Sony ukázalo na žižkovské věži nový Sony Xperia Tablet Z

25

Ve středu 22. května jsme měli možnost se na tiskové konferenci na pražském Žižkově vůbec poprvé v České Republice seznámit s novým tabletem od japonské společnosti Sony a to sice s modelem Xperia Tablet Z. Jak na nás tento voděodolný, stylový a výkonný tablet zapůsobil?

Společnost Sony letos na trh poslala svoji vlajkovou loď s označením Xperia Z, která se chlubí špičkovou výbavou a ve své katerogorii naprosto unikátní odolností s certifikací IP57. S tímto modelem také Sony představilo design, kterým se budou letos přístroje této značky vyznačovat. Sází především na maximální jednoduchost a ostré hrany.

Oficiální fotografie Sony Xperia Tablet Z

Právě v tomto designu pak Sony představilo nový tablet Sony Tablet Z, který se podobá modelu Xperia Z takříkajíc jako vejce vejci. Samozřejmě až na velikost. Sony Tablet Z se, co do designu, opravdu povedl. Ostře řezané rysy, hladké linie, elegantní provedení. Svým designem má rozhodně šanci oslovit nejednoho zájemce.

TIP! Recenze Sony Xperia Z – Skleněná královna

Design těží také z velmi malé tloušťky tabletu. Ten měří v pase pouchých 6,9 milimetru a je to úctyhodné číslo, když vezmeme v potaz zajímavou výbavu Sony Tablet Z a úhlopříčku 10,1 palce. Samotná konstrukce je pak sice plastová, ale rozhodně ne odfláknutá. Celý tablet je pevný, v ruce působí velmi příjemně a použití plastů při výrobě mělo navíc jeden pozitivní efekt - extrémně nízkou hmotnost pouze 495 gramů. Sony Tablet Z je pravděpodbně nejlehčí tablet na světě.

U konstrukce ještě chvíli zůstaneme. Stejně jako u telefonu Sony Xperia Z se výrobce i u tabletu zaměřil na odolnost samotného přístroje. Kromě tvrzeného skla odolného proti poškrábání totiž Sony Tablet Z nabídne totiž certifikaci IP57 což z jej činí nejen prachuodolný, ale především plně vodotěsný. Poslední číslo v označení certifikace totiž značí, že vydží až půl hodiny ponořený do metrové hloubky.

Nepřehlédněte: První dojmy z Xperia Tablet Z: ultratenká placka s high-end výbavou

Na tiskové konferenci nám byla tato vlastnost také efektně prezentována. Zatímco jeden kus tabletu byl vložený přímo do akvária a rybičky si z něj udělaly novou schovávačku, o druhý kus se dělily dvě spoře oděné slečny, které prezentovaly velice zajímavě vyhlížející činnost - práci s tabletem ve vaně. Rozhodně bylo na co se koukat.

Zpět ale k samotnému Sony Tablet Z. Již jsme zhodnotili konstrukci, které nelze moc vytknout. Jak je to ale s výbavou? Běh operačního systému Android 4.1, s příslibem updatu na verzi 4.2, jsme sledovali na 10.1" Full HD LCD zobrazovači vybaveného technologií Mobile BRAVIA Engine 2. Tato technologie by měla zlepšovat celkové podání barev a zvyšovat výkon samotného displeje co do vykreslování a podobně.

Je nutno uznat, že FullHD displej Sony Tablet Z je velice povedený. Má skvělé podání barev, dobré pozorovací úhly a oproti sourozenci Xperia Z je displej skutečně o třídu výše. Obě zařízení jsme měli možnost porovnat vedle sebe a rozdíly mezi displeji, ač parametrově prakticky totožnými, jsou obrovské. Sony Tablet Z má opravdu kvalitní displej.

Na Sony Xperia Tablet Z nám byly prezentovány také hry ovládané ovladačem z PlayStationu

Uvnitř tabletu se o běh operačního systému Android stará čipset Qualcomm Snapdragon S4 Pro se čtyř-jádrovým procesorem o taktu 1,5 GHz a 2GB RAM. Během tiskové konference jsme si mohli na tabletu vyzkoušet prakticky vše od hraní her přes surfování na intenretu až po propojení s televizí a přehrávání FullHD videa. Ani jednou tablet nezaváhal a vše zvládal s přehledem, nicméně až reálné testování ukáže jak si Sony dalo záležet na samotné optimalizaci OS.

Ve výbavě Sony Tablet Z najdeme dále například 8Mpx fotoaparát se schopností pořizovat FullHD video a senzorem Exmor R pro lepší fotografie za horšího osvětlení, podporu nejnovějších technologií jako je NFC, Bluetooth, DLNA, aGPS nebo podporu přenosu obrazu skrze MHL konektor a bezdrátově přes WiFI. Konektivitu dále obsatarává standardní micro USB konektor a také podpora WiFI a sítí čtvrté generace LTE.

Zmínit musíme také vnitřní paměť neboť do České republiky se dostane pouze 16GB verze tabletu. Naštěstí můžete paměť rozšířit o paměťové karty micro SD, ale zde si na nás Sony připravilo malý chyták. U verze tabletu s podporou LTE můžete totiž vložit kartu s maximální kapacitou 32 GB, kdežto u čistě WiFi verze nalezneme podporu 64GB micro SDXC karet. Co Sony vedlo k tomuto kroku? To nevědělo ani samotné zastoupení Sony pro Českou republiku.

Na závěr ještě pár slov o dostupnosti tabletu. Sony Tablet Z vstoupí na český a slovenský trh během června za doporučenou cenu 12 990,- Kč (WiFi model, pouze černá barva) a 15 990,- Kč (LTE model, černá a bílá barva). Tablet bude dostupný u všech tří operátorů a také v běžném prodeji.

Nepřehlédněte: První dojmy z Xperia Tablet Z: ultratenká placka s high-end výbavou

Technické parametry Sony Xperia Tablet Z

Kompletní specifikace
Konstrukce172 × 266 × 6,9 mm, 495 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 10,1" (1 920 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), , autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Pro APQ8064, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: Adreno 320
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 6:00 hodin
Dostupnostčerven 2013, 12 990 Kč
Diskuze ke článku
Vyko
je to trošku demence dat tabletu lepší displej než vlajkové lodi, o které říkají the best of sony..
stepo
Teda ja cumím!!!!! Cena 12500kc?? No to je skvele!!! Proste bomba! Za takovy tablet by si klidne mohli rict i o mnoho vic.. fakt se mi xperia tablet Z..moc libí.podle me,v segmentu tabletu nema zadnou konkurenci,a uz jen kvuli te certifikaci ktera vam zarucuje vode-odolnost! A o hardware vybave ani nemluve. Sony me mile prekvapilo.. Sony it's best!
viperman
ja som sa s nim hral v sony stanku pred mesiacom a nieco na vystave notebook expo v bratislave:) aj namacat do vody sa dal.. :)
viperman
pan autor tie dispeleje nie su vobec totozne :) rozlisenie nie je vsetko, tablet ma IPS panel lcd-cko a telefon ma TN-panel lcd-cko...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze