Sony představilo další přídavné fotoaparáty a akční kameru

Na letošním ročníku IFA 2014 nepředstavilo Sony pouze nové smartphony. Sony je rovněž významným výrobcem fotoaparátů a tak zde nemohly chybět ani přídavné fotoaparáty QX. Po loňských dvou modelech přidává další dva. Jeden nabídne rovnou 30× optický zoom, zatímco ke druhému můžete připojit libovolný objektiv ze systémových kompaktů Sony.

Přestože se fotoaparáty v mobilních telefonech neustále zlepšují, do tenkého těla je se fotoaparát s kvalitním objektivem a optickým zoomem prostě nevejde. To byl také důvod, proč Sony loni oprášilo myšlenku externích fotomodulů a představilo hned dvojici modelů DSC-QX10 a DSC-QX100. Ty jsou v podstatě plnohodnotnými fotoaparáty, které v tubusu s objektivem skrývají i obrazový senzor nebo slot na paměťové karty. Jediné, co jim chybí je displej a k tomu slouží právě smartphone, který se s ním spáruje přes NFC a zaklapne do speciálního držáku.

Přídavné fotoaparáty Sony QX

Přestože by se mohlo zdát, že o takové řešení příliš velký zájem mezi uživateli nebude – ať již, kvůli vyšší ceně, tak kvůli neskladnosti takového řešení, zdá se, že Sony těmto přídavným fotoaparátům věří a kromě nových barevných variant DSC-QX10, které nyní budou k dispozici kromě klasické černé a bílé i v nápadné růžové a efektní měděné barvě, představil DSC-QX30 a ILCE-QX1.

Sony DCS-QX30: vylepšení s 30× optickým zoomem

Nižší z novinek vychází z modelu DSC-QC10 je však o něco větší a jeho rozměry jsou 68,4 × 65,1 × 57,6 mm. Hmotnost včetně baterie, která vystačí na 200 snímků nebo 45 minut videa, a která se dobíjí přes microUSB, a slotu na paměťové karty vyšplhala na nezanedbatelných 193 gramů.

Hlavním tahákem novinky je úctyhodný zoom s ekvivalentem 24-720 mm, který disponuje světelností F3.5-6.3, a nechybí ji ani optická stabilizace obrazu. Pokud by bylo třicetinásobné zvětšení málo, je zde ještě digitální zoom, který Sony nazývá Clear Image Zoom a slibuje, že umí až šedesátinásobné zvětšení bez nutnosti slevit z počtu pixelů. Výkonný zoom doplňuje funkce Lock-on AF a rychlý režim kontinuálního fotografování rychlostí až 10 snímků za vteřinu. Videa je pak možné natáčet ve Full HD kvalitě 60p.

Uvnitř fotoaparátu naleznete 1/2.3" snímač Exmor R BSI-CMOS s rozlišením 20.4 Mpx doplněný procesorem Bionz X, které používá výrobce i v dalších kompaktních fotoaparátech. Fotoaparát umožňuje fotografovat s ISO až 3200, což však vzhledem k rozměrům snímače a množství šumu, který při takové citlivosti vyprodukuje, nebude příliš využitelné.

Fotit je možné i samotným fotoaparátem, protože na něm kromě stativového závitu najdete i ovladač zoomu a spoušť, ale bez displeje se s ním špatně ostří. Plnohodnotného využití tak dosáhnete až s připojeným fotoaparátem. Z možností připojení přitom nabízí stejně jako jeho předchůdci NFC a Wi-Fi. Pořízené snímky a videa se nicméně ukládají přímo do něj na paměťovou kartu Memory Stick Micro/Memory Stick Micro (Mark2) nebo microSD/microSDHC/microSDXC.

Technické specifikace DSC-QX30
Obrazový snímač 1/2.3 type Exmor R CMOS, 20,4 Mpx
Obrazový procesor BIONZ X
Objektiv Sony G Lens F3.5(W)-6.3(T) f=24-720mm
Optický zoom 30x
Digitální zoom Clear Image Zoom až 60×
Stabilizace obrazu Optická stabilizace Optical SteadyShot
Režimy ostření AF-S / dotykové automatické/Lock-on AF
ISO Auto (ISO 80-12800), ISO 80-3200
Režimy fotografování Superior Auto / Intelligent Auto / Movie Mode
Kompatibilní paměťová média Memory Stick Micro, Memory Stick Micro (Mark2), microSD, microSDHC, microSDXC
Formát záznamu JPEG, MP4 28M (1920x1080 60p) / 16M (1920x1080 30p)
Wi-Fi ANO
NFC ANO, dálkové ovládání na jeden dotek
Rozměry ŠxVxH (bez chytrého telefonu) 68,4 × 65,1 × 57,6 mm
Hmotnost (bez chytrého telefonu) 193 g (včetně baterie a Memory Stick Micro)

