Sony Ericsson T715: jednoduchá módní síla
recenze

Sony Ericsson T715: jednoduchá módní síla

2

T715 je telefon, který bude patřit mezi ty, které se přes nízkou cenu snaží o co nejkvalitnější provedení a slušnou výbavu. Stylovka nabídne například fotoaparát s 3,2 Mpx rozlišením, podporu 3G, HSDPA a navíc nabídne nové uživatelské prvky v pohotovostním režimu. Zalíbí se vám?

Sony Ericsson T715 je telefon, který spadá v dnešní době již do nižší střední třídy. Svými rozměry je velmi kompaktní, jeho konstrukce je výsuvná a velmi praktická. Svým vzhledem i zpracováním ho můžeme řadit mezi stylové telefony.


T715 na oficiálních obrázcích

Telefon nabídne kromě klasických funkcí také 3,2 Mpx fotoaparát, podporu rychlých dat a navíc se snaží napodobit telefony s operačním systémem svými uživatelskými prvky v pohotovostním režimu. Tolik na úvod. Nyní se pojďme podívat, jak si na tom tento "slušňáček" doopravdy stojí.

Technické parametry

Rozměry 92 x 48 x 15 mm
Hmotnost 97 gramů
Konstrukce Výsuvná
Barevné provedení Stříbrno-černá, Růžovo-černá
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + WCDMA (2 100 MHz)
Displej 2,2 palců, aktivní TFT, Rozlišení 240 × 320 bodů, 262 tisíc barev
Paměť 90 MB vnitřní + paměťové karty typu MicroSD
Otevřený operační systém Ne
Organizační funkce E-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, (opakovaný) budík, synchronizace s PC, stopky, diktafon, převodník, RSS čtečka
Multimédia
Stereo hudební přehrávač, FM rádio s RDS, Internetový prohlížeč, podpora JAVA her, přehrávání videa
Fotoaparát 2048 × 1536 ( 3,2 Mpx), diodový blesk, digitální zoom, efekty, vyvážení bílé, samospoušť, noční režim,
Nahrávání videa ( 320 x 240 px), možnost záznamu zvuku, zoom v průběhu natáčení, formát MP4
Datové funkce USB 2.0, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třída 10 (4/2), EDGE (třída 10 (4/2), HSDPA (3,6 Mb/s)
Baterie a výdrž Li-Ion, 950 mAh (Běžný provoz: 3-4 dny)
Cena a dostupnost 3 950 Kč

Ve skromné originální krabičce se ukrývá:

  • Mobilní telefon
  • Uživatelské příručky
  • Handsfree
  • Nabíječka


Skromné originální balení

Pro koho je Sony EricssonT715?

  • Pro studenty -> Vlastně splňuje všechno + Facebook, Youtube a jsme v obraze!
  • Pro nenáročné manažery -> Události a kalendář již na úvodní obrazovce
  • Pro maminky -> Ideál. Telefon se navíc prodává i v růžové verzi

Design, konstrukce: Malý a silný

Na první pohled krásný přístroj s lákavými rozměry (91,5 x 48 x 14,9 milimetrů). Ani váha necelých 100 gramů vás rozhodně neodradí. Telefon se v ruce drží velmi pohodlně, a to jak v zavřeném stavu, tak i v otevřeném. Na někoho může působit moc přísně svými ostrými hranami, majitelům dnešních ultratenkých telefonů může dokonce přijít tlustý. Zde ale asi už záleží na vkusu každého jednotlivce.

Použité materiály jsou na cenovou kategorii výborné, a i celkové zpracování je na opravdu vynikající úrovni. Nikde nic nevrže, vše krásně zapadá a vysouvací mechanismus je přesně takový, jaký by měl u takového telefonu být.


Při zavřaném stavu je telefon opravdu velmi kompaktní

Kryt baterie je kovový a je opravdu velmi pevný. Dostat se k baterii však není velký problém, stačí jen najít ten správný grif.

Baterie a výdrž: Vysoká kapacita, průměrná výdrž

T715 obsahuje baterii Li-Ion o kapacitě 950 mAh. Překvapivě docela vysoká kapacita, proto jsme byli velmi zvědaví, jak dlouho nám telefon vydrží na jedno nabití.

Při běžném používání jsme se ale dostali do klasické, průměrné kategorie, tedy přibližně 3-4 dny. Když telefon hodně šetříme, můžeme se dostat až téměř k jednomu nabití na celý týden, na druhé straně, pokud telefon nešetříte, můžete hned 2. den opět nabíjet.

Displej a prostředí telefonu: Novinka v pohotovostním režimu

Displej přístroje je aktivní, TFT, s klasickým rozlišením QVGA (240 × 320 bodů). Velikost displeje činí také poměrně klasických 2,2 palců. Ani počet barev nepřekvapí, telefon zobrazí 262 tisíc barev. Jas displeje si můžete nastavit podle vašeho gusta, čtení na přímém slunci je na poměrně slušné úrovni.


Displej nabízí naprosto klasické rozlišení i rozměry

Prostředí telefonu je vesměs stejné s ostatními Sony Ericssony. Přesto je tu jedna novinka, která stojí za zmínku. Týká se pohotovostního režimu, který prodělal částečnou inovaci. Nově může uživatel brouzdat novým grafickým prostředím, pro které lze buď nastavit kalendář, úkolovník, fotky či další funkce.

Sony Ericsson se tak snaží vzdáleně přiblížit své "hloupé" telefony konkurenci, která i v této kategorii aktivní pohotovostní režim již dlouho nabízí. Pokud se vám tato inovace nelíbí, v nastavení ji lze i deaktivovat.

Klávesnice a ovládání: Paráda

Klávesnice tvoří základní ovládací blok klasicky pod displejem, po vysunutí se nám zjeví alfanumerický blok a po stranách najdeme tlačítka pro zesílení, zeslabení, společně se spoušťí fotoaparátu.

Můžeme tedy říct, že nic revolučního. Na druhou stranu to ale ani tento telefon nepotřebuje a hlavní slovo zde má ergonomie. A v tomto případě se myslím nedá nic vytknout. Klávesy jsou od sebe dostatečně oddělené, i když by někomu mohlo vadit, že některé klávesy jsou až moc malé. To bych možná vytkl maximálně klávesám po stranách telefonů. Podsvícení klávesnice je vyvedno v bílé barvě a je optimálně rozložené.


Klávesnice je bezproblémová

Telefonování, zprávy, organizace: Ničím nepřekvapí

Adresář pojme klasicky až 1000 kontaktů, přičemž ke každému kontaktu můžete zadat spoustu informací včetně několika čísel, emailu, adresy, narozenin a dalších, které dobře známe z ostatnch Sony Ericssonů.

U zpráv je kapacita sdílená, což vás nenutí k případnému mazání SMSek a můžete tak plně využít paměť telefonu, která činí dostatečných 90 MB. Telefon nabízí prediktivní slovník T9, který nepíše s diakritikou a zbytečně vás tak neukracuje o cenné znaky. V nabídce můžete využít také vestavěný e-mailový prohlížeč, schopný pracovat s přílohami a kterému nechybí ani automatické stahování.

Organizační funkce jsou na velice dobré úrovni. Nechybí opakovaný budík, přehledný kalendář, poznámky, úkoly, stopky, diktafon, kalkulačka či například převodník měn. Z nabídky však zmizela praktická paměť kódů.

Fotoaparát a video: 3,2 Mpx bez autofocusu

Telefon je vybaven fotoaparátem o rozlišení 3,2 Mpx. Naneštěstí nebyl fotoaparát doplněn o autofocus, tudíž nemůžeme počítat s moc ostrými fotografiemi v případě makra nebo focení portrétů. Oproti tomu je fotoaparát vybaven různými efekty, vyvážením bílé, nočním režimem, kompenzací expozice či klasickým digitálním zoomem.


3,2 Mpx fotoaparát s diodovým bleskem

Na následujících fotografií se můžete přesvědčit o schopnostech fotoaparátu na vlastní oči.


Autofocus chybí

T715 umí natáčet i video, a to překvapivě v "přijatelném" rozlišení QVGA (320 × 240). Během natáčení můžete používat digitální zoom, který ale ztrácí jakýkoliv smysl.

Ukázka videa (4,7 MB)

Multimédia a data: Někoho zklame, někoho překvapí

Přístroj není v této oblasti nijak zaostalý, v nabídce totiž i přes nízkou cenu naleznete vše potřebné pro správné využití multimédií. Pro přehrávání hudby vám poslouží plnohodnotný hudební přehrávač, pro přehrávání videí zase přehrávač podporující formáty MP4 a 3GP. Bohužel, sluchátka přiložená v balení jsou ty nejzákladnější, o jejichž kvalitě se nedá moc mluvit. Konektor 3,5 mm Jack "překvapivě" chybí.

Na druhou stranu nás určitě potěší data. T715 je poměrně dobře vybavena, od GPRS, přes EDGE či 3G až po nejrychlejší HSDPA (až 3,6 Mb/s). Internetové nadšence na druhou stranu ale určitě může zklamat absence oblíbeného Wi-Fi připojení, u kterého je dnes bohužel nepsané pravidlo přidávat ho pouze do dražších telefonů.

V telefonu se nachází vestavěný internetový prohlížeč, na druhou stranu není problém si doinstalovat nějaký jiný. To samé se dá říci i podpoře her JAVA. V telefonu se nachází i FM rádio s RDS. Pro ukládání je v telefonu připravena interní paměť 90 MB, kterou lze naštěstí doplnit paměťovými kartami typu MicroSD.

Zhodnocení:

Sony Ericsson T715 je telefon, který rozhodně není určen pro fajnšmekry. Ani já jsem z něho nebyl upřímně moc nadšený. Na druhou stranu, když jsem se na něj díval z jiného pohledu, a to jako na telefon, určený pro základní potřeby zahrnující telefonování, smskování a v dnešní době rozšiřující se mobilní internet, obstojí slušně. Navíc potěší základními multimediálními funkcemi. Je však trochu škoda, že výrobce nepřidal k 3,2 Mpx fotoaparátu i autofocus. I proto se musíme zamyslet, jestli za cenu téměř 4 000 Kč má tato krásná stylovka cenu.


Telefon se vyrábí i v půvabném růžovém provedení
Klady
  • Elegantní design
  • poměrně kvalitní konstrukce
  • podpora rychlých dat
  • paměťové karty
Zápory
  • chybí pokročilejší funkce
  • absence Wi-Fi
  • absence autofocusu u fotoaparátu
Diskuze ke článku
katka
ahojki chtela bych se zeptat jak se da zmenit jeste rozvrzeni hlavniho menu ze schematu?vubec tomu nerozumim diky za odpoved
Linda
Ahoj.Chtěla bych se zeptat,zda by sel vyměnit nakruplej displej..urazil se mi pravý roh..a na kolik by to vyšlo..díky za odpověď

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze