. Nejde ale o obyčejný projektor, jehož jedinou funkcí je zobrazení informací na zdi. Xperia Projector samozřejmě zvládne i to, ale i něco víc. Díky různým senzorům totiž můžete obraz na zdi či stole ovládat pomocí gest či skrze klasické tapnutí přímo na ploše, kde je obsah zobrazován. A to jednoduše tak, jak jste zvyklí z telefonu, tabletu či notebooku s dotykovým displejem. I v tomto případě jde o koncept v podobě prototypu, který však bylo možné si přímo na výstavišti vyzkoušet. Reakce na stole či zdi, kam Xperia Projector promítal testovací obsah, byly téměř okamžité a velmi spolehlivé. Nutno však počítat s tím, že je potřeba provádět gesta přímo na dané ploše, a to spíše pomalu a opravdu přesně. Jinak totiž projektor nestihne zareagovat a k akci nedojde.

Sony Xperia Projector

Zástupci Sony na svém stánku zároveň dodávali, že se plánuje použití gest také mimo plochu, což nám dává daleko větší smysl. V každém případě je Xperia Projector již nyní zajímavým příslušenstvím do domácnosti a jde o koncept, který můžeme s jistotou zařadit do kategorie těšíme se. Bohužel zatím ani u jednoho výše a níže uvedeného zařízení neznáme dostupnost, o ceně ani nemluvě.

Xperia Agent

A na již zmíněný Xperia Projector nyní navážeme ještě něčím sofistikovanějším. Jmenovitě se zaměříme na Xperia Agent, což je projektor a osobní asistent v jednom. Opět jde zatím o koncept, na kterém Sony stále pracuje. I tak ale byla k vidění demo ukázka. Xperia Agent reaguje na hlasové příkazy a je spojena s mobilním telefonem, skrze který čerpá informace, na které se zařízení můžeme zeptat. Umí zjistit například předpověď počasí, stav dopravy, zobrazit poslední zprávy a hovory či ovládat prvky chytré domácnosti. Zařízení dané informace prezentuje skrze vestavěný projektor, a to vždy na plochu, na které je položeno.

V každém případě vypadá Xperia Agent vskutku zajímavě, a to i z důvodu, že dokáže poznat, který člen domácnosti na něj hovoří a dle toho vyhodnotí jeho dotaz. Po zpracování dotazu tak prezentuje vždy relevantní informace danému uživateli. Nutno zároveň dodat, že Xperia Agent vypadá roztomile a lehce futuristicky, a to hlavně svými pohyby v horní části. Zároveň to ale není úplný robot, který by doma zvládl navařit či vyluxovat.

Všechny novinky od Sony z barcelonského výstaviště Fira vypadají zajímavě. U většiny z nich jde zejména o nádech blízké budoucnosti, kde budeme komunikovat snadněji, ať už někde na cestách s malým sluchátkem v uchu, které nás bude informovat o všem důležitém či také v domácnosti, kde nás přivítá Xperia Agent a spolu s Xperia Projector nám bude prezentovat všelijaký obsah na stole či zdi. Třeba ten, který jsme během dne zachytili skrze Xperia Eye.