Sony ILCE-QX1: snadná výměna objektivů

Druhý model využijí majitelé systémových kompaktů s bajonetem E od Sony, kteří tak naleznou nové využití pro svou sbírku objektivů. Stačí si vybrat svůj oblíbený zoom, makro objektiv nebo objektiv s pevným ohniskem. Získají tak ke svému kompaktu druhé náhradní tělo, které je přitom velice kompaktní. Jeho rozměry jsou bez připojeného objektivu jen 74,0 × 69,5 × 52,5 mm a hmotnost s paměťovou kartou a baterií, která vystačí na přibližně 400 snímků a 150 minut videa, 216 gramů.

Výbava fotoaparát včetně obrazového snímače APS-C Exmor CMOS s rozlišením 20,1 megapixelů, který doplňuje obrazový procesor Sony BIONZ X, se je prakticky shodná se systémovým kompaktem Sony Alpha A5000. Fotoaparát tak nabídne kvalitu obrazu a nízkou úroveň šumu, které byste s mobilním telefonem nikdy nedosáhly. Využít přitom můžete i řadu prémiových funkcí včetně fotografování RAW a jako první z fotoaparátů QX disponuje i zabudovaným vyskakovacím bleskem.

Také v tomto případě na fotoaparátu spoušť a slot Memory Stick Micro/Memory Stick Micro (Mark2) nebo microSD/microSDHC/microSDXC. Necyhbí ani NFC s Wi-Fi a stativový závit, takže můžete fotoaparát například připojit ke stativu a přes spárovaný fotoaparát ho ovládat.

Technické specifikace ILCE-QX1
Obrazový snímač APS-C type Exmor CMOS, 20,4 Mpx
Obrazový procesor BIONZ X
Objektiv Objektivy Sony s bajonetem E
Optický zoom -
Digitální zoom Clear Image Zoom až 2×
Stabilizace obrazu - (stabilizace obrazu přímo v objektivu podporována)
Režimy ostření AF-S/manuální/dotykové automatické/Lock-on AF
ISO Auto, ISO 100-16000
Režimy fotografování Superior Auto / Intelligent Auto / Movie Mode / P mode / A mode / S
Kompatibilní paměťová média Memory Stick Micro, Memory Stick Micro (Mark2), microSD, microSDHC, microSDXC
Formát záznamu JPEG/RAW+JPEG, MP4 16M (1920x1080 30p)
Wi-Fi ANO
NFC ANO (dálkové ovládání na jeden dotek)
Rozměry ŠxVxH (bez chytrého telefonu) 74,0 × 69,5 × 52,5 mm
Hmotnost (bez chytrého telefonu) 216 g (včetně baterie a Memory Stick Micro)

Držák ADP-FSK1 nabídne snímání z různých úhlů

S fotoaparáty ve stylu objektivu od Sony si můžete neuvěřitelně vyhrát a ADP-FSK1 ještě významně rozšíří vaše možnosti. Je standardně dodáván s modelem ILCE-QX1 a dostupný jako volitelné příslušenství k ostatním QX modelům. Sada pro fotografování z různých úhlů Free Angle Shooting Kit obsahuje adaptér nastavitelný do různých úhlů a grip, s nimiž můžete fotografovat z výrazného nadhledu, podhledu nebo pořizovat efektní selfie fotky.

Fotoaparáty ve stylu objektivu QX30 a nové barevné varianty modelu QX10 budou do evropské distribuce uvedeny v polovině září 2014. Model QX1 půjde na evropský trh v říjnu 2014. Ceny zatím nebyly zveřejněny.

Kamera Action Cam Mini HDR-AZ1VR nabídne možnost streamování videa v přímém přenosu

Kromě přídavných fotoaparátů představilo Sony i novou miniaturní akční kameru HDR-AZ1VR, která váží pouhých 63 gramů a má přibližně 2/3 rozměru a hmotnosti současných modelů, což z ní podle výrobce dělá nejmenší akční kameru v historii.

Sony HDR-AZ1VR

V jejím miniaturním těle najdete většinu stejných špičkových technologií Sony, včetně nejmodernější stabilizace obrazu SteadyShot, stejně jako Full HD kvalitu, jasný stereo zvuk a další skvělé funkce, které Sony Action Cam proslavily. Kamera je vybavena podsvíceným snímačem Exmor RTM CMOS a výkonným obrazovým procesorem BIONZ X, díky čemuž umí i záznam ve vysokém bitrate rychlostí 50 Mb/s ve formátu XAVC a obraz je vždy živý a detaily prokreslené i při natáčení za soumraku. Kamera dále disponuje 170° objektivem ZEISS s vylepšeným optickým stabilizátorem SteadyShot.

Součástí sady Action Cam Mini HDR-AZ1VR je také nové praktické dálkové ovládání RM-LVR2V Live-View Remote. To umožní prohlížet si natočený materiál, ale také upravovat nastavení, přehrávat a mazat natočené sekvence bez nutnosti odepínat kameru z nástavce na helmě nebo z úchytu na řídítkách. Kromě toho také nabízí možnost ovládat až pět kamer najednou – to se hodí ve chvíli, když chcete natočit dramatické video z více úhlů. Ovladač navíc umí zaznamenávat data z GPS, která přenáší do videokamery, takže sleduje vaši trasu. Díky tomu, že GPS modul je v ovladači, se Sony podařilo kameru ještě zmenšit, což byl cíl i u AZ1.

Zajímavou funkcí je pak schopnost živě streamovat video v reálném čase do celého světa prostřednictvím služby USTREAM. Uživatel má možnost poslat svým přátelům zprávu, že přenos právě začíná a vidí také, kolik lidí je právě sleduje a může si nahrávat stream na paměťovou kartu.

Sony HDR-AZ1VR

Spolu s kamerou bude dodáván nový program Action Cam Movie Creator, který umožní jednoduchý a intuitivní stříhání videa. Stačí si vybrat z celé řady možností střihu, například překrývání obrazu podle kritérií času nebo vzdálenosti, což dodá videím patřičnou hloubku. Díky možnosti natáčet rychlostí 120 snímků za vteřinu, je možné přidávat i efektní zpomalené záběry.

K Action Cam Mini nabídne Sony celou řadu příslušenství, které rozšiřuje možnosti filmování v přírodě. Nástavec VCT-BPM1 Backpack Mount pevně přichytí videokameru k popruhu batohu. BLT-CHM1 je nástavec na helmu, díky němuž má kamera ideální úhel pro natáčení. Vodotěsné pouzdro SPK-AZ1 Waterproof Case ochrání kameru před vodou a bateriový pack NP-BY1 Rechargeable Battery Pack zajistí, že nikdy nedojde baterka. Sada příslušenství ACC-TRDCY Accessory Kit obsahuje baterii a USB nabíječku. Na výběr budou i ze čtyři speciální lifestylové balíčky Action Cam Mini určené k jízdě na kole, snowboard nebo pro dobrodruhy.

Technické specifikace HDR-AZ1VR
Obrazový snímač Podsvícený 1/2.3-type Exmor R CMOS s rozlišením 11,9 megapixelů (efektivních, přibližná hodnota)
Obrazový procesor BIONZ X
Formáty videa XAVC S: 1920x1080 60p/50p(50 Mb/s), 1920x1080 30p/25p(50 Mb/s), 1920x1080 24p(50 Mb/s); MP4: PS: 1920x1080 60p/50p (28 Mb/s), HQ: 1920x1080 30p/25p (16 Mb/s), STD: 1280x720 30p/25p (6 Mb/s), SSLOW: 1280x720 120p/100p (6 Mb/s), VGA: 640x480 30p/25p (3 Mb/s), HS120(HS100): 1280x720 120p/100p (28 Mb/s)
Objektiv ZEISS Tessar F2.8
Úhel SteadyShot vypnuto: cca 170°, SteadyShot zapnuto: cca 120°
Stabilizace obrazu SteadyShot
Audio Stereo mikrofon
Vstupy a výstupy Multi/Micro USB (podpora zařízení kompatibilních s Micro USB)
Wi-Fi/NFC Ano (dálkové ovládání na jeden dotek)
Kompatibilní paměťová média MP4: Micro SD/SDHC/SDXC Memory Card (Class 4 nebo vyšší) Memory Stick Micro™ (Mark 2) XAVC S: Micro SDXC Memory Card (Class 10)
Rozměry 24,2 × 36,0 × 74,0 mm (přibližně)
Hmotnost Přibližně 63 g (s dodávanou baterií)

Nová videokamera HDR-AZ1 Action Cam Mini od Sony půjde do evropské distribuce v říjnu 2014 za dosud nezveřejněnou cenu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze