Sony Tablet P v redakci: jde to i jinak

12

Do naší redakce konečně zavítal velmi specifický kousek od japonského Sony. Tablet P se totiž od všech současných tabletů zásadně liší. Je vyklápěcí, má dva displeje a na první pohled vlastně ani tablet nepřipomíná. Přinášíme první dojmy.

Sony Tablet P - oficiální fotografie

S tabletem Sony Tablet P jsme si hráli už v září v Berlíně na veletrhu IFA. Už tam nás dokonale uchvátil a my jen vyhlíželi, kdy si jej budeme moci přivlastnit na déle než pár minut. Ta chvíle nastala právě teď, čímž tedy začíná naše několikatýdenní testování. Pokud jste Tablet P ještě neviděli, vězte, že na první pohled byste jej mohli velmi snadno přehlédnout. Důvodem rozhodně nejsou nějaké titěrné rozměry, nýbrž konstrukce. Doposud byla většina tabletů velmi podobná - placka s displejem s černým pruh okolo něj. Nic víc vlastně vymyslet nešlo. Sony ovšem sebralo odvahu a přichází s něčím zcela jiným.

Telefon? Tablet? Pouzdro? Hádanka pro všechny neznalé

Pouzdro na brýle? Ne…

Tablet P totiž vypadá spíše jako pouzdro na brýle a s podobnými reakcemi se setkávám pokaždé, jakmile jej někomu ukážu. Že nepůjde o prachobyčejné pouzdro prozrazuje nápis Sony, čočka fotoaparátu nebo po uchopení také hmotnost 372 gramů. Po rozevření, ke kterému jsou potřeba obě ruce, se na vás rozsvítí dvojice 5,5 palcových displejů. Každý nabídne rozlišení 1024 x 480 pixelů. Oba displeje navíc dokáží spolupracovat a ve výsledku lze získat větší displej s rozlišením 1024 x 960 pixelů a velikostí 7,1 palce, ovšem s rozdělením v podobě černého pruhu. Mínusem by mohl být předěl mezi oběma displeji, který trošku znepříjemňuje čtení textu a především znemožňuje využití některých aplikací. Ale o tom později.

Dva displeje v akci - překvapí velmi slušnou čitelností

O výkon je postaráno

V těle Tabletu P tepe dvoujádrový procesor nVidia Tegra 2 s taktem 1 GHz. K dispozici je také 1 GB paměti RAM. Nejde sice o výkřik techniky, nicméně výkonu je dostatek. Prostředí Androidu 3.2.1 je krásně plynulé a to včetně veškerých animací. Kaňkou na kráse je pouze anglická lokalizace. Respektive je k dispozici zhruba desítka jazyků, ale bohužel čeština chybí. Lokalizace do naší mateřštiny bychom se snad měli dočkat s příchodem aktualizace na verzi 4.0 Ice Cream Sandwich, která by měla dorazit během jara.

K rozevření budete potřebovat obě ruce

Sony Tablet P je dodáván prozatím v jediné verzi a to s 3G modulem a 4 GB interní paměti. Ano, čtete dobře. Velikost interní paměti je velkým zklamáním. Naštěstí ale nechybí slot pro paměťové karty, přičemž investice do paměťové karty je absolutní nutností! Proč? Bez ní si nezahrajete jedinou hru, nic nevyfotíte a podobně. Zamrzí, že vzhledem k vysoké pořizovací ceně (16 500 Kč) se výrobce neobtěžoval kartu přibalit. Rovnou zmíním, že základní balení je velmi chudé. Kromě tabletu a nabíječky už nic nečekejte. Chybí sluchátka i datový kabel.

Nabíjení probíhá výhradně přes proprietární konektor, ačkoli se vedle něj pod krytkou nachází microUSB konektor. Je to velká škoda, neboť Tablet P dostal do vínku poměrně slabou baterii s kapacitou 3080 mAh a výdrž opravdu není vysoká. Podrobněji se na ni zaměříme v recenzi.

Zadní kryt ukrývá baterii a na rozdíl od předního se sundává dobře

Naopak příjemnějším překvapením je zvukový výstup. Když na chvíli zapomenu na nešťastné umístění 3,5 mm jack konektoru, je zvuk linoucí se i do obyčejných peckových sluchátek Koss velmi dobrý. Horší je to s hlasitou reprodukcí, protože je k dispozici pouze jeden, nepříliš kvalitní repráček na levém boku.

Jak se to ovládá?

Otázka, kterou si klade každý, jakmile se dosyta vynadívá. Mám-li být stručný, tak se ovládá dobře. Dva displeje v mnohých případech zajišťují více pohodlí. Typicky při psaní textů, kdy text v prostředí aplikace vidíte na horním displeji a pohodlnou klávesnici s náhledem na psaný text na dolním. Horší je tu některých aplikací, které nepočítají s tím, že bude tablet mít dva spolupracující a zároveň rozdělené displeje. Oblíbené Angry Birds si na velké ploše nezahrajete. Řešením je spodní displej vypnout a hrát jen na horním. Pokud lze aplikaci roztáhnout, nabídne tablet v dolním rohu ikonku, kterou lze přepnout zobrazení na jeden nebo dva displeje. Dobrou zprávou je, že se začínají objevovat aplikace speciálně upravené pro Tablet P. O těchto možnostech se rozepíši v recenzi. V každém případě se tablet dobře drží v ruce. Přispívá k tomu i možnost si horní stranu nasměrovat směrem k sobě a zapřít se prsty.

Fotoaparát

Na samotný závěr dnešních prvních dojmů se můžete podívat na schopnosti integrovaného fotoaparátu. Nabízí rozlišení 5 megapixelů a nechybí mu, na rozdíl od LED diody, automatické ostření.


Ukázkové fotografie

Jaký na vás Sony Tablet P nechává dojem? Uvažovali byste nad koupí takového zařízení za cenu kolem 16 tisíc korun? Vaše názory, stejně tak dotazy, směřujte do diskuze, kde na ně odpovíme, či odpověď zahrneme do recenze.

Technické parametry Sony Tablet P

Kompletní specifikace
Konstrukce180 × 79 × 28 mm, 372 g, konstrukce: rozevírací, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 5,5" (1 024 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetnVidia Tegra 2, CPU: 2×1 GHz, GPU: ULP GeForce
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor3 080 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostúnor 2012, 10 000 Kč
Diskuze ke článku
Ladislav
za 16k? nevim zda si to někdo pořídí.. pro mě by to byly vyhozené peníze..
Pythagoras
Složením dvou 5,5" displejů k sobě po delší straně určitě nedostaneme 11" displej, to snad musí poznat i amatérský redaktor když se na ten displej jenom podívá. Stačí trocha základoškolské matematiky, aby bylo jasné, že takový displej má sotva 7". Škoda že na tomto webu, kterému se občas podaří zapůjčit i nějaký zajímavý produkt, působí samí neodborníci a neznalci, kteří pak z testování udělají trapnou frašku. Palec dolů
Jakub
Kdyby měl na přední (zavřené) straně klávesnici z mobilu a malý displej a bylo by možné z toho i volat, něco na způsob nokie E90, bylo by to geniální zařízení. Takto je to jen předražený, nepraktický pokus o odlišení se.
kolda.o
Mam ho od vanoc a nemel bych za zadnou placku takze vsem pochybovacum a kritikum zdar. ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze