Sony Ericsson W810i: napodruhé elegán s EDGE
recenze

Sony Ericsson W810i: napodruhé elegán s EDGE

16

Černý bratr úspěšného modelu W800i má odlišný, usedlejší design a ve funkční výbavě mu přibylo EDGE. Ostatní funkce jsou navlas stejné se starším modelem, stejně tak jako rozměry a hmotnost. Bude se převlečená W800i líbit? To se dozvíte v naší recenzi.

Sony Ericsson trefil svým modelem W800i do černého. Výborný fotoaparát, hudební funkce a velká paměť spojené s nekonvenčním vzhledem - prostě trefa do vkusu uživatelů. Byl to první z dnes již značně rozsáhlé série Walkman telefonů. Ne každému však vyhovovaly zuřivá kombinace bílé s oranžovou, mnoho uživatelů také volalo po podpoře rychlých datových přenosů EDGE, které Sony Ericsson usilovně ignoroval. Zdůvodňoval to jeho malým rozšířením ve světě. Tlak byl ale zřejmě tak silný, že Sony Ericsson podlehl a přichystal převlečenou verzi původního Walkmanu W800i s odlišným designem a zabudovanou podporou EDGE. Začínáme se obávat, aby se neopakovala nedávná situace, kdy Nokia také praktikovala obchodní model „tisíckrát jinak a přitom stále stejně“.


Černá varianta --- Bílá varianta bude na trh uvedena počátkem podzimu.

Technické parametry

Rozměry100 × 46 × 20 mm
Hmotnost99 gramů
SítěGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej 176 x 220 pixelů, TFT, 262 tisíc barev
Paměť20MB + Memory Stick PRO Duo
Organizační funkceOrganizér, úkoly, poznámky, kalkulačka, převodník jednotek
Multimédia64-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač, Stereo FM rádio s RDS, JAVA 2.0, video
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), autofocus, 8x zoom, video 174 x 144 px
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10,
Udávaná výdržLi-ion 900 mAh, až 190 hodin pohotovost, až 240 minut hovoru

Design a konstrukce – fotografie mohou klamat

Nejdříve bych se zastavil nad celkovým designem telefonu. Je bohužel jedním z těch, které na fotografiích vypadají hůře než ve skutečnosti. Telefon se mi opravdu na prvních oficiálních fotografiích příliš nelíbil. Funkční klávesy uspořádané do tří velkých kruhů mi připadaly nevyvážené. Po osobním kontaktu jsem ale naopak názor změnil, dokonce se mi telefon zalíbil víc než původní W800i. Nepoutá sice tolik pozornosti, ale celkově je elegantnější, vyváženější. Důležitý je ovšem osobní pocit, na fotografiích vypadá skutečně hůře.


Zatímco přední strana je přepracovaná...

Tvar a rozměry telefonu jej neomylně řadí do série x750. Rám telefonu je úplně stejný, jako například u W800i a K750i/D750i. I rozměry 100 × 46 × 20 mm a hmotnost 99 gramů jsou stejné. Telefon je pouze o milimetr tenčí, a to díky méně vystouplé čočce fotoaparátu a absenci její krytky.


...boky telefonu se oproti modelům W800i a K750i nezměnily.

Jedinou změnou oproti modelu W800i tak zůstává design přední a zadní strany. Nejvýraznějším prvkem té přední jsou již zmiňované funkční klávesy stylizované do tří kruhů. Prostřední z nich je rozměrnější a sídlí v něm pětisměrná navigační klávesa. Krajní kruhy jsou mírně prohnuté, funkční klávesy spolu s tlačítky pod nimi tvoří kolébku. Úplně na krajích se pak nacházejí na jedné straně jasně oranžová klávesa pro spuštění hudebního přehrávače, na straně druhé pak pro změnu stříbrná klávesa pro vstup do rychlého menu. Alfanumerická klávesnice má již zcela standardní tvar. Zatímco na krycím sklíčku displeje se otisky prstů zachytávají poměrně snadno, na samotném těle již nikoli. Je vyrobeno z matně černého tvrdého plastu


Konektor Fast-port -- Vzhled zadní strany je nápaditý -- zamrzí absence krytky fotoaparátu.

Zadní strana telefonu se vždy u telefonů série x750 liší, designéři u Sony Ericssonu si evidentně rádi hrají s různým uspořádáním okolí čočky fotoaparátu. Nyní se jedná o decentní lesklý kruh sdružující také mřížku reproduktoru a LED diody. Oranžové zrcátko pro autoportréty a logo Walkmanu na krytu baterie napovídají zaměření telefonu na hudbu. Kryt baterie je opět pouze malou částí zadního krytu, baterie i SIM karta se však vyjímají bez problému. Poměrně nepříjemným - a u Sony Ericssonu neobvyklým - je zjištění vrzání zadní části i při slabém promačkání. Při psaní se však naštěstí neozývá.


Příslušnost řadě x750 připomene také stejná konstrukce zadního krytu.

Boční strany telefonu nedoznaly od dob K750i/W800i žádných změn. Na vršku opět nalezneme dobře přístupné vypínací tlačítko. Na levé straně se nachází hudební klávesa a také slot pro paměťové karty Memory Stick PRO Duo, který chrání uchycená pryžová krytka. V balení s telefonem dostanete kartu s kapacitou 512MB, což je dostatečná hodnota i pro hudbu. Pravou stranu pak okupuje kolébkové tlačítko pro regulaci hlasitosti, případně ovládání zoomu v režimu fotoaparátu. S ním souvisí i jeho spoušť v dolní části pravé strany, kterou se může fotoaparát i aktivovat. Na dolní straně se tradičně nachází konektor Fast-port. Dodávaná nabíječka není stále průchozí, takže při nabíjení není možno připojit žádné příslušenství.


Telefon má komaktní rozměry -- dobře se drží a ovládá -- při focení se drží na šířku

Displej a klávesnice – jedním slovem: spokojenost

TFT displej s rozměry 29 x 36 mm disponuje starým známým rozlišením 176x220 bodů a schopností zobrazit až 262 tisíc barev. Kontrast i jas displeje je velmi dobrý, barvy jsou živé a vše je poměrně dobře čitelné i na přímém slunci. I když se dnes čím dál tím častěji objevují displeje s vyšším rozlišením i parametry, stále se jedná o velmi dobrý displej.


Displej sice neoplývá rozměry ani rozlišením, je však kvalitní -- klávesy jsou rozměrné a pohodlné

K alfanumerické klávesnici nelze mít výhrady, ovládá se výborně a směle ji můžeme zařadit k těm nejlepším. Dopomáhají tomu také klávesy s klasickým tvarem, žádné designové experimenty. Ty se sice v nepatrné míře udály v bloku funkčních kláves, ovladatelnosti to však také nevadí. I zde je stisk výborný. Joystick byl nahrazen pětisměrnou klávesou. Hlavně ze začátku jsem měl snahu vychýlit její střed do stran. Volnější uložení potvrzovací klávesy k tomu přímo vybízí a mnoho lidí, kterým jsem telefon půjčil do ruky, ji zaměnilo za joystick.


Kolébkové funkční klávesy -- podvícení je rovněž oranžové

Menu a ovládání – Sony Ericsson opět boduje

Grafika naplno využívá displej. Základní schéma je samozřejmě oranžové, lze jej samozřejmě nahradit jiným. Ve standardní nabídce je také tmavé schéma „Equalizer“ s odlišným uspořádáním a animováním hlavního menu a také světlé schéma s názvem „Emerge“, u kterého je pohyb v hlavním menu doprovázen slabými vibracemi. Barvy hlavní nabídky se navíc při jeho použití cyklicky mění. Je vidět, že na vzhledu menu si dává Sony Ericsson velmi záležet, přitom se ale nejedná o kýčovité asijské omalovánky. Pokud by se s animacemi někdo nemohl smířit, má smůlu, protože je nelze vypnout. Obecně se ale jedná o velice svižný telefon a animace nijak nezdržují.


Oranžová značí Walkman... -- Oproti W800i přibylo pohodlné rychlé menu i s přehledem událostí

Grafika i logika menu je stejná jako u všech ostatních starších modelů značky. V pohotovostním režimu se zobrazují veškeré potřebné informace včetně data, času, ikonek zapnutých funkcí, signálu a stavu baterie. Poslední dva ukazatele jsou zobrazeny v záhlaví i při zobrazení menu. Na pozadí může být i animovaná tapeta, stejně jako u spořiče displeje. Škoda jen, že u něj nelze použít videosoubor bez zvuku, což některé konkurenční telefony také zvládají. Po uplynutí 20 sekund se podsvětlení displeje vypne a zobrazí se na něm digitální hodiny, a to spolu s případnými informacemi o zmeškaných hovorech a přijatých zprávách. Při vypnutém podsvětlení jsou ale tyto údaje špatně čitelné. Pro všechny směry joysticku si lze nastavit spuštění téměř libovolné funkce, standardně se nalevo nachází psaní nové zprávy, směr dolů vede do tel. seznamu, pohybem doprava se dostaneme do kalendáře a vlastní menu se skrývá pod směrem vzhůru.


V nabídce jsou také zcela odlišná a velmi povedená témata

Sony Ericsson W810i konečně kombinuje výhodu Walkman klávesy z W800i (umístěna na levé straně) a napravo umístěného tlačítka pro spuštění praktického rychlého menu známého z modelu K750i. To umožňuje odkudkoli z menu spustit z vlastního seznamu libovolnou funkci, webovou záložku, nebo zobrazit zmeškané události a přijaté zprávy. V případě aktivního rádia, hudebního přehrávače nebo minimalizované aplikace se na ně zde také objeví odkazy. Jedná se o takový poloviční multitasking, který je velmi užitečný. Souběžné spuštění více funkcí umožňuje až nový K800i.

Walkman a hudební funkce – kvalitní MP3 na cesty

Protože se W810i řadí do série Walkman telefonů, nelze jinak než se věnovat nejdříve hudbě. Hudební přehrávač má jednak svou pozici v menu, ale také se do něj lze dostat zvláštní Walkman klávesou vlevo ve funkčním bloku. Praktické je, že se můžete nacházet v kterékoli nabídce telefonu (Kalendář, Web, Java aplikace) a toto tlačítko vás k hudbě vždy přenese. Jak jinak než oranžové menu přehrávače obsahuje 5 položek, vše je roztříděno podle ID3 tagů. Dle nich jsou skladby setříděny podle interpreta a následně alb. Zobrazit ale lze také všechny skladby naráz v jednom seznamu. Přímo v telefonu si také můžete vytvářet své vlastní seznamy skladeb, ke kterým se z menu přehrávače rychle dostanete. V menu je také odkaz na videa uložená v telefonu. Hudbu do telefonu nahrajete buď za pomocí přiloženého softwaru Disc2Phone, nebo klasicky v průzkumníkovi přetažením skladeb do složky MP3 na paměťové kartě. V tomto případě trvá telefonu po následném spuštění Walkmanu trochu déle, než si ID3 tagy přechroupá a roztřídí podle interpretů a alb. W810 podporuje i klasické Mass Storage. Paměť telefonu i paměťové karty se přihlásí jako nové disky bez nutnosti instalovat ovladače. Pokud však máte v počítači nainstalován PC Suite nebo Update Servis, je třeba pro podporu Mass Storage nainstalovat ovladač z CD.


Změny v prostředí Walkmanu jsou oproti W800i pouze kosmetické (např.úspornější font)

V režimu přehrávání je zobrazen název interpreta, alba a skladby. U W810i byl zvolen úspornější font než u W800i, takže se na displej vejde více informací o skladbě. V režimu přehráváni je dále zobrazeno pořadí skladby daného alba a přehraný čas. Pohybem joysticku do stran lze přejít k další, resp. předchozí skladbě. Podržením na jednu ze stran se aktivuje rychloposuv skladbou. Stiskem joysticku nahoru lze procházet skladby ve zvoleném albu, stiskem klávesy zpět se pak dostaneme do hlavního menu přehrávače, zatímco hudba stále běží. V případě běžícího přehrávače na pozadí se v horní části displeje při přechodu na další skladbu zobrazí její název. Na další či předchozí skladbu lze kdekoliv v menu rychle skočit i podržením bočních kláves hlasitosti. Ekvalizér obsahuje 5 přednastavených konfigurací, včetně funkce Mega Bass, vytvořit si ale můžete i svou vlastní uživatelskou konfiguraci.


Nechybí seznamy skladeb a grafický ekvalizér včetně Mega-Bass

Plnohodnotný mobilní přehrávač je podpořen paměťovou kartou Memory Stick Duo Pro s kapacitou 512 MB v základním balení. Sluchátka jsou opět ve stylu pecek, které se musí zasunout až do zvukovodu. Tím vás téměř úplně odizolují od okolního ruchu. Konstrukce však každému nemusí vyhovovat a setkal jsem se také s lidmi, jimž toto řešení vysloveně vadí. Po určitém čase je z pecek začne bolet hlava a zaléhat uši. Sluchátka a gumové výměnné násady mají nepatrně jiný tvar, který mě osobně v uších hůře sedí. Je to však silně individuální. To, co někomu nesedí se druhému může zdát ideální. Charakter sluchátek se však nezměnil. Stále patří k tomu nejlepšímu, co lze z pecek dostat, patrné je jejich výrazné basové naladění, zatímco výšky a středy ustupují do pozadí. Oproti W800i chybí praktická tlustší tvarovatelná část na kabelu kolem krku, která jej obepne a kabel nemá tendenci sluchátka svou vahou strhávat dolů. Sluchátka rozhodně nebudou patřit mezi ty, které hned vyměníte, spíše naopak. Proč se zmiňuji o výměně, když má W810i standardní konektor Fast Port? Uprostřed kabelu sluchátek se totiž, těsně nad mikrofonem a tlačítkem pro příjem, nachází redukce na klasický 3.5 mm Jack. Své Koss Porta Pro tak zapojit bez problému můžete a přitom budete mít stále možnost je používat jako handsfree, součásti kabelu bude totiž stále i mikrofon. Vestavěný reproduktor hraje průměrně, nevyniká ani kvalitou zvuku ani hlasitostí. Pochválit však musím nezkresleným zvukem na nejvyšší hlasitost. K telefonu lze připojit i hudební příslušenství, například originální mini-reproduktory Sony Ericsson MPS-60


Stereo FM rádio se pochlubí funkcí RDS

FM rádio nabízí funkci RDS, díky které se zobrazují názvy stanic, právě hrané skladby či jiné informace. Rádio se také automaticky přeladí na silnější frekvenci určité stanice vysílající RDS signál. K dispozici je 20 pozic pro uložené stanice. I když se na rádio nevztahuje nastavení ekvalizéru, je jeho zvuk (i basy) velmi dobrý a citlivost na signál subjektivně nadprůměrná.

Telefonní seznam, Zprávy – Hlasové zprávy, aneb MMS jinak

Telefonní seznam nedoznal od dob K700i žádných změn. K jednomu jménu si lze uložit až 19 různých informací, včetně obrázku, specifické melodie nebo hlasové jmenovky. Stále sice bohužel nedokáže zobrazit údaje na kartě SIM společně s těmi v telefonu, ale polepšil se v jiném ohledu. Nyní nabízí místo pro dostatečných 1000 jmen, což je 2x více, než u předchozích modelů výrobce. Vyhledávání je možné pomocí více znaků. Novinkou je také možnost přímého zálohování všech kontaktů v telefonu na paměťovou kartu.


Telefonní seznam je přehledný --- konečně s možností uložit až 1000 kontaktů

V menu zprávy se nachází vše, co dnešní mobil může nabízet, snad až na Push-to-talk. Při psaní všech druhů zpráv pomáhá slovník T9. U něj si lze zvolit, zda bude psát s diakritikou nebo bez. Od toho se poté odvíjí, zda bude zpráva zkrácena, nebo budete mít k dispozici všech 160 znaků. MMS mohou být až 300 kb velké, jejich editor je rychlý a přehledný. Přímo z něj lze do zprávy vyfotografovat nový snímek, nebo nahrát záznam. V nabídce nechybí ani hlasová zpráva. Je to sice obyčejná MMS, ale její editor je omezen pouze na nahrání záznamu, po jehož ukončení je zpráva hned odeslána. Rychlé a praktické, ale vzhledem k cenám MMS bude asi levnější zavolat.


Nabídka zpráv je stále stejná --- MMS --- nové zprávy se zobrazí v menu událostí

Emailový klient dokáže pracovat s více účty (typy účtů: POP3, IMAP4 a odesílání samozřejmě SMTP) a přílohami. Klient je přehledný a rychlý, korektně zobrazuje i české znaky. W810i dokáže pracovat i s libovolně velkými přílohami. Je také možno nastavit automatickou kontrolu zpráv a případné stahování záhlaví (či celých zpráv, podle nastavení klienta el.pošty) ve stanoveném intervalu. Oproti W800i se graficky změnil editor emailů, který nyní na jednom displeji zobrazuje všechny kolonky pro příjemce, předmět, text a přílohy zprávy.


Emailový klient je kvalitní --- oproti W800i je nový editor emailů

Organizační a datové funkce – plánujeme s Walkmanem

Zde se už po léta nic nemění. Přehledný kalendář s možností zobrazení měsíce, týdne či dne a navíc stále nezvládá opakované události. Vložit lze jeden typ poznámky i s upozorněním. Položky jako úkolovník, poznámky, stopky, časovač nebo kalkulačka stále beze změny slouží svému účelu. K dispozici je i Paměť kódů chráněná heslem. Synchronizace událostí kalendáře i ostatních položek s počítačem probíhá bez problému. V této kategorii lze těžko něco zlepšovat nebo přidávat. Zapomněl jsem na budík, ale to jen proto, že umí opět překvapivě pouze budit, a to dokonce opakovaně. Jako zvuk lze zvolit MIDI, MP3, AAC skladbu, nebo rádio.

Vestavěný wapový prohlížeč si poradí i jednoduššími webovými stránkami ve formátu xHTML. U těch složitějších má problém s českou diakritikou, kterou nezobrazuje korektně. Kódování navíc nikde nelze nastavit. O připojení se stará GPRS třídy 10, nebo vytáčené připojení CSD. Novinkou je přítomnost EDGE, a to rovnou třídy 10. Možnost využít rychlejší datové přenosy značí malé písmenko „E“ nad ukazatelem síly signálu. Samozřejmě lze Sony Ericsson W800i propojit s počítačem a kromě synchronizace dat jej lze použít jako modem pro připojení k internetu. Užitečnou aplikací je RSS čtečka, která ma však, stejně jako prohlížeč, problémy s českou diakritikou.


Režimy svítilny - Webový prohlížeč si s plnohodnotnými stránkami poradí špatně -- k dispozici je zoom stránky

K úspěšnému sestavení spojení lze použít již mírně archaický infraport, kabel, nebo Bluetooth. Stejně jako ostatní telefony této značky i Walkman W810i umí dálkově přes modrozubou technologii ovládat základní funkce počítače.


Bluetooth - možnost vzdáleného ovládání přes Bluetooth - RSS čtečka má potíže s diakritikou

Zábavné funkce – hrajeme si a posloucháme

Kromě hudebních funkcí, které jsme popsali v předchozích kapitolách může W810i nabídnout mnoho zábavy i díky podpoře technologie JAVA 2.0 včetně podpory 3D her. Správce souborů nově umožňuje zobrazit položky v paměti telefonu a na paměťové kartě zvlášť. Tvořit nové složky však stále neumí. Paměť se oproti W800i zcela nepochopitelně zmenšila o polovinu. W810i tak nabízí 20MB vnitřní paměti. Naštěstí na paměťové kartě je místa pro uložení případného množství obrázků, videosekvencí a her dostatek. Z dalších zábavných funkcí v telefonu nalezneme aplikaci pro střih, tvorbu videoklipů (VideoDJ), úpravu obrázků (PictureDJ) a klasický MusicDJ, který má v nabídce stále ty stejné hudební pasáže jako legendární T610. LED diodu fotoaparátu je možné použít i jako baterku, kdy může pomoct v tmavé chodbě při hledání klíčů atd. Navíc dokáže vysílat signál SOS, což se v nouzi také může hodit.


Správce souborů a fotografií --- PhotoDJ --- VideoDJ --- MusicDJ --- Java hra

Fotoaparát – dvě mega s autofocusem

Celý fotoaparát, ovládací aplikace i kvalita výstupů je shodná se staršími modely K750i, D750i a W800i. Při spuštění fotoaparátu (pomocí menu, odsunutím krytky objektivu, nebo stisknutím spouště) se obraz překlopí do pozice naležato. Ukazováček tak pohodlně dosedne na spoušť umístěnou na pravé hraně telefonu. Podélné menu jako u fotoaparátu Sony umožňuje nastavit vyvážení bílé, velikost a kvalitu fotografií, efekty i kompenzaci expozice. Oproti předchozím modelům se však zrychlila práce s menu fotoaparátu, což je jedině dobře. Protože je W810 vybavena autofocusem, použijeme při focení stejný postup, jako u klasických digitálních fotoaparátů. Po namáčknutí fotoaparát na focený předmět zaostří, což oznámí graficky i zvukem. To trvá 1-2 vteřiny. Poté již spoušť domáčkneme a obrázek se vyfotí. Její ukládání probíhá oproti W800i a K750i také rychleji. Ukládání snímku o velikosti asi 400 kB trvá asi 3 vteřiny. Při zhoršených světelných podmínkách pomůže kvalitní Noční režim a v interiérech případně velice silný LED blesk s dosahem přibližně 2 metry. Výborný je také makro-režim, který se zapíná volbou v menu. Blízké předměty jsou ostré a texty bez problému čitelné.

Snímky jsou opět výborné, v některých případech k nerozeznání od klasických kompaktních 2 Mpix fotoaparátů. To zejména při focení krajiny nebo makro fotografií. Při zhoršených světelných podmínkách se zde díky malé optice objevuje vyšší šum. Spolu s modelem K750i a W800i je nejlepším dvoumegapixelovým fotomobilem u nás. Na trhu jsou však již lepší přeborníci digitální fotografie. Patří mezi ně ze stejné stáje model K800i a od konkurence Nokia N80.


Ukázky fotografií exteriérů


Panorama


Makro fotografie a noční fotografie za použití nočního režimu, a přisvětlovací diody

Nahrávání videosekvence je bohužel stále pouze v rozlišení 176x144 bodů a rychlostí 15 snímků/s. To je v době, kdy je standardem dvakrát vyšší rozlišení a u některých konkurenčních telefonů také VGA rozlišení, opravdu zoufale málo. V porovnání s tak kvalitním fotoaparátem působí videosekvence rozpačitě.

Ukázkové video

Příslušenství a PC Software– plná polní

Kromě USB 2.0 kabelu dostanete v originální průhledné plastové krabici ještě paměťovou kartu MS Duo Pro s kapacitou 512 MB včetně redukce na standardní Memory Stick. Dále v balení naleznete již zmiňovaná sluchátka s redukcí na 3,5 mm Jack a v neposlední řadě také návod a CD se softwarem. Na něm se kromě standardních aplikací nachází i program Disc2Phone, který je možné používat k nahrávání hudby do telefonu.

Zhodnocení

Sony Ericsson W810i je elegantní telefon, který se stal usedlejší alternativou k W800i. Oproti ní navíc přináší dlouho ignorované EDGE a pár drobných změn v nabídce. Jinak se jedná o naprosto identické telefony, které prodávají souběžně. Nabídne kvalitní klávesnici, displej i zpracování. Jedná se také o jeden z nejlepších hudebních telefonů a také fotomobilů u nás. Při výběru se tak většina z vás bude řídit designem. Pokud preferujete mobil, co poutá pozornost, vyberete si W800i. Pokud je na váš vkus až příliš výstřední a navíc si potrpíte na rychlejší datové přenosy, zvolíte určitě usedlejší W810i. Volba je na vás.

sony-ericsson-w810i
Klady
  • kompaktní rozměry
  • kvalitní fotoaparát
  • paměťové karty
  • MP3 přehrávač
  • FM rádio s RDS
  • EDGE
Zápory
  • chybí 3G
  • nekvalitní videosekvence
  • horší webový prohlížeč
Diskuze ke článku
nhjbh
je fakt boží.....
DJ Miky
Jde vypnout zvuk ostření, fotoaparátu, natáčení videí?
krokus
Toto \\\"...Po uplynutí 20 sekund se podsvětlení displeje vypne a zobrazí se na něm digitální hodiny, a to spolu s případnými informacemi o zmeškaných hovorech a přijatých zprávách...\\\" není asi pravda, nebo mám \\\"blbej\\\" telefon. Koupil jsem ho 04.01.2007 a žádné digitální hodiny se mi nezobrazují a ani nemohou, protože tomuto mobilu chybí funkce \\\"Hodiny úsporného režimu\\\" jako to má třeba K750i. Nebo, kde se to dá nastavit?
Jan Pospíšil
Tato vlastnost se může lišit podle toho, jakou má telefon verzi firmwaru. Zobrazení kýžených informací u vašeho modelu dosáhnete stisknutím kolébkovitého tlačítka na pravé straně.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze