Sony Xperia X: nová řada čítá tři zajímavé modely

7

Xperia X byla používána ještě v době, kdy Sony vyrábělo telefony společně s Ericssonem. Nyní je toto nadmíru atraktivní písmeno opět uvedeno v život, a to hned pro trojici smartphonů. Nemělo by se jednat jen o další modelovou řadu, ale i způsob, jakým s nimi pracujeme. Obvyklý marketingový proslov, anebo na tom něco bude?

Sony Xperia X

Tomu mají podle zveřejněné tiskové zprávy dopomoci nové „vrstvy inteligentních technologií“. Ty se zaměří především na oblasti, kde se výrobce cítí svá epicentra kvality: na fotoaparát, baterii a design.

U prvního zmiňovaného – tedy při pořizování snímků – dostane kamera jakýsi šestý smysl, který vám dopomůže vystihnout ten správný okamžik, kdy stisknout spoušť. Všechno by mělo být dobře zaostřeno, ať už fotíte v jakékoli situaci. O to se postará zbrusu nový prediktivní hybridní autofocus, který pro fotomobily vyvinuli inženýři, kteří v Sony pracují na fotoaparátech Alpha.

Dalším vylepšením prošly baterie. Nečekejte nějakou revoluci, Sony stále slibuje dvoudenní provoz na jedno nabití, což vzhledem ke zkušenostem s posledními modely není nijak nadsazená hodnota. Novinkou je pak Qnovo’s Adaptive Charging Technology, která by měla prodloužit životnost baterie na dvojnásobek.

A do třetice design. Sony opouští ostře řezané tvary a přesunuje se do oblejších končin. Můžeme se tak těšit na zakřivená skla, konstrukci bez bočních rámečků, prémiové materiály a údajně i velice jistý a příjemný úchop.

Sony Xperia X – blízký známý ZETka

Tuto Xperii si na obrázku snadno spletete s řadou Z a spojují ji i některé designové prvky, například čtečka otisků prstů v bočním tlačítku. Je to tak zajímavá volba pro všechny, kterým se líbí vlajkové lodi od Sony, ale nepotřebují takový výkon nebo nechtějí utrácet. Hlavní rozdíl je v čipsetu, který zde zastupuje Snapdragon 650. Jinak by náročnějším uživatelům nemělo nic chybět. Ke 3 GB RAM mohou mít až 64 GB vnitřního úložiště a nechybí ani LTE Cat. 6. Hodit by se mohly také Hi-Res stereo reproduktory, takže jedinou starost může vyvolávat kapacita akumulátoru 2 620 mAh. Snad budou šetřící módy fungovat dobře. Taky je potřeba zmínit, že tato Xperia není voděodolná, což je pro Xperii docela zásadní nedostatek.

Xperia X.

Technické parametry Sony Xperia X

Kompletní specifikace
Konstrukce142,7 × 69,4 × 7,9 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 984 × 3 366), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 650 MSM8956, CPU: 2×1,8 GHz + 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 510
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 620 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:43 hodin
Dostupnostkvěten 2016,

TIP! První dojmy ze Sony Xperia X (Performance): zaostřeno na pohyb

Sony Xperia XA – jde to i bez rámečků

Tento telefon má z dnes představené trojice nejslabší výbavu. Čipset od MediaTeku nebo HD displej nejsou ta správná lákadla, ale vzhled, který prakticky eliminuje boční rámečky, by si nějaké příznivce mohl najít. Jinak je vidět, že se na výbavě šetřilo: chybí stereo reproduktory nebo čtečka otisků prstů. Spolehnout se můžete na přítomnost LTE nebo NFC. Cena stylové Xperie XA s tenkými rámečky by se na našem trhu měla pohybovat kolem 8 000 Kč. Dostupnost je plánována až na začátek léta.

Sony Xperia XA.

Technické parametry Sony Xperia XA

Kompletní specifikace
Konstrukce143,6 × 66,8 × 7,9 mm, 137,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetMediaTek helio P10, CPU: 8×2 GHz, GPU: ARM Mali-T860
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:53 hodin
Dostupnostčerven 2016,

Sony Xperia X Performance – čekáte na Snapdragon 820?

Xperia X Performance.

Použití Snapdragonu 810 u řady Z bylo pro některé zklamáním. Tento kousek by jim mohl spravit chuť. Výbava je navíc v mnohém shodná s modelem X, takže ZETka dostanou opravdu silnou konkurenci. Navíc tu máme možnost nahrávat 4K video a při fotografování používat až ISO 12 800. V řadě X mohou sice chybět nějaké detaily, ale to zjistíme až při podrobnějším zkoumání. Potěší také certifikace IP68, která u Xperií X a XA chybí, což je pro ně určitě velká škoda. Vzhledem k výbavě opět máme strach o výdrž, 2 700 mAh není nijak moc, ale snad bude vnitřek dobře optimalizovaný.

Technické parametry Sony Xperia X Performance

Kompletní specifikace
Konstrukce144,7 × 71,1 × 7,6 mm, 164,4 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát23 Mpx (5 520 × 4 140), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 820 MSM8994, CPU: 2×2,15 GHz + 2×1,6 GHz, GPU: Adreno 530
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.1
Akumulátor2 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:53 hodin
Dostupnostčervenec 2016,

Chytré je i příslušenství

Společně s telefony se představuje i příslušenství, které chce přinést inovace ve stejném duchu. Kupříkladu Xperia Ear není jen další Bluetooth sluchátko, ale jakási osobní asistentka. Pomocí technologie Sony Voice vám poskytuje všechny důležité informace – o počasí, o schůzkách, došlých zprávách atd., stejně tak rozumí hlasovým příkazům. Pro běh je potřeba nainstalovaná aplikace v telefonu. O podpoře jednotlivých jazyků zatím nebyla řeč, ale na češtinu bychom příliš nesázeli. Sluchátko půjde do prodeje v létě.

Sony Xperia Ear

Posobně má fungovat i reproduktor RM-X7BT určený do aut. Umí nejenom zprostředkovat hudbu a hovory, ale lze přes něj pomocí hlasu ovládat některé funkce připojeného telefonu.

Sony RM-X7BT Adaptor

Zajímavé koncepty

Sony myslí i o kousek dál než je budoucí generace telefonů. Kromě nich a příslušenství také představilo koncepty, které se digitálního života dotýkají. První z nich se jmenuje Xperia Eye – malý fotoaparát, který si pověsíte na krk nebo připevníte na oblečení. Jeho spoušť bude inteligentní a ovládána gesty nebo hlasem. Zaznamenávání nějaké akce už by nemuselo být obtěžující, ale naopak úplně přirozenou součástí.

Xperia Projector zvládá nejenom promítat obraz, ale umí tento obraz udělat interaktivní. Pro promítané scény tak bude možné zasahovat pomocí gest a zvuků.

Xperia Agent je pak koncept virtuálního asistenta, něco podobného jako je Siri od Apple nebo Cortana od Microsoftu. Najde se na přeplněném trhu místo ještě pro jednu virtuální sekretářku?

Diskuze ke článku
Pesedm
To je řadová Sony nuda. Vypadá to jak Huawei P8.
Foto čip bude dobrý, ale na SW to skončí...
Pipoun
Bože, to už nikdo neudělá slušný 4,5" samé pádla

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze