Snapdragon 8 Gen 4 zazářil v benchmarku Geekbench. Kolik bodů nasbíral?

7
Snapdragon 8 Gen 4 zazářil v benchmarku Geekbench. Kolik bodů nasbíral?
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • O výrobu se postará TSMC, které nasadí 3nm výrobní proces
  • První telefony s títmo čipsetem by mohly dorazit v říjnu letošního roku

Společnost Qualcomm v tuto chvíli zjevně piluje k dokonalosti očekávaný čipset Snapdragon 8 Gen 4, který zastoupí aktuální vlajkový model Snapdragon 8 Gen 3. Nepřekvapí proto první „únik“ naměřených výsledků v rámci benchmarku Geekbench, které jsou dozajista působivé.

Jako první se Snapdragonu 8 Gen 4 zřejmě dočkají zájemci o Xiaomi 15

Pokud se internetová šeptanda ukáže jako pravdivá, objeví se čipset poprvé u řady smartphonů Xiaomi 15. Zájemci o tuto sérii se přitom mají skutečně na co těšit. Čipset ve zmíněném benchmarku nasbíral úctyhodných 8 840 bodů v rámci multi-core testu a 2 884 bodů v rámci single-core testu. Oproti Snapdragonu 8 Gen 3 je tak výkon CPU zhruba o třetinu vyšší v multi-core i single-core testu. Navíc je možné, že výsledky naměřené u finálního produktu budou ještě působivější, neboť je Snapdragon 8 Gen 4 zřejmě stále upravován před jeho (předpokládaným) zveřejněním v říjnu letošního roku.


Velmi působivý má být mimo jiné také výkon grafické jednotky, výsledky benchmarku GPU však v tuto chvíli bohužel neznáme. Na druhou stranu je vhodné zmínit, že současné hry dostupné na smartphony zpravidla ani nevytěží plný potenciál těch nejlepších čipsetů, minimálně u zařízení s OS Android. V případě iPhonů pak zvládají Pro modely iPhonů 15 plnohodnotné AAA hry, avšak údajně o ně není velký zájem, zřejmě kvůli omezením spojeným s hraním na relativně malé obrazovce, pro kterou nejsou tyto velké tituly stvořeny. Mnohem zajímavější tak podle nás bude sledovat, jak si nový čipset povede v oblasti energetické efektivity, kterou mnozí uživatelé (reálně) ocení více.

Každopádně by měl Snapdragon 8 Gen 4 využívat novou architekturu CPU Nuvia a konfiguraci 2 + 6 jader. Dvojice jader má mít úctyhodný takt 4,09 GHz, zatímco šest úsporných 2,78 GHz. GPU Adreno 830, stejně jako CPU, bude využívat 3nm výrobní proces společnosti TSMC, jenž by měl být zárukou kvality.

Diskuze ke článku
Jožo Mikula
Jožo Mikula
A že můžu na telefonu smažit vajíčka už nikoho nezajímá.
Damara226
Damara226
Naposledy upraveno: 7. 8. 14:48
4GHz pěkné.. ale jestli to bude vyžírat baterii a rozpalovat telefon jako třeba snapdragon 888 tak to bude dost k ničemu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze