Sony Ericsson Xperia X8: ideální pro masy

11

Špičková řada Xperia se začíná těšit značné oblibě. Tohoto faktu si je vědom i Sony Ericsson a rychle rozšiřuje její řady. Nejnovějším přírůstkem je model X8, který bude určen těm, kterým model X10 mini přišel až moc malý. Výbava je podobná, ale například displej narostl na rovné 3 palce.

O dnes představené novince se spekulovalo už zhruba týden. Vědělo se, že velikostí i výbavou bude stát mezi modely X10 a X10 mini. Rozměry jsou velice příjemných 99 x 54 x 15 milimetrů a hmotnost jen o čtyři gramy překročila hranici stovky. Výbava vychází vesměs z nejmenšího modelu X10 mini. To dokazuje zejména prostředí, které opět vsází na přehlednou hlavní obrazovku se čtyřmi oblíbenými funkcemi v rozích displeje. Samotný displej je tentokrát tří palcový a nabídne rozlišení 320 x 480 pixelů. Výrobce se taktéž chlubí jeho dobrou odolností vůči poškrábání.

Operačním systémem byl dle očekávání opět zvolen Android. Bohužel opět pouze ve verzi 1.6. Tato skutečnost je ještě podivnější poté, co Sony Ericsson oznámil upgrade svých starších modelů na verzi 2.1 během léta. Chod telefonu pohání procesor o taktu 600 MHz. Interní paměť nabízí úložný prostor 128 MB a je samozřejmě rozšiřitelná paměťovou kartou. Jednu s kapacitou 2 GB naleznete přímo v základním balení. Potěší i použitá baterie, která nabízí velice solidních 1200 mAh. Vestavěný fotoaparát disponuje pouze třemi megapixely a chybí mu i automatické ostření. Stojí si tak mnohem hůř, než X10 mini.

Zbylé funkce se již vesměs shodují s předchozími modely. Opět nechybí aplikace Timescape pro rychlý a zajímavý přehled o aktivitě vašich přátel. Nezapomnělo se ani na navigaci A-GPS, ke které výrobce předinstaloval program Wisepilot. Silnou stránku tvoří datové funkce. Přítomno je HSDPA i bezdrátové Wi-Fi. Sony Ericsson Xperia X8 bude dostupná na vybraných trzích od třetího čtvrtletí tohoto roku v bílém, tmavě modro-bílém, modro-bílém, růžovo-bílém a stříbrno-bílém barevném provedení. Cena prozatím oznámena nebyla.

Technické parametry

Rozměry99 x 54 x 15 mm
Hmotnost104 gramů
Konstrukce klasická
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej dotykový – kapacitní, aktivní, TFT, rozlišení 320x480 px, 16 mil. barev, úhlopříčka 3,0 palce
Procesor600 MHz
Paměť?MB RAM, 128 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16GB, v balení 2GB karta)
Otevřený operační systémAndroid 1.6
Organizační funkceBudík, kalkulačka, kalendář, poznámky, úkoly, e-mailový klient, prohlížeče dokumentů, internetový prohlížeč, A-GPS, Google Maps, čtečka RSS kanálů
Multimédiahudební přehrávač, FM rádio s RDS, video přehrávač, internetový prohlížeč, Facebook, Timescape, PlayNow
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536 pixelů), automatické rozpoznání obličeje a úsměvu, Geo tagging
nahrávání videa
Navigace GPSintegrované A-GPS, Google Maps, Wisepilot
Datové funkceUSB 2.0, Bluetooth 2.1 (profil A2DP) GPRS, EDGE, 3G, HSPA (HSDPA s downloadem až 7,2 Mb/s, HSUPA s uploadem až 2 Mb/s), Wi-Fi
Baterie a výdrž 1200 mAh
Doba hovoru: ? minut
Pohotovostní doba: ? hodin
Cena a dostupnost cca 7000 Kč
3.čtvrtletí 2010
Diskuze ke článku
Jirka
Snad bude i OK konstrukce:-)
Alf
jak je to s vyměnou batrky ? stejne jako x10mini ?
Tereza
Lidi! Nevim jestli to ještě někdo čtete, ale nevíte jestli to dělá fakt tak špatné fotky, nebo celkem ujdou? nevíte kde bych se mohla kouknout na nějaké fotky focené tímhel telefonem? Díky!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze