Sony Ericsson W200i: Nejlevnější Walkman
recenze

Sony Ericsson W200i: Nejlevnější Walkman

8

Sony Ericsson chce svoji rodinku pod názvem walkman nabízet většímu okruhu lidí, než tomu bylo doposud. Radikálně se tak zaměřil na to, co zajímá zákazníky většinou nejvíce. To znamená cena! Pojďme se tedy nyní společně podívat na všechno podstatné ohledně tohoto modelu s názvem W200i.

V dnešní době by se dalo říci, že pojem slova walkman je synonymem pro skvělý zážitek z hudby - ať už v mp3 přehrávačích nebo v mobilních telefonech. Existuje již celá řada hudebních telefonů Walkman od Sony Ericssonu. W200i je ale ten nejlevnější kousek, a tak se tu vyskytla otázka. Má vůbec cenu si pořídit nejlevnější Walkman mobil W200i, nebo je lepší si připlatit pár tisíc za celkově vybavenější telefon na trhu?


Sony Ericsson W200i - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry101 x 44 x 18 mm
Hmotnost85 gramů
Barevné provedeníčerno-oranžové (Rythm Black), bílo-oranžové (Pulse White)
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Operační systémne / (UI Sony Ericsson)
Hlavní Displej pasivní (UBC), 128 x 160 pixelů, 65 tisíc barev
Paměť27 MB vnitřní + paměťové karty Memory Stick Micro (128 MB karta v balení)
Organizační a další funkceEmailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, stopky, internetový prohlížeč Netfront, odpočítávací měřič
Multimédia64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač Walkman 1.0, FM rádio s RDS, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, MusicDJ, Flash témata, MMS
FotoaparátVGA (640 x 480 px), nahrávání QCIF videa (174 x 144 bodů)
Datové funkceUSB 2.0 (Fast-port konektor, podpora Mass Storage), infraport, GPRS (třídy 10)
Baterie a výdržLi-Pol 780 mAh
pohotovostní doba: až 360 hodin, doba hovoru: až 420 minut, přehrávání hudby: až 18 hodin
Cena a dostupnost3 500 Kč
1.čtvrtletí 2007

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku
  • CD se softwarem PC Suite, Disc2phone a dalšími aplikacemi
  • nabíječku
  • mobilní telefon Sony Ericsson W200i
  • stereofonní headset se sluchátky HPM-64 a redukcí na 3,5 mm Jack
  • datový USB kabel (USB 2.0)
  • kartu Memory Stick Micro (M2) s kapacitou 128 MB


Obsah balení s mobilním telefonem Sony Ericsson W200i

Pro koho je Sony Ericsson W200i?

  • pro všechny "hudební maniaky", kteří neustále musí mít mp3 skladby u sebe
  • koupí si ho ti, kterým postačí vlastnosti nejlevnějšího walkmanu na trhu
  • pro všechny zájemce, kteří se dokáží obejít bez Bluetooth a postačí jim Infraport
  • pro jedince, kteří mají v oblibě spíše pecková než špuntová sluchátka

Design a konstrukce: podobá se bratru K310i

U Sony Ericssonu je již tradiční vyrábět dva podobné modely, pouze s jiným označením a nepatrnými změnami - a to se stalo i v tomto případě. Sony Ericsson W200i má svého "nehudebního" bratra pod názvem K310i. Přičemž rozměry a váha zůstaly na stejných parametrech, tedy 101 x 44 x 18 milimetrů. Hmotnost odpovídá slušným 85 gramů. Zákazníci si pak budou moci vybrat ze dvou barevných variant: černé a bílé.

Ovšem konstrukce je oproti designu hůře zpracovaná. Zadní kryt baterie při držení telefonu v ruce a psaní sms celkem vrže. Jedná se totiž o vzhledově laciný plast, u kterého se však v tomto případě není čemu divit. Telefon je ale pěkně zkosen po obvodech a tím je docílen lepší a hlavně jistý pocit při držení v ruce. Na pravé straně telefonu jsou dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti, na levém boku je pak klasické logo walkman pro spuštění hudebního přehrávače. Horní strana nabídne zabudovaný Infraport společně s tlačítkem pro vypnout/zapnout telefon. Spodní části mobilu disponuje Fast Port a na zadní straně najdeme dírkovaný otvor ve tvaru polokruhu, ve kterém se skrývá reproduktor a uvnitř kruhu je pěkné oranžové logo Walkman. Nesmíme zapomenout ani na logo Sony Ericssonu, které se nachází ve spodní části telefonu zadního krytu.

Klávesnice: na první pohled kopie z W800i / W810i

Na první pohled se tato klávesnice velmi podobá té z modelu W800i / W810i. Je to také pravda. Obě dvě jsou stejné, co se týče parametrů, ale v praxi je to zcela naopak. Narozdíl od Sony Ericssonu W800i/W810i je při stisknutí klávesnice na W200i slyšet nepříjemný zvuk, takové cvaknutí. Pokud vám toto nevadí, pak můžete být dále již spokojeni. Stisknutí všech tlačítek je jisté. Překlepy by neměly nastávat.

Displej: zde se poněkud šetřilo na ceně

Sony Ericsson W200i nabídne pouhý pasivní displej s technologií UBC (Ultra Bright Color). Dále rozlišení odpovídá 128 x 160 pixelů. Telefon dokáže zobrazit 65 tisíc barev. Dalo by se tak říci, že Sony Ericsson na této části telefonu ušetřil zdaleka nejvíce. Otázkou však je, zda-li je u Walkman telefonu tato volba rozumná. Na přímém slunci totiž leckdy nedokážete přečíst na displeji moc údajů, bez nichž se někdy neobejdete.

Hlavní menu, ovládání: nic nového nečekejme

Hlavním ovládacím prvkem na W200i je joystick. Dále zde najdeme dvojici výběrových tlačítek, krok zpět, céčko, vypínač a klávesnici. Rychlost odezvy po stisknutí tlačítek je téměř okamžitá. V hlavním menu najdeme ikonky PlayNow, Internet, Zábava, Fotoaparát, Zprávy, Walkman, Správce souborů, Kontakty, Rádio, Budíky, Organizátor a Nastavení.

Dále bych v této sekci pochválil možnost změny témat, při kterých telefon vibruje při přechodu z ikony na ikonu.

Fotoaparát: pokud vám nevadí malé VGA rozlišení

Fotoaparát nám dokáže pořídit fotografie v rozlišení VGA (640x480 px), což není zrovna moc. U walkman telefonu se nemůžeme divit, u nejlevnějšího walkmanu už vůbec ne. To, že chybí i automatické zaostření (autofocus), je již tradiční. Tento kousek nám ale nabídne nastavení jasu (tlačítky + a - na pravém boku telefonu), režim snímání, noční režim, efekty, samospoušť, efekty, vyvážení bílé barvy, čtyři stupně velikosti obrázku (640 x 480, 320 x 240, 160 x 120 a zvětšený), místo uložení, vynulování číslování a také zvuk uzávěrky.

Autoportréty budete pořizovat velmi obtížně, neboť na W200i není žádné pomocné zrcátko. Oceníte však následné prohlížení všech svých fotek, které si lze otevřít rovnou při zapnutém fotoaparátu.

Zkušební fotografie - Sony Ericsson W200i:

Přehrávač hudby: co dělá z Walkmanu opravdu hudební telefon

W200i nabídne kvalitní přehrávač hudby a videa, který lze otevřít pouhým jedním stiskem. Tentokrát se ovšem Sony Ericsson vrátil ke staré verzi přehrávače 1.0, těžko vysvětlit proč. Jestli rozdíl přehrávače má nějakou roli na změně ceny? Kdo ví. Kvalitu hudby to ale neovlivní, a to je celkem podstatné. V přehrávači WALKMAN můžeme listovat v interpretech, podle skladeb a nebo podle poslední hrané skladby v sekci přehrávání. Nechybí zde ani seznam skladeb, tedy možnost vybrat si předem písně, které budou poté ve vašem mobilu nějakou tu dobu hrát.

Větším příznivcům hudby pak doporučuji pro rychlejší přepínání skladeb (pokud zrovna nejste v hudebním přehrávači) používat tlačítka + a - na pravém boku telefonu. Dlouhým přidržením jednoho z tlačítek vám začne hrát píseň následující (resp. předchozí). Tato funkce se dá použít i u spuštěného rádia, ať už se nacházíte v mobilu kdekoliv.

Jak jsem se již zmínil o kvalitě hudby, velkou váhu na tom má ekvalizér, v němž si přizpůsobíme výšky, hlas, basy a nebo zvolíme jednoduše Mega Bass. K telefonu jsou v základním balení dodávána sluchátka HPM-64 s redukcí na 3,5 mm Jack. Jsou typu klasického, nejde o typ "špuntíků". Pokud tímto někoho zklamu, pak nezoufejte, je tu možnost díky redukci na 3,5 mm Jack připojit svá vlastní sluchátka. Ovšem přibalená sluchátka hrají také celkem kvalitně díky funkci Bass Reflex.

Telefonování a telefonní seznam: připravte se na klasiku

Do telefonního seznamu se vejde až 1 000 vícepoložkových záznamů. Ke každému kontaktu si pak můžeme navolit několik telefonních čísel, e-maily, webovou a domácí adresu, ale i poznámku, datum narození či vlastní obrázek nebo vyzvánění. Během příchozího hovoru obdivuji schopnost telefonu nahrát si celý (nebo část) hovor ať už příchozí nebo odchozí. Následně tento záznam najdeme v sekci zvuky jako hudební soubor.

Zprávy: velké zklamání z klávesnice

Nejprve se tedy podíváme na klávesnici telefonu. Jak jsem se již zmínil, na první pohled se tato klávesnice velmi podobá té z modelu W800i / W810i. Pravda to také je. Obě dvě jsou stejné, co se týče parametrů, ale v praxi je to úplně naopak. Narozdíl od Sony Ericssonu W800i / W810i je při stisknutí klávesnice na W200i slyšet opravdu nepříjemný zvuk, takové cvaknutí. Podle mého názoru se tedy nejedná o dobře zpracovanou a kvalitní klávesnici, na níž bude psaní SMS zpráv zábavou. Překlepy by v tomto případě ale neměly nastat. Při psaní SMS zpráv vám telefon začne odpočítávat bohužel až posledních 20 znaků. Při přechodu na druhou zprávu uslyšíte slabý tón a upozorní vás také krátký text.

Organizační funkce: sekce, kde Sony Ericsson boduje

Začneme budíkem. Nabídne nám pouze jeden jednoduchý a nebo opakovaný budík s možností nastavení vlastní melodie nebo rádia. Kalendář je již klasický. Dále nám telefon nabídne sekci úkoly a poznámky, v nichž si můžeme šikovně psát připomínky, které nechceme zapomenout. Kalkulačka je už nějakou dobu poměrně jednoduchá. I v tomto případě zatím žádný převrat nečekejte.

Sony Ericsson W200i bohužel nenabídne ani tzv. JAVA multitasking, kdy jde o šikovnou možnost spuštění a minimalizace více aplikací současně. Telefon dále obsahuje další funkce, jako je například diktafon, stopky, časovač, paměť kódů, PhotoDJ, MusicDJ aj.

Zhodnocení:

Sony Ericsson W200i je zařazen do skupiny hudebních telefonů Walkman. Jako nejlevnější walkman na trhu ovšem ostudu neudělá, ale některé věci měly být přeci jenom o mnoho lepší. Mám na mysli hlavně malé rozlišení displeje, kvalitu pořízených fotek, absenci rychlejších datových přenosů jako je EDGE nebo UMTS; mnoho zájemců také zamrzí horší zpracování klávesnice, která nepříjemně cvaká. Ale i přes všechny tyto nedostatky se nejlevnější hudební telefon zařadí do rodinky Walkman a bude dělat nadále dobrou reklamu všem ostatním modelům z této řady. Cena je pro někoho také povzbudivá. Něco okolo 3 500 Korun. Komu stačí všechny tyto vlastnosti, tomu doporučuji koupit tento mobil. Ale naopak kdo se neobejde bez všech těch nedostatků, bude si muset připlatit pár tisíc za některý dražší kousek.


Porovnání velikosti Walkmanu W200i s Cyber-shotem K800i
sony-ericsson-w200i
Klady
  • nejlevnější Walkman na trhu;slot pro paměťovou kartu Memory Stick Micr
Zápory
  • horší konstrukční zpracování;nepříliš kvalitní joystick;pasivní disple
  • o UMTS ani nemluvě;nenalezneme zde Menu činností;
Diskuze ke článku
Kovboj
osobne bych koupi tohoto mobilu nedoporucoval. Clovek si koupi K75u za cenu kolem 4800Kc a prehraje firmware z W800 ma nohem lepsi mobil za cenu jen o 1000 drazsi. Ale je pravda ze se asi stane hone casto dotovanym telefonem u operatoru.
Goofy Query
Hlásím jedno parádní pozadí, se žlutým tričkem. Zřejmě nějaká divá děva, nebo paní profesorka? :-)
Luba
Nemuže mi někdo poradit,kde se da sehnat nejake schema ktery při pohybu v menu zapříčiní vibrace?Ja teda v telefonu neměl....Jinak se to dá,akorád hraje dost potichu... ale jek říkám dá se to.Za tu cenu. . .
filetta
hele lidi nevíte jestly do tho mobilu mužu dát 2gigovou pamětovku

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze