Sony Ericsson Z250i: véčko pro nenáročné
recenze

Sony Ericsson Z250i: véčko pro nenáročné

1

Sony Ericsson Z250i je sympatické véčko, které má za úkol oslovit především ty méně náročné uživatele. Zaujme nejen svým elegantním designem, dlouhou výdrží na jedno nabití, ale i velmi nízkou cenou. Ve výbavě pak potěší alespoň barevný displej, VGA fotoaparát, organizační funkce či vnější displej tvořený čtyřmi stavovými ikonkami. Zalíbí se vám?

Sony Ericsson Z250i byl představen v červnu 2007 spolu s velmi podobným modelem, který nese označení Z320i a je nástupcem dřívějšího véčkového modelu Z310i (recenze zde). Oproti němu leccos pobral, co se výbavy týče, a také mírně pozměnil svoji vnější podobu. Testovaný model Z250i, jak už kódové označení napovídá, se ale zařadí až pod tyto dva modely. Konstrukčně se sice jedná o shodný model s již zmíněným Z320i, výbavou však tolik neoplývá. Postrádá totiž například aktivní TFT displej, fotoaparát s rozlišením 1,3 Mpx a nabídne pouze vnitřní paměť o velikosti 10 MB. I tak by se ale novinka mohla stát celkem dost oblíbeným véčkem. Do jaké míry, to by vám měla prozradit právě tato naše dnešní recenze.


Oficiální fotografie Sony Ericssonu Z250i

Technické parametry

Rozměry85 x 47 x 20 mm
Hmotnost90 gramů
Konstrukce véčková
Barevné provedení bílé (Morning White), černé (Silent Black)
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Vnější displejtypu LED, 4 stavové ikonky (příchozí hovory, zmeškané hovory, přijaté zprávy, aktivace tichého režimu)
Hlavní displejpasivní, typu CSTN, rozlišení 128 x 160 bodů, 65 tisíc barev, úhlopříčka 1,8"
Paměť10 MB
Operační systémne / (vlastní UI Sony Ericsson)
Verze firmwareR1C003
Organizační funkcekalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC
Multimédia40-hlasá polyfonie, reálné tóny, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát0,31 Mpx (640 x 480 pixelů), až 2x digitální zoom při nejnižším rozlišení (240 x 320 px), samospoušť, noční režim, vyvážení bílé, efekty (vypnuto, černobílý, negativ, sépiový odstín, solarizace)
Datové funkceUSB 2.0, Infraport, GPRS (třída 10, 4/2)
Baterie a výdržLi-Pol 950 mAh
doba hovoru: až 420 minut, pohotovostní doba: až 300 hodin
Cena a dostupnost3 000 Kč
prosinec 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • nabíječku CST-60
  • mobilní telefon Sony Ericsson Z250i
  • Li-Pol baterii BST-33 s kapacitou 950 mAh


Obsah krabice se Sony Ericssonem Z250i

Pro koho je Sony Ericsson Z250i?

  • elegantní véčko je vhodné především pro nenáročné uživatele, kteří si potrpí spíše na vzhled telefonu než na výbavu
  • zakoupí si ho ti, kteří hledají mobilní telefon z cenové kategorie do 3 tisíc Kč
  • oslovit by měl hlavně ženy, které touží po levném telefonu se zajímavým designem

Demo tour video se Sony Ericssonem Z250i:

Design a konstrukce: černé vajíčko pro každého

Sony Ericsson Z250i je telefon véčkové konstrukce, který zprvu jistě zapůsobí na každého člověka elegantním designem. Tomu navíc nahrávají i příjemné rozměry 85 x 47 x 20 mm a hmotnost 90 gramů. Na přední straně si můžeme všimnout čočky fotoaparátu, která je velmi ladně orámována stříbrným pruhem, jenž zasahuje až do externího reproduktoru, dále zde najdeme čtveřici ikon, které suplují vnější displej a informují o příchozím hovoru, zmeškaném hovoru, přijatých zprávách či aktivaci tichého režimu. Tato část přední plochy je tvořena lesklým plastem, na kterém však ulpívají otisky prstů až příliš lehce. Lesklou plochu odděluje stříbrná linie asi tak ve dvou třetinách od jména výrobce „Sony Ericsson“, které se již nachází na matném plastu. Sony Ericsson Z250i se prodává v bílé variantě s ornamenty (Morning White) nebo černé barvě bez nich (Silent Black).


Sony Ericsson Z250i padne do ruky náramně jak v otevřeném, tak i zavřeném stavu...

Konstrukce je dobře zpracovaná, menší problém ovšem nastal při pokusu o otevření telefonu jednou rukou. Když jsme si ale pomohli i tou druhou, tak to šlo velmi lehce a bez doprovodu jakéhokoli nepříjemného zvuku. Pouze při rychlém a hrubějším dovření uslyšíme klapnutí, neboť na sebe obě části telefonu narazí. Vystouplá gumová místa naštěstí zabrání tomu, aby se tímto způsobem jakkoliv ničil hlavní displej. Na závěr potěší také to, že se telefon při rozevření pod větším úhlem než 100° sám otevře, stejně jako při následném zavření.


Na pravém boku přístroje se nachází dvě tlačítka, která slouží pro regulaci hlasitosti. Vedle nich je také, na dnešní dobu již zastaralý, infraport. Na levém boku pak najdeme pouze konektor Fast Port pro připojení vlastních sluchátek či k propojení telefonu s PC přes USB kabel (ten ale není součástí balení). Na horní straně je jen kloub, který zajišťuje vyklápěcí mechanismus. Na spodní straně překvapivě nenajdeme žádný prvek, jen tmavě černý matný plast. A ani zadní strana toho neskrývá o mnoho více. Najdeme zde pouze logo výrobce s jeho jménem či pomocný mechanismus pro sejmutí krytu baterie. Tady si Sony Ericsson zaslouží pochvalu, plastový kryt totiž drží pevně na svém místě a nehne se ani o milimetr. Pod ním najdeme baterii Li-Pol, která ještě dále pod sebou skrývá slot pro kartu SIM. Mechanismus pro vložení karty operátora je již řadu let od Sony Ericssonu známý. Karta se zasouvá jednoduše pod krycí stříbrný plast. Jediné, co nás zamrzelo, byla absence slotu pro paměťové karty. Telefonu by totiž určitě slušelo větší místo pro multimédia.


Kloub rozevíracího mechanismu ... a boky telefonu ...

VIDEO: design a konstrukce Sony Ericssonu Z250i



VIDEO s popisem: Sony Ericsson Z250i: pohled ze všech stran, design, konstrukce

Baterie a výdrž: dlouho si spolu užívejte

Sony Ericsson Z250i v sobě skrývá Li-Pol baterii BST-33 s kapacitou 950 mAh. Ta by měla podle údajů výrobce vydržet až 300 hodin v pohotovostním režimu nebo 420 minut hovoru. Nám telefon vydržel na příjmu v GSM sítích s průměrnou zátěží přibližně po dobu 4 až 5 dnů. Zamrzí fakt, že novinka neumožňuje přepnutí se do flight módu. Pokud tedy máte spuštěný mobil, musíte být stále přihlášeni k vašemu operátorovi. Véčku z nižší cenové třídy to ale nelze v žádném případě tolik zazlívat. Pokud se vám vybije baterie, pak počítejte zhruba se 2,5 hodinami nabíjení přes nabíječku CST-60, která je dodávaná v balení.


Sony Ericsson Z250i bez krytu baterie...

Zvuk: Slavíka asi nezíská

Reproduktor se nachází na přední vyklápěcí straně. Do okolí lesklé části je zakomponován módním stříbrným orámováním. Svojí kvalitou ani maximální hlasitostí však příliš nenadchne. Během testování jsme si také všimli, že je v reproduktoru slyšet značný šum během přehrávání hudebních souborů. Tady nás malé véčko mírně zklamalo.


Reproduktor je na přední straně vedle čočky fotoaparátu...

Klávesnice: velká a pogumovaná tlačítka

Numerická klávesnice je celá pogumovaná a také krytá přední částí telefonu, pokud máme véčko v zavřeném stavu. Sony Ericsson byl štědrý a obdaroval svůj model Z250i obzvláště velikými a pohodlnými tlačítky, které jsou formátovány v klasickém rozvržení 3 x 4. Ta od sebe oddělují 3 gumové linie, které vystupují mírně nad okolní povrch a zamezí tak častým překlepům. Na klávesnici se píše velmi dobře, dokonce i v noci. Všechna tlačítka jsou totiž podsvícena rovnoměrně a také dostatečně silně. Ve tmě však zbytečně neoslňují. Ještě je také nutné zmínit, že se na pogumovaném povrchu klávesnice velmi těžko zachycují otisky prstů.


Klávesnice se ovládá bez problémů ... dokonce i ve tmě ...

Displej: pasivita nikdy nefrčela

Je známo, že téměř všechny véčkové telefony nabízí rovnou dva displeje, abyste mohli být informováni i v případě, že je mobil v zavřeném stavu. U Sony Ericssonu Z250i tomu je však trochu jinak. Nabízí totiž hlavní displej, ale místo toho vnějšího zde nalezneme pouze čtveřici stavových ikon, které informují o příchozím hovoru, zmeškaném hovoru, přijatých zprávách či aktivaci tichého režimu. Tyto ikony jsou tvořeny silnými LED diodami s bílým podsvícením. Hodiny zde bohužel citelně chybí.



VIDEO: podívejte se, jak telefon využívá čtveřice ikon, které nalezneme na přední straně místo displeje


Čtveřice stavových ikon na vnějším displeji informuje o příchozím hovoru, zmeškaném hovoru, přijatých zprávách či aktivaci tichého režimu

Hlavní displej je pasivní, typu CSTN a s rozlišením 128 x 160 bodů. Dokáže zobrazit až 65 tisíc barev a jeho úhlopříčka odpovídá 1,8 palcům. Co se týče čitelnost na přímém slunci, tak za to se může výrobce jen stydět. Displej je velmi špatně čitelný, dokonce i v tmavších místech jej stačí pouze o kousíček natočit a už z něj nic nepřečtete. Sice se to může hodit někdy ve vlaku, aby vám vaši spolucestující na vedlejším sedadle nečetli soukromé zprávy, ale jinak je to k ničemu. Sony Ericsson si proto v této kapitole v žádném případě nemůže zasloužit pochvalu. Situaci zachraňuje alespoň možnost nastavení úrovně jasu. I tak se ale o žádné výrazné zlepšení čitelnosti displeje nejedná. V telefonu nechybí také nastavení různých schémat.


Displej se opravdu nemá čím pyšnit...

Hlavní menu, ovládání: na jedničku s hvězdičkou

Hlavním ovládacím prvkem na Z250i se stala čtyřsměrná ovládací klávesa s potvrzovacím kurzorem uprostřed. Té sekunduje dvojice kontextových tlačítek, krok zpět, céčko (i jako vypínač), tlačítko pro internetový prohlížeč a kvalitní numerická klávesnice. Rychlost odezvy po stisknutí tlačítek je téměř okamžitá. Jen párkrát za dobu testování se nám přihodilo, že jsme čekali trochu déle. Jednou nám telefon také zamrzl a to doslova, byla potřeba vyjmout baterii, chvíli počkat a následně telefon znovu spustit. To se ale stává dost často u prvních verzí firmware, které ještě nejsou plně dotažené výrobcem.


Hlavním ovládacím prvkem je na Sony Ericssonu Z250i čtyřsměrné ovládací tlačítko s potvrzovacím středem...

V hlavním menu najdeme ikonky Hovory, Sony Ericsson, Hry, Fotoaparát, Zprávy, Správce souborů, Organizátor, Kontakty a Nastavení. Sony Ericsson Z250i nabízí i možnost nastavit si čtveřici zkratek do všech směrů na čtyřsměrném ovládacím tlačítku. To je velmi pohodlné, nemusíte tak hledat často používané věci utopené až hluboko v nabídce. Čtyřsměrné ovládací tlačítko se ovládá bez potíží, je kvalitně zpracované, podsvícení je dostatečné (bílé), není mu prostě co vytknout. Pokud by někdo chtěl na Sony Ericssonu zamykat/odemykat klávesy, pak je na špatné adrese. U tohoto véčka stačí pouze zavřít telefon a klávesnice se automaticky zamkne, pokud jej naopak otevřete, klávesy se samy odemknou. V otevřeném stavu tedy telefon nelze zamykat, ani to nemá smysl.


V telefonu se nachází několik předem nahraných schémat...

Fotoaparát: na momentky opravdu jen v nouzi

Fotoaparát dokáže pořídit fotografie v rozlišení VGA (640x480 px), což není v dnešní době zrovna moc. Dále nám nabídne vyvážení bílé barvy, noční režim, samospoušť, efekty, dva stupně kvality, 2x digitální zoom v QVGA kvalitě a také nastavení zvuku uzávěrky. Prohlížení všech vašich fotek můžete rovnou při zapnutém fotoaparátu. Bohužel se nám ale nepodařilo je následně otočit, vždy to telefon zamítl. Stejně tak nás zamrzelo, že telefonu chybí i přiblížení pořízených fotek.


Čočka fotoaparátu na přední straně telefonu...

Fotoaparát se aktivuje buď příslušnou ikonkou v menu telefonu, nebo přímo přednastavenou zkratkou na čtyřsměrném ovládacím tlačítku (směr nahoru). Poté se již objeví prostředí. Se Sony Ericssonem se fotí na výšku. Pro pořízení snímku slouží střed ovládacího tlačítka. Telefonu chybí autofocus, a tak nemusíte čekat na zaostřování. Následné ukládání jednoho snímku v té nejvyšší kvalitě a o nejvyšším možném rozlišení trvá zhruba do dvou sekund. Sony Ericsson se tedy dále nemůže pyšnit ani makro režimem, chybí i přisvětlovací LED dioda či zrcátko pro autoportréty.

Zkušební fotografie - Sony Ericsson Z250i:


Na pořizování kvalitních momentek se Sony Ericsson Z250i rozhodně nehodí...


Noční režim příliš nepomáhá...na třetím obrázku je použitý efekt


Telefon nemá makro režim a je to znát...

Kvalita pořízených fotografií se pohybuje na velmi nízké úrovni. Snímky jsou rozostřené, nelze si nevšimnout ani výrazného šumu, který se objevuje téměř po celé fotografii. Podání barev je také velmi špatné. Na momentky bych tak fotoaparát v Sony Ericssonu Z250i využil opravdu jen v té nejvyšší nouzi. Co se týče videa, telefon jej neumí ani natáčet, ani přehrávat.

Multimédia: hudbu umím, video nikoliv

V Sony Ericssonu Z250i nehledejte hudební ani video přehrávač. Žádný byste totiž nenašli. Pokud si ale přeci jenom budete chtít pustit vaši oblíbenou skladbu, pak navštivte ve Správci souborů složku Zvonění. Telefon zvládá 40 hlasů polyfonního vyzvánění. Mezi podporovanými hudebními formáty nechybí Mp3 a MIDI. Ovšem pokud si pustíte nějakou skladbu, pak nesmíte zavřít telefon. Hudba by totiž okamžitě přestala hrát. Video bohužel novinka nepodporuje. Zamrzí také absence diktafonu či FM rádia. Telefon nabídne 10 MB vnitřní paměti, která však není dále rozšiřitelná paměťovými kartami. Tento úložný prostor tak bude muset stačit jak na pořízené fotografie a jiné obrázky, tak i na hudební soubory. Stačí jen 3 středně dlouhé skladby ve formátu mp3 a budete mít hned zaplněno.

Telefonování a telefonní seznam: účel splňuje

Barevná show se již nekoná, jako tomu bylo u předchozího modelu Z310i. Pokud vám tedy někdo bude volat a přitom telefon bude zavřený, pak jediné upozornění na vnějším displeji bude blikající bílá ikonka se sluchátkem. Je to jen škoda, že Sony Ericsson od těchto zajímavých barevných kreací u tohoto modelu upustil. Přejděme ale k telefonnímu seznamu. Do něj se vejde až 1 000 vícepoložkových záznamů. Ke každému kontaktu si můžeme dále navolit až 5 telefonních čísel, e-mail, webovou a domácí adresu, poznámku, datum narození, vlastní obrázek nebo vyzvánění. V telefonu nechybí ani klasické vyzváněcí profily.

Zprávy: pište ve dne, v noci…

Díky kvalitní pogumované klávesnici to bude rozhodně zábava. Do paměti telefonu se však vejde pouze 200 zpráv. Proto bude za čas nutné některé zprávy vymazat. Sony Ericsson Z250i naštěstí zvládá označení více zpráv najednou, takže se nemusíte bát, že byste mazali zprávy po jedné. Pojďme ale k samotnému editoru SMS zpráv. Na displeji vám dokáže zobrazit 4 řádky pod sebou, což je na dnešní dobu už celkem dost málo. Nechybí však slovník T9 (nezkracuje), posílání zpráv více příjemcům najednou, doručenka či nastavení zvuku příchozích zpráv.

Jediné, co bychom v této kapitole ještě mohli vytknout, je odpočítávání až posledních 20 znaků, pokud píšete SMS zprávu. Telefonu by určitě mnohem více slušelo, kdyby zobrazoval zbývající počet znaků do velikosti jedné SMS už od prvního znaku. Pokud překročíte hranici 160 znaků, pak se vám na displeji objeví hláška „SMS 2“. Sony Ericsson Z250i zvládá i multimediální zprávy MMS. Stačí něco vyfotit vestavěným VGA fotoaparátem, k tomu napsat pár souvětí a přidat třeba i nějaký zvukový záznam. Maximální velikost však může být pouze standardních 300 kB. Emailového klienta zde nehledejme.

Datové funkce: osamocený Infraport

Novinka se nemůže moc pyšnit v oblasti s datovou výbavou. S technologií GPRS (třídy 10, 4/2) totiž dost těžko udělá velkou díru do světa. Alespoň EDGE by trochu potěšilo. To však nenabízí ani vybavenější bráška Z320i, a tak se v tomto případě nelze divit. V nabídce datových funkcí není přítomno ani Bluetooth. Infraport zde ale naštěstí nalezneme. I když to není zrovna to nejlepší řešení, tak jistě také poslouží svému účelu. Skrze dokoupitelný USB kabel lze novinku také připojit k počítači.


Webový prohlížeč v Sony Ericssonu Z250i...

Organizační funkce: základ v sobě má

Sony Ericsson Z250i nabídne pouze jeden jednoduchý anebo jeden opakovaný budík s možností nastavení vlastní melodie. U tohoto véčka bohužel nemáte možnost přiřadit si k budíku také text či obrázek. Kalendář je již klasický, nechybí opakované události. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. Tentokrát však není k dispozici Paměť kódů.

Uvnitř véčkového Sony Ericssonu Z250i dominuje JAVA 2.0. O zábavu by tak mělo být postaráno. V telefonu je ale předinstalovaná pouze jediná hry – JC Does TEXAS. Více však zamrzí absence diktafonu, PhotoDJ, MusicDJ či VideoDJ. Na závěr dodám, že si model Z250i neporadí se soubory typu word (.doc) ani excel (.xls).

Zhodnocení: véčko pro nenáročné

Sony Ericsson Z250i je stylové véčko, které uplatníte zejména na ty nejzákladnější činnosti jakými jsou telefonování a psaní SMS či MMS zpráv. Oslovit by mělo ty méně náročné uživatele. Zaujme také svým elegantním designem, dlouhou výdrží na jedno nabití či velmi nízkou cenou. Ve výbavě pak potěší alespoň barevný displej, VGA fotoaparát, organizační funkce či vnější displej tvořený čtyřmi stavovými ikonkami. Chybí tu ovšem například rádio, slot pro paměťové karty a samozřejmě mnohem kvalitnější hlavní i vnější displej. Osobně bych však raději volil buď starší model Z310i nebo novější Z320i. Oba tyto telefony toho totiž nabídnou mnohem více a připlatit si těch pár set korun navíc se v každém případě vyplatí.

A několik obrázků z přírody...

sony-ericsson-z250i
Klady
  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost;elegantní design;výborně zpracovaná
Zápory
  • nekvalitní pasivní displej typu CSTN;horší fotoaparát;telefon neumí na
Diskuze ke článku
AN
myslim ze tenhle telefon tu zbytecne kritizujete, je urcen pro low-end tridu a vycitat mu slot pro pametovky... a ty fotky jsou v teto tride celkem rarita, na rozdil od recenze t250 je tohle tirada kritiky nejvyssi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze