Sony Ericsson Xperia Play: herní mohykán za dveřmi

10

Po nekonečných následovnících PSP, DS i dalších handheldů je příjemné vidět, že se do herního průmyslu hrnou i mobilní výrobci. Sony Ericsson chce rovněž přispět a již příští týden představí model Xperia Play, známý také jako PS Phone. Co vše o něm víme?

Není tajemstvím, že Xperia Play může být velkou vlajkovou lodí výrobce na letošní rok, především co se herního trhu týče. Kombinace operačního systému Android a značky PlayStation zní totiž velmi lákavě. Ačkoliv oficiálního odhalení se přístroj dočká až na výstavě MWC v Barceloně, po internetu již nyní koluje mnoho informací, fotografií i záběrů tohoto očekávaného herního přístroje.

TIP: Přečtěte si o modelu Xperia Play (PS Phone) také něco více.

Hardware

Na poli handheldů bude v brzké době vládnout spíše následovník kultovní konzole PSP. To však neznamená, že bychom nad PS Phone měli ohrnovat nos. Ten se totiž bude honosit nejnovějším Androidem Gingerbread, dotykovým LCD displejem o uhlopříčce 4 palce a rozlišením 854 x 480 pixelů s funkcí multi-touch, což se v mnohém shoduje s modelem Sony Ericsson Xperia X10. Spekulace tvrdí, že je displej Xperia Play, stejně jako v případě Xperia Arc, doplněn enginem Bravia pro vylepšené přehrávání videí.

V těle novince tluče procesor Qualcomm MSM8655 taktovaný na 1 GHz, kolegu ve výpočetním výkonu mu pak dělá grafický čip Adreno 205. Tato kombinace, spolu s Androidem 2.3 a 512 MB RAM paměti, dokáže přinést působivý výkon, díky němuž se model vyšplhal na vrchol benchmark žebříčku Quadrantu s celkovým počtem 1689 bodů a nabídl 59 snímků za vteřinu u Neocore. Testovaný kousek, který měla redakce serveru Engadget k dispozici, však vykazoval nefungující Wi-Fi. Doufejme, že se jedná pouze o vadu testovaného vzorku a do prodejní verze bude vše vyřešeno. Naopak Bluetooth 2.1 s funkcí EDR a FM rádio fungují skvěle.

Design

Z prvního pohledu je Xperia Play relativně podobná klasické Xperii X10 či Xperii Arc, především pak přední stranou. Celkový design je velmi podobný, zaoblený a správně futuristický. Klasická tlačítka pod displejem nabízí již zažité funkce návratu, domácí obrazovky a pomocných služeb. Mnohem zajímavější je ale herní ovládání na vysouvací části. Rozložení kláves je totiž na chlup stejné, jako u ovladače pro konzoli PlayStation. Najdete tu šipky pro pohyb, čtyři základní tlačítka vpravo, Select a Start a nakonec dvě dotykové plošky, které simulují analogové páčky. Ty by se totiž „pod kapotu“ nevešly. Celkově ale působí přístroj velmi uceleným dojmem a v případě zavřeného stavu nic nenasvědčuje tomu, že držíte v rukou herní konzoli. Tělo není tolik tlusté, aby znepříjemňovalo nošení, ale ani tak tenké, aby znehodnocovalo pohodlné ovládání všemi prsty.

Software

Překvapením by neměla být ani celková rychlost systému a odezvy. Xperia Play má přeci jen v těle gigahertzový procesor a je to znát. Samotný Gingerbread taktéž přináší velký počet novinek, který zpříjemňují užívání.

Je jasné, že se prozatím nejedná o plnohodnodnou verzi a do data vydání ještě dorazí spousta upgradů. Již v současné době je ale testovací verze značně stabilní a uživatelsky přívětivá. Tím největším otazníkem je ale především způsob distribuce a šíření her. Zatímco handheldy se musí spoléhat ve větší míře na externí média a menší stažitelné tituly, Xperia Play bude muset plnohodnotně spoléhat na digitální obsah, což se může negativně podepsat na kvalitě titulů, případně doby jejich stahování. Prozatím bylo možné vidět pouze emulátory klasik z PlayStation a GameBoy Arcade. A z toho, co bylo k vidění, jsou naše dojmy více než pozitivní. Přístroj však ještě musí urazit dlouho cestu. Pokud ale půjde stejným tempem, jakým šel doposud, o jeho budoucnost se nebojíme.

Oficiálního odhalení včetně ceny a datumu vydání se dočkáme již brzy na výstavě MWC 2011.

Zdroje: unwiredview.com, engadget.com

Diskuze ke článku
mike
WOW tak to je mazec..po dlouhe dobe android co necim zaujme...SE se vraci na vrchol....to sem rad..posledni SE co jsem mel byl walkman W800 a pak uz jen samsung..ale tohle si nejspis koupim..ma to android a ty hryyyy......wooow
FILIPSN007
Mám Ipod Touch 4g a rád hraji na něm hry. Vlastním ho měsíc a jsem spokojen. Často jsem viděl na internetu uživatele kteří pořád jen iphone a všechno ostatní je šumt. Já takovej doufám nebudu. Ze začátku jsem byl proti, protože jsem viděl PSP2 a nedával jsem Xperii play žádnou šanci, ale čím dál víc na to koukám. Myslím si, že má velkou šanci na úspěch. Je určitě hodně lidí, kteří si nechcou piplat prsty displej. Výkon bude určitě skvělý. Když k tomu ještě přičtu možnost dohrát do Androidů od verze 2.3 PS suite je to nádhera.
atis
to znie naozaj dobre! neviete, kedy ten telefón vyjde? bude mať vysokú cenu podľa vás? :o
rodin
No zadarmo také vecicky nedávajú:) Niekde som cítal, ze má víst az v máji :( Co sa dá robit, vychodná európa je uz taká. Vydeli ste jej reklamu? Celkom slusná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze